No więc czego szukam - ano szukam miejscowości turystycznej średniej wielkości - tzn. potrzebne jest kilka knajpek, żeby nie jeść codziennie w tym samym miejscu. Inne rozrywki, tzn. dyskoteki, puby itp. nie są mi potrzebne. Wystarczy mały wybór restauracyjek, no i przydałby się tzw. "klimacik", czyli uliczki, stare miasto itp.
Do tej pory byliśmy w Pagu i w Basce Vodzie i obie pod tym względem wydawały się optymalne. Molochy w rodzaju Makarska w grę nie wchodzą, podobnież wioseczki z jedną knajpą a'la Promajna. Chodzi o coś pomiędzy tymi dwoma skrajnościami
I to jest pierwsza część planu. Druga to plaże.
Plaże miejskie, zjeżdżalnie itp. w ogóle nas nie interesują. Najlepiej jeśli będą to odludne, niemal "prywatne" zatoczki. Nie muszą być w samej miejscowości, wystarczy, że będą w zasięgu rozsądnego (do 15km) dojazdu automobilem. Powracając do moich poprzednich chorwackich wojaży Pag był pod tym względem idealny - tzn. nie sama miejscowość, a okolice "za Bosaną" - bajka. W Basce był większy kłopot, ale też nie było źle - chodziliśmy na lewo od portu - za cypelek, w stronę Promajny.
No i część trzecia - lokalizacja.
Mieszkamy w Jeleniej Górze, tak więc trasę chciałbym zrobić "na raz". W okolice Splitu podróż ode mnie to ok. 13 godzin i jest to już wartość graniczna do pokonania "na raz". Dlatego chciałbym, żeby lokalizacja była trochę bliżej, maksymalnie do Szybenika. Najlepiej Istria i Kvarner bo to odległości rzędu 900 - 1050 km. Dodatkowo na miejscu strasznie nas "nosi" więc najlepiej, jakby nie była to wyspa, bo to albo prom, albo opłata za most.
Parę typów już mam - Pakostane, Primosten, Stara Baska (wiem, most na Krk, ale zdjęcia urzekają) - czy te miejscowości spełniają zadane warunki??? Jestem też ciekaw Kvarneru i Istrii - Crikvenica? Moscenicka Draga? Rabac? Bardzo poproszę też o konkretne plażowe miejscówki, bo z doświadczenia wiem, że o tego typu info jest na miejscu, bez dostępu do internetu, najtrudniej.

.png)
.png)

.png)
.png)
.png)