Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Smoła i żwir na naszych drogach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelh
Cromaniak
Smoła i żwir na naszych drogach

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 24.04.2011 17:07

:twisted: Jestem ciekaw Waszych opinii na temat wiosennego psucia dróg przez pseudo naprawy polegające na sypaniu ostrego żwiru wraz ze smołą.Kamyki skutecznie niszczą karoserię i szyby a smoła gdy zaczyna się topić brudzi nasze samochody.Natomiast drogowcy udają,że nic się nie dzieje,że taka technologia :evil: Na południu kontynentu w tym w Cro niczego podobnego nie spotkałem nawet przy wysokich temperaturach jakoś droga się nie rozpływa a kamienie raczej są usuwane z jezdni a nie wysypywane celowo :twisted:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.04.2011 17:15

pawelh napisał(a):Na południu kontynentu w tym w Cro niczego podobnego nie spotkałem ...

Z tego co się orientuje, to takie różnice temperatur, jakie występują u nas, w zimie,
oraz wynikające z tego kłopoty - częste roztopy i ponowne zamarzania wody, nie występują w całej Europie.

W Skandynawii jak już zamarznie, to się nie roztapia i nie zamarza ponownie, tylko tak trzyma,
a na południu raczej w ogóle nie zamarza.

Przypuszczam, że w takich warunkach klimatycznych, to nikt by sobie nie poradził, więc trudno to ze sobą porównywać.

Natomiast pisać, że nie widziałeś w Cro szutrów ... :roll:

:lol:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 24.04.2011 17:26

Wszystko się zgadza tylko u nas nawet na drogach krajowych i wojewódzkich jedzie ekipa i z węża fi 100 sypie smolę i żwir do szczeliny 2-3 milimetry czyli 99 procent pozostaje na jezdni,gzie czyni więcej szkody jak daje pożytku :twisted: W krajach o podobnym klimacie czyli np.Niemcy nikomu taki pomysł nawet do głowy nie przychodzi :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.04.2011 17:30

pawelh napisał(a)::twisted: Jestem ciekaw Waszych opinii na temat wiosennego psucia dróg przez pseudo naprawy polegające na sypaniu ostrego żwiru wraz ze smołą. Kamyki skutecznie niszczą karoserię i szyby a smoła gdy zaczyna się topić brudzi nasze samochody.Natomiast drogowcy udają,że nic się nie dzieje, że taka technologia

Widzę w profilu wpis przy zawodzie: wielozawodowiec :wink:

Więc powinieneś wiedzieć, że jest taka technologia jak Remont cząstkowy grysami i emulsją
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.04.2011 18:25

pawelh napisał(a):W krajach o podobnym klimacie czyli np.Niemcy

Jakby nie patrzeć w Niemczech klimat jest zdecydowanie łagodniejszy niż nasz :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.04.2011 18:33

Rysio napisał(a):
pawelh napisał(a):W krajach o podobnym klimacie czyli np.Niemcy

Jakby nie patrzeć w Niemczech klimat jest zdecydowanie łagodniejszy niż nasz :wink:

No właśnie.
Bądźmy uczciwi.
Takich g...nych warunków jak u nas, to ze świecą szukać, więc trudno to porównywać
i wyrokować, że ktoś sobie radzi lepiej czy gorzej.

Ostatnio, podobno, Chińczycy się zdrowo przejechali na naszych drogach ...
Mieli być tani, a, okazało się, że, po spełnieniu podstawowych wymogów, jakie są u nas stawiane, nie są w stanie sprostać konkurencji cenowo.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 24.04.2011 18:56

Bez wątpienia nasz klimat posiada bardzo dużą rozpiętość temperatur co drogowcom utrudnia życie,ale wysypywanie grysu i smoły do mikro szczelin,przypomina strzelanie z armaty do wróbla.Moim zdaniem można by to robić nieco precyzyjniej co da oszczędności materiału czyli obniży koszty a mniej kamieni to mniej uszkodzonych samochodów.Ja po takich naprawach dróg trzykrotnie wymieniałem szyby w samochodach o odpryskach lakieru nie wspominając.Po ostatniej przygodzie obyło się na naprawie szyby-dochodzenie roszczeń w zasadzie wymaga drogi sądowej bo zarówno zarządcy dróg jak i wykonawcy prac oraz ich firmy ubezpieczeniowe robią wszystko by uniknąć odpowiedzialności a to chyba nie tak powinno wyglądać :?: :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.04.2011 19:02

pawelh napisał(a):Bez wątpienia nasz klimat posiada bardzo dużą rozpiętość temperatur co drogowcom utrudnia życie,ale wysypywanie grysu i smoły do mikro szczelin,przypomina strzelanie z armaty do wróbla.Moim zdaniem można by to robić nieco precyzyjniej co da oszczędności materiału czyli obniży koszty a mniej kamieni to mniej uszkodzonych samochodów.

No to proszę jako wielozawodowiec :wink: podać najlepszą, precyzyjną metodę remontów cząstkowych dróg.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.04.2011 19:04

pawelh napisał(a):... bo zarówno zarządcy dróg jak i wykonawcy prac oraz ich firmy ubezpieczeniowe robią wszystko by uniknąć odpowiedzialności a to chyba nie tak powinno wyglądać :?: :?:

No pewnie.
Ja uważam, że powinni działać już w momencie zakupu samochodu ... :wink:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 24.04.2011 19:17

Janusz Bajcer napisał(a):
pawelh napisał(a):Bez wątpienia nasz klimat posiada bardzo dużą rozpiętość temperatur co drogowcom utrudnia życie,ale wysypywanie grysu i smoły do mikro szczelin,przypomina strzelanie z armaty do wróbla.Moim zdaniem można by to robić nieco precyzyjniej co da oszczędności materiału czyli obniży koszty a mniej kamieni to mniej uszkodzonych samochodów.

No to proszę jako wielozawodowiec :wink: podać najlepszą, precyzyjną metodę remontów cząstkowych dróg.
Akurat drogowcem nie jestem choć bardzo dużo z nich korzystam,ale można by było do szczelin szerokości 2-3 milimetrów sypać tę mieszankę nieco cieńszymi końcówkami chyba technologicznie jest realne.W lecie 2010 widywałem drogi ,których nawierzchnia w upalne dni porostu się rozpływała można przyjąć,że to też jest super rozwiązanie tylko ci sami drogowcy jeździli później i sypali piasek a to i tak nic nie dawało :cry:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.04.2011 19:23

pawelh napisał(a):Akurat drogowcem nie jestem choć bardzo dużo z nich korzystam,ale można by było do szczelin szerokości 2-3 milimetrów sypać tę mieszankę nieco cieńszymi końcówkami chyba technologicznie jest realne.W lecie 2010 widywałem drogi ,których nawierzchnia w upalne dni porostu się rozpływała można przyjąć,że to też jest super rozwiązanie tylko ci sami drogowcy jeździli później i sypali piasek a to i tak nic nie dawało :cry:

No to proszę podpowiedzieć to właściwym firmom wykonującym remonty dróg na terenie podkarpackiego.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 26.04.2011 06:42

kolego... smoła mówisz... najpierw sprawdź skład chemiczny
od lat nie stosuje się smoły tylko emulsje asfaltowe
mnie też wkurza ten grys.. tyle tylko, że jak są prowadzone jakiekolwiek roboty na drodze...
to powinna być zmieniona organizacja ruchu, czytaj ograniczenie prędkości
i gdybyś się stosował do tych przepisów... to pewnie
nie odwiedzałbyś tak często szklarza :)
a gdyby jakiś zarządca drogi "zapomniał" o tej zmianie organizacji ruchu
pozostaje jeszcze zdrowy rozsądek :)
i na koniec...
wkurza Cię to że remontują, przeciwdziałają dewastacji nawierzchni...
wogóle denerwujące jest, że cokolwiek robią na drodze...i przeszkadzają
ale po dziurach nikt nie chce jeździć... więc kiedyś to trzeba robić..
mnie tylko boli to że... kasy na te roboty jest tak mało....i będzie jeszcze mniej.
Co do postów o problemach drogowych w naszym klimacie... podpisuje się dwoma rękoma...
dodam jeszcze nagminne przeładowywanie TIRÓW... i mamy obraz naszych dróg
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 26.04.2011 17:07

weldon napisał(a):
pawelh napisał(a):Na południu kontynentu w tym w Cro niczego podobnego nie spotkałem ...

Z tego co się orientuje, to takie różnice temperatur, jakie występują u nas, w zimie,
oraz wynikające z tego kłopoty - częste roztopy i ponowne zamarzania wody, nie występują w całej Europie.

Tzw. przejścia przez "0" są oczywiscie dla dróg najgorsze - zwłszcza dla tych bez żadnego odwodnienia. Natomiast nie do końca jest prawdą że to wyłącznie polska specyfika.
Chorwaci też lekko nie mają poza wyspami i pasem wybrzeża. Np. chorwacka autostrada jest często odwiedzana przez zarządców drog z wielu europejskich krajów jako wyjątkowo trudna w utrzymaniu, zwłaszcza zimowym. Oprócz tropików między Splitem a Zagrzebiem są chyba wszystkie strefy klimatyczne. To samo dotyczy pozostałych dróg między JAdranem a dajmy na do Karlovacem. Tu masz zaspy, 2 km dalej gołoledź, a 5 km dalej słoneczko i suchy asfalt albo ulewny deszcz, i wyślij tu np. regularny sprzęt zimowy 8O
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 26.04.2011 20:41

Bruno napisał(a):kolego... smoła mówisz... najpierw sprawdź skład chemiczny
mnie też wkurza ten grys.. tyle tylko, że jak są prowadzone jakiekolwiek roboty na drodze...
i na koniec...
mnie tylko boli to że... kasy na te roboty jest tak mało....i będzie jeszcze mniej.
Co do postów o problemach drogowych w naszym klimacie... podpisuje się dwoma rękoma...
jeśli ja pojadę wolno a nawet zatrzymam samochód a inni oleją ograniczenia efekt pozostanie taki sam....oczywistym jest,że drogi trzeba remontować....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.04.2011 20:55

pawelh napisał(a):
Bruno napisał(a):kolego... smoła mówisz... najpierw sprawdź skład chemiczny
i na koniec...
jeśli ja pojadę wolno a nawet zatrzymam samochód a inni oleją ograniczenia efekt pozostanie taki sam....oczywistym jest,że drogi trzeba remontować....

Rozumiem, że jak jedziecie na 4 fury i trzecie już śmiga na czerwonym to też przejeżdżasz? :)
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.