Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stacje lpg

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SewerynR
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) SewerynR » 05.06.2008 21:29

Jeszcze raz dzięki za pomoc:-)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 09.06.2008 09:32

Witam :)
mam takie jedno małe i szczegółowe pytanie do Pani Katarzyny Głydziak-Bojić.....
po przejrzeniu wszystkich linków na temat paliwa wychodzi mi że na Hvarze nie ma dostępu do gazu?? Moze czegoś nie znalazłam?
bardzo proszę o info w tej sprawie bo tzreba będzie zabezpieczyć się na lądzie....tylko gdzie? Drwenik odpada...no coś się znajdzie :)

Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.06.2008 10:27

SewerynR napisał(a):Witam,
może ktoś mi powie jak wygląda sytuacja na 86-ce ze stacjami LPG? Jadę tamtędy pierwszy raz ze względu na EURO w Austrii i 35 euro w Słowenii :-)

Chodzi Ci o trasę przez Węgry?
Szukaj znaku zdrogowego z 3 dystrybutorami - taki oznacza, że mają LPG. Z tego, co pamiętam na tej trasie jest stacja koło Szombathely.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.06.2008 10:28

SewerynR napisał(a):Witam,
może ktoś mi powie jak wygląda sytuacja na 86-ce ze stacjami LPG? Jadę tamtędy pierwszy raz ze względu na EURO w Austrii i 35 euro w Słowenii :-)

Chodzi Ci o trasę przez Węgry?
Szukaj znaku zdrogowego z 3 dystrybutorami - taki oznacza, że mają LPG. Z tego, co pamiętam na tej trasie jest stacja koło Szombathely.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.06.2008 10:32

espeso napisał(a):Witam :)
mam takie jedno małe i szczegółowe pytanie do Pani Katarzyny Głydziak-Bojić.....
po przejrzeniu wszystkich linków na temat paliwa wychodzi mi że na Hvarze nie ma dostępu do gazu?? Moze czegoś nie znalazłam?
bardzo proszę o info w tej sprawie bo tzreba będzie zabezpieczyć się na lądzie....tylko gdzie? Drwenik odpada...no coś się znajdzie :)

Pozdrawiam

Ja co prawda nie Katarzyna, ale mogę odpowiedzieć ;)

W Cro z LPG jest co najmniej krucho. Lepiej w okolicach większych miast, ale w mniejszych miejscowościach, to kicha - o wsypach nie wspominając :) Nie to, co w PL - u nas gaz jest praktycznie na każdej stacji, nawet w Pipidówce.

Na Riwierze Makarskiej (bo tak się ciągnie wyspa Hvar) jest jedna stacja z LPG - w miejscowości BAST, koło Baskiej Vody (trzeba zjechać 2 km z jadranki - jest oznakowana). Inne najbliższe stacje z LPG to OMIŠ i PLOČE.

A więc jesteś chyba skazany na beznynę.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 09.06.2008 13:57

dziękuję pięknie, tak sie obawiałam ale jadąc od strony Metkovic (?) bedę chyba przez Ploce przejeżdzac to sie zrobi zapas.... moze starczy na trochę :)
SewerynR
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) SewerynR » 09.06.2008 21:03

Plumek napisał(a):
espeso napisał(a):Witam :)

Pozdrawiam

Ja co prawda nie Katarzyna, ale mogę odpowiedzieć ;)

W Cro z LPG jest co najmniej krucho. Lepiej w okolicach większych miast, ale w mniejszych miejscowościach, to kicha - o wsypach nie wspominając :) Nie to, co w PL - u nas gaz jest praktycznie na każdej stacji, nawet w Pipidówce.

Na Riwierze Makarskiej (bo tak się ciągnie wyspa Hvar) jest jedna stacja z LPG - w miejscowości BAST, koło Baskiej Vody (trzeba zjechać 2 km z jadranki - jest oznakowana). Inne najbliższe stacje z LPG to OMIŠ i PLOČE.

A więc jesteś chyba skazany na beznynę.

Co najmniej dziwne mi się to wydaje. Kumpel był w tamtym roku w okolicach Sibenika i twierdzi, że z LPG w Chorwacji nie ma problemu. Jak to w końcu jest??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2008 21:18

SewerynR napisał(a):....Co najmniej dziwne mi się to wydaje. Kumpel był w tamtym roku w okolicach Sibenika i twierdzi, że z LPG w Chorwacji nie ma problemu. ....

Nie ma w tym nic dziwnego.
Po prostu trafił na rejon, gdzie były stacje z LPG, co wcale nie oznacza, że "w całej Chorwacji" jest.
Siec LPG jest w porównaniu np. z RP cienka. Są miejsca (np. niektóre wyspy) gdzie jest ZERO LPG.

SewerynR napisał(a):.... Jak to w końcu jest??

Najprościej sprawdzisz to sam wchodząc do działu FAQ - jest tam wyszukiwarka LPG i sam ocenisz czy jest "wszędzie" jak kumpel mówił :wink:
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 23.07.2008 07:52

Haweł napisał(a):Tylko jaka trasa lecisz ? Przez Budapeszt czy moze trasa,droga 86,Bratyslawa,Csorna...Na tej drugiej jak zatankujesz w Zwardoniu,to spokojnie dojedziesz do Bratyslawy,gdzie zatankujesz,a Wegry spokojnie przejedziesz,kawalek Slowenii,razem okolo 250 km i w Chorwacji w miejscowosci Cakovec lub Varazdin zatankujesz.Na trasie przez Budapeszt tez jest wiele stacji z LPG...

Haweł orientujesz sie moze czy jak zjade z route 86 to
w miejscowosci Cakovec lub Varazdin sa jakies stacje 24 h bo bede tam ok 2 rano czy zatankuje tam a jak nie to gdzie najblizej ?

oczywiscie jak ktos inny wie to bardzo prosze o info[/b]
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi