.png)
.png)
pawelh napisał(a):Na południu kontynentu w tym w Cro niczego podobnego nie spotkałem ...
.png)
.png)
pawelh napisał(a)::twisted: Jestem ciekaw Waszych opinii na temat wiosennego psucia dróg przez pseudo naprawy polegające na sypaniu ostrego żwiru wraz ze smołą. Kamyki skutecznie niszczą karoserię i szyby a smoła gdy zaczyna się topić brudzi nasze samochody.Natomiast drogowcy udają,że nic się nie dzieje, że taka technologia
.png)
Rysio napisał(a):pawelh napisał(a):W krajach o podobnym klimacie czyli np.Niemcy
Jakby nie patrzeć w Niemczech klimat jest zdecydowanie łagodniejszy niż nasz
.png)
.png)
pawelh napisał(a):Bez wątpienia nasz klimat posiada bardzo dużą rozpiętość temperatur co drogowcom utrudnia życie,ale wysypywanie grysu i smoły do mikro szczelin,przypomina strzelanie z armaty do wróbla.Moim zdaniem można by to robić nieco precyzyjniej co da oszczędności materiału czyli obniży koszty a mniej kamieni to mniej uszkodzonych samochodów.
.png)
pawelh napisał(a):... bo zarówno zarządcy dróg jak i wykonawcy prac oraz ich firmy ubezpieczeniowe robią wszystko by uniknąć odpowiedzialności a to chyba nie tak powinno wyglądać![]()
.png)
Akurat drogowcem nie jestem choć bardzo dużo z nich korzystam,ale można by było do szczelin szerokości 2-3 milimetrów sypać tę mieszankę nieco cieńszymi końcówkami chyba technologicznie jest realne.W lecie 2010 widywałem drogi ,których nawierzchnia w upalne dni porostu się rozpływała można przyjąć,że to też jest super rozwiązanie tylko ci sami drogowcy jeździli później i sypali piasek a to i tak nic nie dawałoJanusz Bajcer napisał(a):pawelh napisał(a):Bez wątpienia nasz klimat posiada bardzo dużą rozpiętość temperatur co drogowcom utrudnia życie,ale wysypywanie grysu i smoły do mikro szczelin,przypomina strzelanie z armaty do wróbla.Moim zdaniem można by to robić nieco precyzyjniej co da oszczędności materiału czyli obniży koszty a mniej kamieni to mniej uszkodzonych samochodów.
No to proszę jako wielozawodowiecpodać najlepszą, precyzyjną metodę remontów cząstkowych dróg.
.png)
pawelh napisał(a):Akurat drogowcem nie jestem choć bardzo dużo z nich korzystam,ale można by było do szczelin szerokości 2-3 milimetrów sypać tę mieszankę nieco cieńszymi końcówkami chyba technologicznie jest realne.W lecie 2010 widywałem drogi ,których nawierzchnia w upalne dni porostu się rozpływała można przyjąć,że to też jest super rozwiązanie tylko ci sami drogowcy jeździli później i sypali piasek a to i tak nic nie dawało
.png)
.png)
weldon napisał(a):pawelh napisał(a):Na południu kontynentu w tym w Cro niczego podobnego nie spotkałem ...
Z tego co się orientuje, to takie różnice temperatur, jakie występują u nas, w zimie,
oraz wynikające z tego kłopoty - częste roztopy i ponowne zamarzania wody, nie występują w całej Europie.
.png)
jeśli ja pojadę wolno a nawet zatrzymam samochód a inni oleją ograniczenia efekt pozostanie taki sam....oczywistym jest,że drogi trzeba remontować....Bruno napisał(a):kolego... smoła mówisz... najpierw sprawdź skład chemiczny
od lat nie stosuje się smoły tylko emulsje asfaltowe
mnie też wkurza ten grys.. tyle tylko, że jak są prowadzone jakiekolwiek roboty na drodze...
to powinna być zmieniona organizacja ruchu, czytaj ograniczenie prędkości
i gdybyś się stosował do tych przepisów... to pewnie
nie odwiedzałbyś tak często szklarza
a gdyby jakiś zarządca drogi "zapomniał" o tej zmianie organizacji ruchu
pozostaje jeszcze zdrowy rozsądek
i na koniec...
wkurza Cię to że remontują, przeciwdziałają dewastacji nawierzchni...
wogóle denerwujące jest, że cokolwiek robią na drodze...i przeszkadzają
ale po dziurach nikt nie chce jeździć... więc kiedyś to trzeba robić..
mnie tylko boli to że... kasy na te roboty jest tak mało....i będzie jeszcze mniej.
Co do postów o problemach drogowych w naszym klimacie... podpisuje się dwoma rękoma...
dodam jeszcze nagminne przeładowywanie TIRÓW... i mamy obraz naszych dróg
pawelh napisał(a):jeśli ja pojadę wolno a nawet zatrzymam samochód a inni oleją ograniczenia efekt pozostanie taki sam....oczywistym jest,że drogi trzeba remontować....Bruno napisał(a):kolego... smoła mówisz... najpierw sprawdź skład chemiczny
od lat nie stosuje się smoły tylko emulsje asfaltowe
mnie też wkurza ten grys.. tyle tylko, że jak są prowadzone jakiekolwiek roboty na drodze...
to powinna być zmieniona organizacja ruchu, czytaj ograniczenie prędkości
i gdybyś się stosował do tych przepisów... to pewnie
nie odwiedzałbyś tak często szklarza
a gdyby jakiś zarządca drogi "zapomniał" o tej zmianie organizacji ruchu
pozostaje jeszcze zdrowy rozsądek
i na koniec...
wkurza Cię to że remontują, przeciwdziałają dewastacji nawierzchni...
wogóle denerwujące jest, że cokolwiek robią na drodze...i przeszkadzają
ale po dziurach nikt nie chce jeździć... więc kiedyś to trzeba robić..
mnie tylko boli to że... kasy na te roboty jest tak mało....i będzie jeszcze mniej.
Co do postów o problemach drogowych w naszym klimacie... podpisuje się dwoma rękoma...
dodam jeszcze nagminne przeładowywanie TIRÓW... i mamy obraz naszych dróg
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.