Re: Jak nie płacić z Austrii do Chorwacji przez Słowenię
napisał(a) damiangres » 16.06.2009 07:19
Lessar napisał(a):Wczoraj wróciłem z Chorwacji , jechałem przez Słowenię.
...
OBJAZD bez opłat : w Austrii z A9 ok. 500 m przed granicą Słowenii zjechać z autostrady ( zjazd Anschlussstelle Gersdorf ) w prawo i skręcić z lewo w drogę B69 ,
UWAGA !!!
Po analizie map ten zjazd może być wcześniej.
Wyjazd opisany wyżej też pozwala na ominięcie ale trzeba się trochę cofnąć.
mijane miejscowości UNTERCHWARZA , LIMURFELDOF , WAITERSFELD , MURECK , po przejechaniu miejscowości MURECK w prawo w stronę słowenii w drogę 433 , miejscowości TRATE , DRAZEN VRH , LEDINEK , ZICE , LENART V SLOV. GORICACH , ( tu z ulicy Partizancka w prawo w ul. Kraigherjeva ( droga nr 3 ) i zaraz w lewo w ul. Ptujską ( droga nr 229 )) , ZGROJNA RADEHOVA , RADEHOVA , GOCOVA , BIS , TRNAVSKA VAS , GOMICI , DOLIC , JANEZOVICI , PLACAR , PTUJ ( tu skręt w prawo w drogę 629 , jedziemy w stronę SPODNJA HAJDINA , tu skręcamy w drogę 9 ( pod wiaduktem w lewo )
...
Pozdrawiam
Lessar
Witam,
kierując się powyższym, mam pytanie, czy wyżej podany objazd będzie funkcjonował i uda się, jadąc tą drogą uniknąć opłaty za winiety w Słowenii, przejeżdżając ją w drodze do Cro?
Dodam, że jadę ze Szczecina, a więc do tej pory wjeżdżałem do Słowenii w okolicy Sentilj, a wyjeżdżałem w kierunku na Zagrzeb.
Drugie pytanie, czy jest to jedyny odcinek, na którym należy "zamieszać" w celu ominięcia opłat?
pozdrawiam
--
damian