Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Średnia miejscowość, zatoczki, względnie blisko - możliwe???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domurst
Podróżnik

Postnapisał(a) domurst » 21.08.2012 22:36

Tak, wiem, idę na łatwiznę, ale wątki które już istnieją nie odpowiadają do końca na moje specyficzne potrzeby, a chciałbym posłuchać opinii osób bardziej doświadczonych niż mój 2-letni wakacyjny staż w Hrvatskiej.

No więc czego szukam - ano szukam miejscowości turystycznej średniej wielkości - tzn. potrzebne jest kilka knajpek, żeby nie jeść codziennie w tym samym miejscu. Inne rozrywki, tzn. dyskoteki, puby itp. nie są mi potrzebne. Wystarczy mały wybór restauracyjek, no i przydałby się tzw. "klimacik", czyli uliczki, stare miasto itp.
Do tej pory byliśmy w Pagu i w Basce Vodzie i obie pod tym względem wydawały się optymalne. Molochy w rodzaju Makarska w grę nie wchodzą, podobnież wioseczki z jedną knajpą a'la Promajna. Chodzi o coś pomiędzy tymi dwoma skrajnościami :)

I to jest pierwsza część planu. Druga to plaże.

Plaże miejskie, zjeżdżalnie itp. w ogóle nas nie interesują. Najlepiej jeśli będą to odludne, niemal "prywatne" zatoczki. Nie muszą być w samej miejscowości, wystarczy, że będą w zasięgu rozsądnego (do 15km) dojazdu automobilem. Powracając do moich poprzednich chorwackich wojaży Pag był pod tym względem idealny - tzn. nie sama miejscowość, a okolice "za Bosaną" - bajka. W Basce był większy kłopot, ale też nie było źle - chodziliśmy na lewo od portu - za cypelek, w stronę Promajny.

No i część trzecia - lokalizacja.

Mieszkamy w Jeleniej Górze, tak więc trasę chciałbym zrobić "na raz". W okolice Splitu podróż ode mnie to ok. 13 godzin i jest to już wartość graniczna do pokonania "na raz". Dlatego chciałbym, żeby lokalizacja była trochę bliżej, maksymalnie do Szybenika. Najlepiej Istria i Kvarner bo to odległości rzędu 900 - 1050 km. Dodatkowo na miejscu strasznie nas "nosi" więc najlepiej, jakby nie była to wyspa, bo to albo prom, albo opłata za most.

Parę typów już mam - Pakostane, Primosten, Stara Baska (wiem, most na Krk, ale zdjęcia urzekają) - czy te miejscowości spełniają zadane warunki??? Jestem też ciekaw Kvarneru i Istrii - Crikvenica? Moscenicka Draga? Rabac? Bardzo poproszę też o konkretne plażowe miejscówki, bo z doświadczenia wiem, że o tego typu info jest na miejscu, bez dostępu do internetu, najtrudniej.
drwal
Odkrywca
Re: Średnia miejscowość, zatoczki, względnie blisko - możliw

Postnapisał(a) drwal » 23.08.2012 01:18

[Parę typów już mam - Pakostane, Primosten, Stara Baska (wiem, most na Krk, ale zdjęcia urzekają) - czy te miejscowości spełniają zadane warunki??? Jestem też ciekaw Kvarneru i Istrii - Crikvenica? Moscenicka Draga? Rabac? Bardzo poproszę też o konkretne plażowe miejscówki, bo z doświadczenia wiem, że o tego typu info jest na miejscu, bez dostępu do internetu, najtrudniej.[/quote]

Witam nie wiem kiedy jedziesz,ale pomalu sezon sie konczy tak ze raczej juz bedziesz wszedzie mial spokoj no chyba ze info zbierasz na nastepny rok ? a ja z calym sercem polecam Crikvenica i Selce fajne miejscowosci i jest pomiedzy nimi deptak na kturym mozesz znalezc plaze gdzie bedziesz sam .Bylem juz tam kilka razy i za kazdym razem milo wspominam .
jakabzdura
Odkrywca

Postnapisał(a) jakabzdura » 23.08.2012 12:27

też własnie czegoś takiego szukam. Gdzieś od Makarskiej w górę.
Więc dołączam się do tematu
domurst
Podróżnik

Postnapisał(a) domurst » 24.08.2012 20:52

Wybieram się od ok. 5 września, także spokoju spodziewam się. Chodzi mi właśnie o to, żeby miejscowość jeszcze "żyła" i żebym miał do wyboru plaże inne niż, dla przykładu, miejska, w Pagu. Jak to wygląda np w Crikvenicy? Znajdę tam plażę, na której w zasięgu mojego wzroku 10 września będzie mniej niż 10 osób? :)

Mój plażowy ideał znajduje się na Pagu i nazywa się "Filino" - a wygląda tak:

Obrazek

Jakakolwiek szansa na znalezienie czegoś w tym guście na Istrii, albo w okolicach Crikvenicy?
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 25.08.2012 09:52

domurst napisał(a):Jakakolwiek szansa na znalezienie czegoś w tym guście na Istrii, albo w okolicach Crikvenicy?

Ja nie znalazłem.
domurst
Podróżnik

Postnapisał(a) domurst » 26.08.2012 12:24

Kurcze, niedobrze...

Jednak odległość to w tym roku priorytet, tym bardziej, że mamy tylko ok. 10 dni.

Jakieś inne propozycje? Może coś na Istrii? Vrsar? Moscenicka?
domurst
Podróżnik

Postnapisał(a) domurst » 27.08.2012 18:25

Ostatecznie ustaliliśmy, że może być dalej. No i chyba padnie na Primosten albo Rogoznicę... Czy znajdę tam plaże choć odrobinę przypominające to co widać na zdjęciu powyżej?
Konradk
Globtroter

Postnapisał(a) Konradk » 28.08.2012 21:12

Ja właśnie jestem w Primosten. Wydaje mi się, że o dokładnie takie plaże jak na zdjęciu będzie w tej okolicy będzie ciężko (czyli małe zatoczki i zupełnie pusto), ale ja mam widok na tą plażę: https://maps.google.pl/maps?saddr=43.59 ... &t=m&z=16|
i jest ona o każdej porze dnia prawie pusta (ja tłoku i ręcznika przy ręczniku wyjątkowo nie znoszę).
To jest dość ładna, szeroka plaża z drobnymi kamieniami.

W Rogożnicy byłem wczoraj (i dwa lata temu też) i odniosłem wrażenie, że tam w ogóle brakuje plaż. Ot takie rybackie miasteczko z mariną. Ma bardzo fajny klimaty wiochy - mi właśnie taki klimat odpowiada :) - ale mimo wszystko chyba bym nie polecił na miejsce wypoczynku.

Porównując te dwa miejsca, to w Primosten jest więcej ludzi, jest to bardziej turystyczna miejscowość, z - w sumie - wieloma i nie zatłoczonymi plażami, z bardzo ładną starówką, gdzie jest wiele restauracji i różnego rodzaju bud. Rogożnica natomiast to jest mniej "turytstyczna" miejscowość. Owszem, konob jest wiele, ale praktycznie we wszystkich pusto i ludzi jakoś też jakby brakowało...

PS. Jeśli miałbyś jakieś pytania odnośnie tych trzech miejscowości śmiało pytaj - służę świeżymi informacjami oraz fotkami niektórych miejsc :)

Pakostane natomiast... ma bardzo fajne lody :) - jutro, w drodze na Pag, na pewno tam zajadę :)
domurst
Podróżnik

Postnapisał(a) domurst » 29.08.2012 15:49

Z racji na przyspieszony termin obrony mojej drugiej połówki okazało się, że mamy na wyjazd tylko 7 dni... Wobec tego w tym roku ostatecznie padło na... Kołobrzeg :roll:

Ale za wszystkie typy serdeczne dzięki. Za rok będzie trochę prościej :)
tygrysek0038
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tygrysek0038 » 29.08.2012 21:24

domurst napisał(a):Z racji na przyspieszony termin obrony mojej drugiej połówki okazało się, że mamy na wyjazd tylko 7 dni... Wobec tego w tym roku ostatecznie padło na... Kołobrzeg :roll:

Ale za wszystkie typy serdeczne dzięki. Za rok będzie trochę prościej :)

Nawet 7 dni, czyli 5 na miejscu wg tego, co pisałeś, warto spędzić w Chorwacji...
domurst
Podróżnik

Postnapisał(a) domurst » 30.08.2012 15:22

Że warto to wiem, bo na Bałtyk, tym bardziej we wrześniu, można co najwyżej popatrzeć, ale rachunek ekonomiczny eskapady nad Jadran, przy podróży własnym autem we dwoje, jest, delikatnie mówiąc, średni...
jober19
Odkrywca

Postnapisał(a) jober19 » 06.09.2012 10:34

2 koła w wersji ekono
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2012 10:50

Konradk napisał(a):W Rogożnicy byłem wczoraj (i dwa lata temu też) i odniosłem wrażenie, że tam w ogóle brakuje plaż.

W Rogoźnicy brakuje plaż ? To jakiś żart ? Zakładam., że byłeś tylko na Marinie i ewentualnie koło łódek za groblą...w Rogoźnicy mnóstwo jest plaż z każdej strony ale skoro już o Marinie Frapa mowa to w kierunku kapliczki jest bardzo fajna i długa plaża albo niedaleko MF plaża Lozice, która jest nasłoneczniona cały dzień...ja w tej chwili bez liczenia mam przed oczami co najmniej 7 ciekawych plaż...
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 06.09.2012 10:54

Zečevo-Stara Draga. Dobre miejsce.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2012 11:00

Bocian napisał(a):Zečevo-Stara Draga. Dobre miejsce.

To miejsce to bajka ale chyba nie pasuje do opisu autorki watku :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone