Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ryż w woreczkach czy luzem oraz co z żubrem i resztą ....

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Postnapisał(a) Mikromir » 17.05.2013 15:40

darek1 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
darek1 napisał(a):Ryż jest potrawą wysoko energetyczną i łatwo przyswajalną.

Jak kupować ryż :lol: :oczko_usmiech:

Ryż jest bardzo praktyczny podobnie jak makarony. Szybko się gotuje i nie psuje sie w stanie nie ugotowanym. Można dodać puszkę gotowego dania Pudliszek, Sokołowa, Łowicza, Agrovity Białystok i danie gotowe w parę minut.

Jeszcze chwila i ktoś przyklei nas tu:
pomysl-na-obiadek-w-chorwacji-t10800-1890.html#p1170634
bouli1978
Odkrywca

Postnapisał(a) bouli1978 » 17.05.2013 15:43

PabloX napisał(a):Niech mi ktoś wytłumaczy, bo tego nie rozumiem - dlaczego wiele osób, które oszczędzają na jedzeniu, kupuje ryż w woreczkach, a nie taki w papierowym albo foliowym opakowaniu 1-kilogramowym?

Ja kupuję w woreczkach, bo jeden wystarcza na dwie osoby :lol: :lol:

Jeden nie starcza na dwie osoby :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.05.2013 16:16

bouli1978 napisał(a):
PabloX napisał(a):Niech mi ktoś wytłumaczy, bo tego nie rozumiem - dlaczego wiele osób, które oszczędzają na jedzeniu, kupuje ryż w woreczkach, a nie taki w papierowym albo foliowym opakowaniu 1-kilogramowym?

Ja kupuję w woreczkach, bo jeden wystarcza na dwie osoby :lol: :lol:

Jeden nie starcza na dwie osoby :(

Żona mało je - ona 1/3, ja 2/3 woreczka, więc w moim przypadku wystarcza. :wink:
A ryż jest dodatkiem do gulaszu drobiowego lub wieprzowego własnej produkcji :lol:
Do tego chorwacki pomidorek lub ogórek - i jedzenie jak marzenie :P
Koszt takiego obiadu na dwie osoby ok. 10-12 zł :idea:
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 17.05.2013 16:47

Ja kupuję biały Ryż "Haliny".
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 17.05.2013 16:57

darek1 napisał(a):Ja kupuję biały Ryż "Haliny".

Testujesz cierpliwość admina?
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 17.05.2013 17:00

Mikromir napisał(a):
darek1 napisał(a):Ja kupuję biały Ryż "Haliny".

Testujesz cierpliwość admina?

Nie muszę testować. On i tak jak chce to wycina. Takie jego obowiązki i prawo.
bouli1978
Odkrywca

Postnapisał(a) bouli1978 » 17.05.2013 17:16

Jeden nie starcza na dwie osoby :([/quote]
Żona mało je - ona 1/3, ja 2/3 woreczka, więc w moim przypadku wystarcza. :wink:
A ryż jest dodatkiem do gulaszu drobiowego lub wieprzowego własnej produkcji :lol:
Do tego chorwacki pomidorek lub ogórek - i jedzenie jak marzenie :P
Koszt takiego obiadu na dwie osoby ok. 10-12 zł :idea:[/quote]

To u mnie podobnie :D , żona je pół woreczka, ja półtorej. Do tego najlepszy gulasz z szynki albo z karczku, mmmm pyycha i jeszcze nasze domowe ogóreczki :D
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 17.05.2013 18:07

A i wódeczka własnej roboty oraz kwas chlebowy by się zdał koledzy :wink:
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 17.05.2013 23:17

Kocham ten temat.. :D

Upychać ryż w woreczkach w wolne przestrzenie.. Że też nigdy na to nie wpadłem.. :)

W ramach rewanżu mogę zdradzić Wam mój sposób na transport soli i mąki. Zawijam po kilogramie w foliówki i podkradzioną z pracy taśmą klejącą i mocuję je do podwozia samochodu - jakby nie patrzeć jest tam sporo nie wykorzystanej przestrzeni - dzięki temu w kabinie można upchnąć kilka dorodnych ziemniaków lub pomidorów.. :)

Sorki za żarcik, ale czytając ostatnie strony wątku się uśmiałem no i mi się udzieliło..
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 17.05.2013 23:30

Umiejętne upychanie ryżu w woreczkach w uzasadnione i wolne przestrzenie auta ma jeszcze inną zaletę i każdy mechanik się zgodzi.
Wycisza auto. :wink: :)
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) PabloX » 17.05.2013 23:57

Torebka ryżu upchnięta między słoikiem pulpetów a słoikiem ogórków konserwowych zabezpiecza szkło przed stłuczeniem i redukuje pobrzękiwanie słoików.
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 18.05.2013 00:09

Zawsze warto również do np. silnika przymocować kolbę kukurydzy co przy odpowiedniej temperaturze pozwoli na delektowanie się półdarmowym popcornem na trasie. Jeśli ktoś nie jest przekonany do ingerencji pod maską, to można pojedyncze ziarenka wkładać do zapalniczki i umiarkowanie silnie dociskać, aż do usłyszenia charakterystycznego dźwięku.
Niepalący natomiast, w nieużywanych popielniczkach mogą umieścić np. cebulę dymkę lub łuskany słonecznik.

Przepraszam, znów się nie powstrzymałem.. ;)
Salemka
Odkrywca

Postnapisał(a) Salemka » 18.05.2013 05:50

Panowie :lol:
Czytając Was upłakałam się ze śmiechu :lol: Proszę o więcej takich boskich porad :D
Ja jak zwykle w tym roku po raz chyba 5 albo 7 :? przestałam liczyć :) I zakładam że przy 3 osobach zmieszczę się w kwocie do 4 tys. (auto tankuję tylko w jedną stronę -diesel) Wyjazd na 14 dni do Rogożnicy :) :) Oczywiście combi będzie pełne jedzeniowych rozmaitości, w tym świeże mięska ;) dzień przed wyjazdem mrożę na kość i do lodówki podłączonej do autka, na miejsce zazwyczaj dojeżdza w stanie prawie nie rozmrożonym, tak samo zabieram kiełbasę (nasza bardziej nam smakuje) :)
Pozdrawiam,
be-ja
Croentuzjasta

Postnapisał(a) be-ja » 18.05.2013 06:06

OOOO i w ten oto sposób ograniczamy koszty wyjazdu tylko do paliwa i zakwaterowania :lol: a jak zamontować jeszcze w dizelku instalację wodorową to prawie darmo :D .

Kocham Was za to i lubię czytać ten wątek, super porady i kupa humoru

Pzd be-ja
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 18.05.2013 06:44

Ja ryż na pierwsze kilka obiadów przemycam trochę inaczej lecz mam wtedy problem z celnikami(mówią że nie podobny do zdjęcia z paszportu jestem),wkładam je do ust po dwie sztuki a że jedziemy w trzy osoby to kilka opakowań da radę,na granicach mówią że do Chińczyków jesteśmy podobni przez te wypchane policzki :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Ryż w woreczkach czy luzem oraz co z żubrem i resztą .... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone