Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ryż w woreczkach czy luzem oraz co z żubrem i resztą ....

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 17.05.2013 11:26

Niech mi ktoś wytłumaczy, bo tego nie rozumiem - dlaczego wiele osób, które oszczędzają na jedzeniu, kupuje ryż w woreczkach, a nie taki w papierowym albo foliowym opakowaniu 1-kilogramowym?
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.05.2013 11:36

PabloX napisał(a):Niech mi ktoś wytłumaczy, bo tego nie rozumiem - dlaczego wiele osób, które oszczędzają na jedzeniu, kupuje ryż w woreczkach, a nie taki w papierowym albo foliowym opakowaniu 1-kilogramowym?

Ja kupuję w woreczkach, bo jeden wystarcza na dwie osoby :lol: :lol:
forumka.nika
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 17.05.2013 11:50

PabloX napisał(a):Niech mi ktoś wytłumaczy, bo tego nie rozumiem - dlaczego wiele osób, które oszczędzają na jedzeniu, kupuje ryż w woreczkach, a nie taki w papierowym albo foliowym opakowaniu 1-kilogramowym?

bo musieliby jeszcze kupić wagę kuchenną żeby odmierzyć te 1o dkg na porcję ?
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 17.05.2013 11:51

Ale za 4 woreczki po 125 g, co daje razem 0,5 kg płacisz tyle, co za kilogram takiego samego ryżu zapakowanego w kilogramowej torebce :wink:

Zresztą, może akurat Ty jesteś burżujem nieoszczędnym i możesz sobie pozwolić :lol: a mnie interesuje, dlaczego oszczędni tak bezsensownie przepłacają. BTW może to jest jeden z powodów, dla których na wakacjach nie muszę się szczypać, żeby iść do konoby - w ciągu roku wydaję pieniądze racjonalnie, kupuję ryż w opakowaniach 1 kg, sosy robię sam ze świeżych składników (więc mam jedzenie zdrowsze, lepsze i tańsze) itd. A wiele osób "oszczędnych" przepłaca, kupując gotowe Pudliszki i inne paskudztwa w piątek, świątek, niedzielę i na wakacje też.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.05.2013 11:53

Ryż w woreczkach łatwo przeliczyć na osoby oraz zajmuje mało miejsca. Wszędzie można go upchnąc.
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 17.05.2013 12:00

forumka.nika napisał(a):

bo musieliby jeszcze kupić wagę kuchenną żeby odmierzyć te 1o dkg na porcję ?

Wydatek 100 zł za przyzwoitą wagę kuchenną jest rzeczywiście szokujący 8O

Ale jak się samemu nie przygotowuje jedzenia w domu, tylko ryż z woreczka zalewa gotowcem typu pulpety z psa zmielonego razem z budą w sosie z keczupu, to waga kuchenna jest rzeczywiście niepotrzebna :wink:

Ale można sobie z tym poradzić i bez wagi - np. ja nie używam wagi do takich prostych zastosowań. Kubek ryżu zalany kubkiem wody plus trochę soli stanowi idealną porcję ryżu na obiad dla dwóch dorosłych i dzieci.
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 17.05.2013 12:02

darek1 napisał(a):Ryż w woreczkach łatwo przeliczyć na osoby oraz zajmuje mało miejsca. Wszędzie można go upchnąc.

Zawsze znajdzie się milion uzasadnień dla rozwiązań, które są trochę bardziej WYGODNE. Ale przy okazji 2 razy droższe.

Nawiasem mówiąc, kilogram ryżu w mocnej, foliowej torebce (taki sprzedają w Lidlu) też można wszędzie upchnąć.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.05.2013 12:33

PabloX napisał(a):Ale za 4 woreczki po 125 g, co daje razem 0,5 kg płacisz tyle, co za kilogram takiego samego ryżu zapakowanego w kilogramowej torebce :wink:

Zawsze taki kupuję na potrzeby domowe :lol: więc nie widzę powodu, aby zmieniać przyzwyczajenie zakupu ryżu na porzeby wakacyjne :lol:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 17.05.2013 12:39

Janusz Bajcer napisał(a):
PabloX napisał(a):Ale za 4 woreczki po 125 g, co daje razem 0,5 kg płacisz tyle, co za kilogram takiego samego ryżu zapakowanego w kilogramowej torebce :wink:

Zawsze taki kupuję na potrzeby domowe :lol: więc nie widzę powodu, aby zmieniać przyzwyczajenie zakupu ryżu na porzeby wakacyjne :lol:

Spox, kto bogatemu zabroni? :lol:
forumka.nika
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 17.05.2013 12:43

Oj widze, że urlop wielu cromaniakom jest potrzebny. Najwyraźniej panuje brak poczucia humoru i ogólne zmęczenie.
Zażartowałam z tą wagą, a tym bardziej jestem ostatnią osobą która nie zwraca uwagi na to co je.

Co za różnica w czym ktoś ten ryż kupuje i zabiera, ja zabiorę basmati w woreczkach bo nie będę biegać za basmati po Chorwacji.
k.ka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k.ka » 17.05.2013 13:25

To ja się nieskomnie pochwalę, że zeszły rok, co prawda po sezonie, za 10 dni na rodzinę 2+1 wyszło 1900zł wraz ze zwiedzaniem Parku Narodowego Krk :)
(Ryż też mieliśmy w woreczkach :wink: )
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.05.2013 13:28

k.ka napisał(a):To ja się nieskomnie pochwalę, że zeszły rok, co prawda po sezonie, za 10 dni na rodzinę 2+1 wyszło 1900zł wraz ze zwiedzaniem Parku Narodowego Krk :)
(Ryż też mieliśmy w woreczkach :wink: )

Ale chyba bez paliwa, winiet, opłat za drogi?
(bo to drugie tyle pewnie)
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 17.05.2013 13:31

Jacek S napisał(a):
Ale chyba bez paliwa, winiet, opłat za drogi?
(bo to drugie tyle pewnie)

Jechali oszczędnie, dwie rodziny w jednym samochodzie, bocznymi drogami. Więcej wiary w ludzi :!: Polak potrafi :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.05.2013 13:37

k.ka napisał(a):To ja się nieskomnie pochwalę, że zeszły rok, co prawda po sezonie, za 10 dni na rodzinę 2+1 wyszło 1900zł wraz ze zwiedzaniem Parku Narodowego Krk :)

Zwiedzaliście Park Narodwy KRKA :idea: na wyspę KRK chcesz jechać w tym roku :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.05.2013 13:39

PabloX napisał(a):Jechali oszczędnie, dwie rodziny w jednym samochodzie, bocznymi drogami. Więcej wiary w ludzi :!: Polak potrafi :lol:

A bo się zdenerwowałem, że tak nie potrafię... :wink:

Patrzę, że koleżanka jedzie z Małopolski więc tego paliwa faktycznie mniej pójdzie niż u mnie (a jak jeszcze LPG).
No ale całość za 1900 :?:

Ryż w torebkach rządzi.
:mrgreen:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone