Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Renault - użytkownicy!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 03.06.2005 16:52

Plumek napisał(a):Silnik mam 1,4 MPI o mocy 75 koni (w Uno był to 999 cm3 i 45 koni) i ciekawi mnie ile będzie jadł benzyny :) Jeśli tyle samo, co uno, to będę usatysfakcjonowana :)

Powinna palić około 6l/100 km przy w miarę spokojnej jeździe 8)
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 06.06.2005 06:31

My sobie do Cro "śmigaliśmy" :wink: Renault Clio 1,5 dci. Dla dwóch osób w zupełności wystarczające, choć tempo jazdy , jak to w takim maleństwie - ciut małe. Ale za to na trasie pali max. 3,5l ropy, więc tanio wychodzi :D .
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 09.06.2005 08:30

Witam wszystkich " FRANCUZÓW "
Czerwona 19-stka. To będzie czwarty wyjazd do cro tym autkiem. :)

pzdr
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 11.06.2005 18:13

Dwa lata temu byliśmy w Chorwacji naszym Renault Scenic.Idealno auto na takie wyjazdy i do tego bardzo cenna rzecz:klimatronic.Jazda nabrała więcej przyjemności dzięki temu wyposażeniu.Silnik 1,6 110KM, średnia spalania podczas ostatniego wyjazdu 7l/100km.
A tak przy okazji zapytam, czy ma ktoś może CD do nawigacji satelitarnej Renault Philips na obszar Polski lub Europy Wschodniej czy Środkowej?Gdzie to ewentualnie można kupić?
A tak poza tym to już trzecia moja renówka.Poprzednia 2x Renault Chamade.Renie dają się lubić, chociaż czasami mają swoje humory :)
Pzdr
Waldi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldi » 16.06.2005 17:43

Potwierdzam, Scenik jest świetnym autem na wyjazdy turystyczne, dużo powietrza w środku, tylko tylnie siedzenia muszą być regulowane. Mam też Scenika 1,6 - moc jednak chyba 115KM. Co do zużycia to masz chyba bardzo lekką nogę. taka średnia wychodzi przy nieprzekraczaniu 120km/h. Przy jeździe koło 160km/h zużycie się niestety zawiera pomiędzy 8 a 9l/100km.
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 16.06.2005 18:54

Waldi napisał(a):Potwierdzam, Scenik jest świetnym autem na wyjazdy turystyczne, dużo powietrza w środku, tylko tylnie siedzenia muszą być regulowane. Mam też Scenika 1,6 - moc jednak chyba 115KM. Co do zużycia to masz chyba bardzo lekką nogę. taka średnia wychodzi przy nieprzekraczaniu 120km/h. Przy jeździe koło 160km/h zużycie się niestety zawiera pomiędzy 8 a 9l/100km.

No właśnie tylne siedzenia są przesuwane, a dwa boczne mają również regulację kąta pochylenia oparcia.Ja faktycznie nie szarżuję, ale na pewno nie oszczędzam do przesady.Zwykle jeżdżę tak jak pozwalają na to warunki, chociaż nie zawsze są to przepisy :D ,a na autostradzie to raczej trochę więcej :wink: niż pozwalają przepisy.
Co zużycia 7l/100 w trakcie wakacyjnego wyjazdu w 2003 roku, to jest to średnia z całego przejazdu (ok.4000 km) osiągnięta z dość dużym obciążeniem, w różnych warunkach jazdy, w tym również jazdy autostradowe, gdzie na pewno zużycie jest większe, ale z kolei jadąc Jadranką często wleczesz się z prędkościami 50-80 km/godz, tak że się to trochę kompensuje.Jeszcze jedno!Wielu uczestników forum podkreślało, że na paliwie zagranicznym osiąga mniejsze jego zużycie i chyba coś w tym jest.
Ja zwykle jeżdzę na paliwie Shell V-Power 95, które jest idealne do tego silnika, ale zdarzają się też niewypały w niektórych stacjach tej sieci (pozdrawiam jedną ze stacji Shella w Kielcach :( ).
I jeszcze jeden przykład z dzisiaj.Przejechałem w trzy osoby 200km drogą nr 2 do Warszawy, faktycznie nie przekraczając 120km/h, a średnia prędkość wyniosła 72km/h.Może to się wydać nieprawdopodobne, ale komputer pokładowy wyliczył średnie spalanie na poziomie 5,8l/100 km, chociaż cały czas pracowała klima :!: I za to lubię ten samochodzik.A że przy prędkości ok.160km/h pali 8-9 l/100km to doskonale wiem, bo to też pokazuje komputer.Właściwie jazda lekko obciążonym Scenikiem z takimi prędkościami na niektórych niezbyt dobrych odcinkach naszych autostrad powoduje, że auto lubi niekiedy lekko myszkować po drodze i ma lekkie wzdłużne kołysania. Zdecydowanie lepiej jest przy większym obciążeniu albo na idealnie równej nawierzchni.
Pzdr
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 16.06.2005 20:51

Jeździłem 4.5 roku Laguną 2.0 RT (4xChorwacja- klimatronik jest super) i byłem bardzo zadowolony. Teraz zdradziłem Renówki na rzecz Forda Mondeo 2.0tdci. I co? Jest jeszcze lepiej :? :)
radeksone
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) radeksone » 16.06.2005 22:36

liwan napisał(a):Jeździłem 4.5 roku Laguną 2.0 RT (4xChorwacja- klimatronik jest super) i byłem bardzo zadowolony. Teraz zdradziłem Renówki na rzecz Forda Mondeo 2.0tdci. I co? Jest jeszcze lepiej :? :)

EEEE lepiej ??

Ford gówno wort :twisted:
tak mówią :wink:

pozdrav
Radek
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 17.06.2005 07:29

Powiem Ci za rok albo dwa czy był niezawodny, ale na teraz- po pół roku i 12tys. km podtrzymuję swoją opinię. Lepiej się prowadzi i jest funkcjonalniejszy, może dlatego że nowszy model. A tymczasem wycofuję się z tego wątku z Mondeo. :)
Waldi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldi » 17.06.2005 07:47

Co do minimalnego zużycia, to mnie udało się raz uzyskać 6l/100km przy pełnym obciążeniu, ale wtedy w zasadzie nie przekraczałem 90km/h. czyli niby jest możliwe. Co do wiatrów bocznych , to jiestety urok wysokich samochodów.
Co do powiedzeń typu Ford gówno wort to przypominam, że jest tez powiedzenie, że nie kupuje się samochodów na F. Tylko czy w tym towarzystwwie wypada to mówić.
Ja osobiście jeżdżę na zmiane Scenikiem i Fordem Mondeo i nie narzekam. każdy ma swoje zalety.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 17.06.2005 08:00

Panie, Panowie. O co Wy się tu wadzicie? Przecież od dawna wiadomo, że najlepsze jest Suzuki. Z klimą 8)
Waldi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldi » 17.06.2005 08:37

tak to się ludzim z dobrobytu robi. Kiedyś się jeździło dużym Fiatem i nie było problemu :lol:
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 17.06.2005 08:50

volumen napisał(a):Panie, Panowie. O co Wy się tu wadzicie? Przecież od dawna wiadomo, że najlepsze jest Suzuki. Z klimą 8)

A czy to niej czasem tak, że do klimy dorobiony został ten samochód :oczko_usmiech:
Pzdr
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 17.06.2005 08:54

Skubi napisał(a):
volumen napisał(a):Panie, Panowie. O co Wy się tu wadzicie? Przecież od dawna wiadomo, że najlepsze jest Suzuki. Z klimą 8)

A czy to niej czasem tak, że do klimy dorobiony został ten samochód :oczko_usmiech:
Pzdr

A nie, tak to się konstruuje kabriolety :lol:
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 17.06.2005 08:58

Waldi napisał(a):tak to się ludzim z dobrobytu robi. Kiedyś się jeździło dużym Fiatem i nie było problemu :lol:

Święte słowa 8) Ja z kolei jednym Fiatem 126p zrobiłem 2x Bułgarię, kilkanaście razy Węgry i raz Francję.I jakoś się jechało :) A teraz to nawet okazyjne przejechanie kilkudziesięciu kilometrów maluchem powoduje, że człowiek czuje się zmęczony...Ale też widać jak niebezpieczny :!: jest pojazd na drodze, również dla pasażerów, niestety
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone