Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Strach się bać

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak
Strach się bać

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 14.01.2015 13:55

w tv o tym głośno, więc wszyscy zapewne słyszeli o sprawie komornika który zajął i błyskawicznie sprzedał z ominięciem licytacji, z wolnej ręki traktor sąsiada dłużnika.
Jesteście pewni, że wasi sąsiedzi , znajomi, rodzina nie mają długów ?
Bo może być tak :
Wyjeżdżacie za granicę zostawiacie dla bezpieczeństwa swoje auto na posesji sąsiada, a po powrocie okazuje się, że auto sprzedane w majestacie prawa. Oddajecie auto do naprawy, a okazuje się, że właściciel warsztatu ma długi, wpada komornik i już nie macie auta. Pożyczacie znajomemu sprzęt grający na imprezę sylwestrową, wpada komornik i po sprzęcie. Mieszkający z wami syn jak to młody lekkomyślny człowiek narobił długów. Odwiedza was komornik i zabiera nową plazmę, lodówkę, pralkę, a na odchodnym zabytkowy obraz olejny po babce i ogłasza : ja jeszcze tu wrócę.
Strach się bać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.01.2015 14:47

Fakt. Oglądałem wczoraj ten program. Nóż sam się otwiera w kieszeni.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 14.01.2015 16:25

Polecam obejrzyjcie sobie polski film z 2005 roku z Chyrą Komornik. Nie znam osobiście żadnego komornika to się nie wypowiadam ale film jest naprawdę dobry.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2015 20:44

realista2 napisał(a):w tv o tym głośno, więc wszyscy zapewne słyszeli o sprawie komornika który zajął i błyskawicznie sprzedał z ominięciem licytacji, z wolnej ręki traktor sąsiada dłużnika.
Jesteście pewni, że wasi sąsiedzi , znajomi, rodzina nie mają długów ?
Bo może być tak :
Wyjeżdżacie za granicę zostawiacie dla bezpieczeństwa swoje auto na posesji sąsiada, a po powrocie okazuje się, że auto sprzedane w majestacie prawa. Oddajecie auto do naprawy, a okazuje się, że właściciel warsztatu ma długi, wpada komornik i już nie macie auta. Pożyczacie znajomemu sprzęt grający na imprezę sylwestrową, wpada komornik i po sprzęcie. Mieszkający z wami syn jak to młody lekkomyślny człowiek narobił długów. Odwiedza was komornik i zabiera nową plazmę, lodówkę, pralkę, a na odchodnym zabytkowy obraz olejny po babce i ogłasza : ja jeszcze tu wrócę.
Strach się bać.

Owsiak kradnie, komornicy MASOWO łamiąc prawo robią z nas gołodupców... :!: Co za syfiasty kraj :wink: :roll:
P.S.
Jedyna nadzieja w prawnikach, na pewno za niezłą kasę nas obronią... :lool:
ADAM BANAN
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAM BANAN » 14.01.2015 22:24

Dobrze że nie mam traktora.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.01.2015 14:01

slapol napisał(a):Owsiak kradnie, komornicy MASOWO łamiąc prawo robią z nas gołodupców...

Czy napisałem, że Owsiak kradnie ? Że komornicy MASOWO łamią prawo robiąc z nas gołodupców ?
Napisałem, że wcale nie muszą łamać prawa bo kulawe prawo pozwala im robić to zgodnie z jego literą i tu jest niestety pies pogrzebany.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 16.01.2015 15:48

realista2 napisał(a):
slapol napisał(a):Owsiak kradnie, komornicy MASOWO łamiąc prawo robią z nas gołodupców...

Czy napisałem, że Owsiak kradnie ? Że komornicy MASOWO łamią prawo robiąc z nas gołodupców ?
Napisałem, że wcale nie muszą łamać prawa bo kulawe prawo pozwala im robić to zgodnie z jego literą i tu jest niestety pies pogrzebany.

Ja bym przede wszystkim takiego kolesia do domu nie wpuścił no bo na jakiej podstawie ? na podstawie egzekucji u sąsiada ?. Ciekawe jakby ten rolnik ich trochę oklepał broniąc traktora to co by wtedy było ?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.01.2015 16:02

realista2 napisał(a):Strach się bać.

Masz jakiś powód, że takie larum podnosisz :?: :wink:
Ja się nie boję. :lol:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.01.2015 20:24

woka napisał(a):....Ja się nie boję....

i nieboja wilki zjadły.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 21.01.2015 12:47

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2015 13:07

He , he no to fajowo! zapie...le spod salonu furę za dużą bańkę, sprzedam za pół :mrgreen: a "Sąd stwierdzi, że jeśli fury nie ma, to zajmowanie się tą sprawą jest "bezpodmiotowe i zbędne" :mrgreen: qrwa takie cuda tylko w Polandii :mrgreen:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 21.01.2015 16:46

To oczywiście jeszcze nie koniec tej sprawy, ale jeśli ktoś sądził, że mój post to bicie piany właśnie przekonał się jak kulawe jest nasze prawo.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.01.2015 15:20

A oto przykład jak w praktyce wygląda dziedziczenie długów.
http://www.fakt.pl/wydarzenia/komornik- ... 19140.html
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 24.01.2015 21:45

Czy juz obecnie nie jest tak, że z automatu, bez składania oświadczenia, dziedziczy się z dobrodziejstwem inwentarza?
Chociaz kiedyś, jakis adwokacina mówił mi, że przyjęcie z "dobrodziejstwem.." też generuje koszty, bo sąd musi ten inwentarz wycenic-mamy koszty biegłego.
Jeżeli się mylę, to mam nadzieję, że w dalszej części dyskusji dowiem się więcej szczegółow.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 25.01.2015 13:48

Adwokacina ? Do lekarza mówisz lekarzyno, a do urzędnika urzędasie ?
Wracając do meritum. Póki co, z automatu w takim przypadku dziedziczy się po staremu, czyli wprost. Nowelizacja kodeksu jest w sejmie, ale biorąc pod uwagę przewlekłość procedury i 6-miesięczny vacatio legis, zmian można oczekiwać najwcześniej pod koniec roku, może nieco później.
Nowelizacja radykalnie poprawia sytuację spadkobiercy, bo przyjmuje jako zasadę dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza, a nie tak jak do tej pory wprost. Skutek tych zmian jest bardzo doniosły, bo w praktyce zniknie problem dziedziczenia długów.
Nie mniej ważne jest to, że bezpieczne dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza przestanie być kosztowne, bo zlikwidowano konieczność wyceny majątku przez biegłego i udziału komornika w postępowaniu.
W uproszeniu, procedura ogranicza się do oświadczeń składanych przez spadkobiercę na sądowych formularzach.
Wierzyciel spadkowy co prawda ma prawo nie zgodzić się z wyceną dokonaną przez spadkobiercę i wtedy sąd powoła biegłego do wyceny majątku, ale koszt tej ekspertyzy obciąży wówczas wierzyciela , a nie spadkobiercę.

PS.
Czyli jednak można w Polsce tworzyć przyjazne dla obywatela prawo, takie samo jak od dawna mają obywatele starych liberalnych demokracji.
Serce rośnie jak dowiaduję się o takich zmianach.
Wszystko to nie dzieje się samo, jest wynikiem nagłośnienia przez media, a szczególnie internet problemów z wadliwym prawem i skutkami jego stosowania. Nie udałoby się wprowadzać takich zmian be uświadomienia nam wszystkim, że prawo musi się zmieniać, norma prawna musi nadążać za normą społeczną, a starą zasadę „dura lex sed lex” wymyślili właściciele niewolników.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone