Jeśli można to poproszę o Pocztówki z grobu na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl bo link Pani Ewy nie działa już.
pozdrawiam
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
Raul73 napisał(a):
Pierwsza to osławiony "Kocioł bałkański" Ryszrda Bilskiego.
I tutaj moje wielkie rozczarowanie.
Co prawda dowiedziałem się sporo nowych rzeczy, głównie na temat przyczyn bałkańskich kryzysów, ale co się przy lekturze tej książki wynudziłem, to się wynudziłem.
.png)
armar napisał(a):Baardzo ciekawa relacja , z zainteresowaniem oglądam miejsca które pokazujesz .
Jeśli można , uzupełniając Twoje informacje .
Jeśli idzie i incydent w Borowo Selo ( na marginesie do dzisiaj jest to miejscowość praktycznie czysto serbska) , największym szokiem dla opinni społecznej , obok skali incydentu i ilości zabitych policjantów , był fakt okaleczenia ich zwłok ( obcięte genitalia, wycięte nożem na piersiach znaki ustaszy itp. ) , co zwiastowało jak okrutna może być zaczynająca się wojna .
Josip Reihl-Kir był z pochodzenia Węgrem , jego żona do dzisiaj stara się o ukaranie sprawców i zleceniodawców ( prawdopodobnie Glavas) tego zabójstwa , zabójstwa które miało storpedować wszelkie wysiłki mające na celu zapobieżenie wojnie .
Przed oblężeniem Vukovara były masowe wysiedlenia i zabójstwa Chorwatów i Węgrów ( akurat we wschodniej Slawonii wśród ofiar sporo było osób i tej narodowości ) z miasteczek Dalj i Erdut ( tu zrobiły sobie bazę oddziały Tygrysów Arkana ) .
INCYDENT - to była wojna a to określenie jest nie na miejscu.Incydent to może kiedy płacisz mandat być może.
Jako ciekawostkę należy tez dodać że w szeregach obrońców Vukovaru było całkiem sporo Serbów , w tym jeden z dowódców obrony . Czy na cmentarzu obrońców widziałeś jakiś grób prawosławnego ? W Vukovarze przed wojną było trochę małżeństw mieszanych , stąd sporo osób miało tożsamość bardziej lokalną niż narodową .
Niedawno w Chorwacji doszło do masowych demonstracji z uwagi na fakt , że w Vukovarze zarządzono oznaczenie dwujęzyczne tablic informacyjnych , ulic , urzędów ( czyli też pisanych cyrylicą ) . Wynika to z tego że w mieście do dzisiaj ponad 30% mieszkańców stanowią Serbowie , a w miastach gdzie mniejszość stanowi powyżej 25% istnieje wymóg oznaczeń tablic informacyjnych w języku tej mniejszości . Demonstrujący Chorwaci traktują to , w tym mieście , jako policzek dla poległych obrońców .
Pozdrawiam i czekam na c.d.
.png)
Raul73 napisał(a):...na temat wojen w Jugosławii, które dodaję do bibliografii...

.png)
.png)
Powrót do Nasze relacje z podróży