Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Różne Gadgety

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.03.2017 13:06

yzedef napisał(a):(...) tak myślę o tym głośniczku na ponton lub na plażę (oczywiście dziką gdzie będę sam po dopłynięciu pontonem).

Na co dzika, samotna plaża, skoro zabierasz jazgot ze sobą?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 14.03.2017 14:06

boboo napisał(a):
yzedef napisał(a):(...) tak myślę o tym głośniczku na ponton lub na plażę (oczywiście dziką gdzie będę sam po dopłynięciu pontonem).

Na co dzika, samotna plaża, skoro zabierasz jazgot ze sobą?

Kolego niektórzy tak jak ja i moja rodzina akurat relaksują się przy muzyce :), poza tym czemu od razu jazgot... wszak lubię też posłuchać spokojnej muzy klasycznej. Bobo akurat po tobie to nie spodziewałbym się braku tolerancji :).
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.03.2017 05:49

yzedef napisał(a):(...) Bobo akurat po tobie to nie spodziewałbym się braku tolerancji :).

Ależ to nie ma nic wspólnego z tolerancją lub jej brakiem. Ja tylko wyraziłem swoje zdziwienie.
Zdziwienie, że ktoś pała chęcią zagłuszenia szumu wiatru i morza, plusków fal, a przy "sprzyjającej" pogodzie gromów kipieli i "syku soli trącej" o powierzchnię wody.
Wystarczającym balastem jest dla mnie warkot (i tak już cichego) silnika podczas dopływania do oaz ciszy (z naturalnym szumem w tle).
I dlatego się dziwię. A to wolno każdemu.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.03.2017 13:47

boboo napisał(a):
yzedef napisał(a):(...) Bobo akurat po tobie to nie spodziewałbym się braku tolerancji :).

Ależ to nie ma nic wspólnego z tolerancją lub jej brakiem. Ja tylko wyraziłem swoje zdziwienie.
Zdziwienie, że ktoś pała chęcią zagłuszenia szumu wiatru i morza, plusków fal, a przy "sprzyjającej" pogodzie gromów kipieli i "syku soli trącej" o powierzchnię wody.
Wystarczającym balastem jest dla mnie warkot (i tak już cichego) silnika podczas dopływania do oaz ciszy (z naturalnym szumem w tle).
I dlatego się dziwię. A to wolno każdemu.

Bobo, spoko każdy ma inne wyobrażenia i potrzeby, luzik... u mnie nie będzie ciszy i szumu morza tak czy siak bo moje dzieci ( 6 i 11 lat) są ciągle w ruchu i przy tym zagłuszą na pewno wszystko :), zawsze znajdą jakąś ciekawą zabawę. Sącząca się nie zagłosno ulubiona muzyczka akurat dla mnie w takiej scenerii, leżąc opalając się to dodatkowy bodziec pozwalający napawać się chwilą i otoczeniem. Oczywiście muzyka sącząca się delikatnie i nastrojowo a nie to co funduje na riwierze np. Makarski Jadran :).

Twój sprzęt do pływania w stosunku do mojego to mercedes do malucha... ale każdy od czegoś musi zacząć :), ja jak w maluchu będę miał słabiutki silniczek chłodzony powietrzem... ten to dopiero głośny jest :).
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 15.04.2017 07:04

To ja taką mam propozycję
https://pl.aliexpress.com/item/Car-LED- ... Title=true
pozdro
fℓу
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 06.05.2017 20:43

https://www.aliexpress.com/item/AUKEY-1 ... 41281.html

Ciekawa ładowarka, mam nadzieję że się sprawdzi w CRO na plaży i na pontonie. Zastosowań ma ona sporo zwłaszcza jak ktoś uprawia turystykę... w sumie można też na namiocie to zainstalować i mieć możliwość ładowania lampek led itp.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 07.05.2017 20:01

Cze!
Zamówiłeś to? Bo jeśli tak, to czekam na recenzje.
pozdro
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 07.05.2017 21:48

Hej, zamówiłem właśnie ale pewnie minie trochę czasu zanim dojedzie, z reguły około 2-4 tygodnie. Dam znać, jest też wersja 20W ale jeszcze większa powierzchnia paneli a do telefonów itp. te 14W powinno styknąć. Opinie ma dobre od ludzi co kupili już ten panel.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.05.2017 05:56

Tak z głupia frant zapytam: są telefony/smartfony, które nie wytrzymają calego dnia "poza ładowarką"?
(nie interesuję się tematem, zmieniam smartfona raz na kilka lat, na z góry upatrzony model)
Bo to fajny gadget ale... dla Podróżnika jakim jest np. Franz.
(przypuszczam, że miewa miejsca i sytuacje, gdzie przez kilka albo i kilkanaście dni nie ma prądu)
Ale w Chorwacji każdego wieczora jest się na kwaterze.

Wyruszamy rano (akku 100%) z załączonym GPS, Endomondo i GoogleMaps.
(WiFi wyłączone)
Wracamy wieczorem i... w akku jeszcze ponad 80% ładunku.

Edit:
Mała poprawka. To nie był caaały dzień, tylko prawie 6 godzin (5:40) i zostało 87%
DSC04420.JPG
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.05.2017 11:11

boboo napisał(a):Tak z głupia frant zapytam: są telefony/smartfony, które nie wytrzymają calego dnia "poza ładowarką"?

Oczywiście, takich telefonów jest masa ale to raczej nie ich wina tylko użytkowników. Mogę się założyć że jakbyś dął swoją słuchawkę nastolatkowi to by ci tą baterię "zjechał" w pół dnia :). Spróbój np. korzystać intensywnie z komunikatorów, przeglądać FB, oglądać Youtube itp a bateria niknie w oczach. Dlatego tak modne i popularne są powerbanki a i z czasem będą panele na słońce. Taki gadget się przydaje jak np. zapomni ci się włączyć na noc lub twym bliskim telefon pod ładowarkę. Pozatym można tym ładować inne rzeczy jak głośnik BT (ja do tego głównie to kupiłem) no i ogólnie jako ciekawostkę i fajny backup bo akurat w CRO słońca nie powinno brakować :).
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.05.2017 12:03

yzedef napisał(a):np. korzystać intensywnie z komunikatorów, przeglądać FB,
Nie mam :mrgreen: 8)
Jedyny "komunikator" ze mną to e-mail, sms i normalnie telefon.
Social networks? Nie odczuwam potrzeby.
Jedyna gra na smartfonie?
Sudoku (to jest procesorożerne bo to nie gotowce, tylko generuje "on the fly". Około 5% akku / godzinę)
Jak 10 lat temu dostałem na gwiazdkę Xenium'a (jeszcze zwykły telefon) i musiałem go podłączyć do ładowarki po 1,5 miesiąca (tak! 45 dni!), to już widziałem, że w przyszłości tylko Philips, jeśli chodzi o tele-/smartfon.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.05.2017 18:38

bobo czasy strasznie się zmieniają, postęp jest przeogromny w każdej dziedzinie. Właśnie niedawno czytałem że lada chwila będzie pierwszy telefon z win10 i wydajnością peceta, ja dla tego nie widzę zastosowania ale wielu tak :). Szwagra dzieciaki właśnie sobie kupiły drukarkę 3D i mają z nią zabawy co nie miara, nie stygnie ta nowa zabawka. Naprawdę fajna zabawka robiąca przyzwoitej jakości wydruki (ja to widzę u siebie głównie jako zastosowanie do dorabiania jakiś części zamiennych, coś się złamie ułamie lub trzeba jakiś patent wystrugać). Zabawka kosztowała koło 800zł na Chińskim allegro ale co ciekawe z wysyłką z Niemiec czyli bez żadnych opłat w postaci VAT i z szybką dostawą kurierem.
Tutaj dla majsterkowiczów. Samo ściemniająca maska spawalnicza :)
https://www.aliexpress.com/item/White-S ... 410.m9zIv6
Nie używałem bo spawacz ze mnie żaden ale fakt takim amatorom jak ja znacznie taka maska ułatwi pracę.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.05.2017 19:12

yzedef napisał(a):Dlatego tak modne i popularne są powerbanki a i z czasem będą panele na słońce.

Właśnie taki solarny powerbank uratował nas w podróży do Czarnogóry. Po drodze padła mi ładowarka.
Obrazek

Położyłem taki powerbank pod przednią szybą i zapewniał działanie nawigacji przez całą podróż. :)

Porządne powerbanki solarne zapewniają wysoką wydajność nawet przy dużym zachmurzeniu.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 08.05.2017 20:00

Cze!
Zainteresowałem się tym "solarem" bo częto siedzę na rybach -weekend, i nieraz się wyprądowałem, a powerbank został w samochodzie, albo wpadł do wody, lub też po prostu nienaładowany, więc taki backup mnie zainteresował tym bardziej że lekki.
pozdro
fly
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.05.2017 11:18

Nie wątpię, że w CRO się sprawdzi, ale 40$? Nie jestem centusiem, ale ja raczej z tej grupy co boboo. Social media nie używam, na wakacjach bateria wytrzymuje mi kilka dni a nie jest to demon pojemności :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone