Waldi napisał(a):Potwierdzam, Scenik jest świetnym autem na wyjazdy turystyczne, dużo powietrza w środku, tylko tylnie siedzenia muszą być regulowane. Mam też Scenika 1,6 - moc jednak chyba 115KM. Co do zużycia to masz chyba bardzo lekką nogę. taka średnia wychodzi przy nieprzekraczaniu 120km/h. Przy jeździe koło 160km/h zużycie się niestety zawiera pomiędzy 8 a 9l/100km.
No właśnie tylne siedzenia są przesuwane, a dwa boczne mają również regulację kąta pochylenia oparcia.Ja faktycznie nie szarżuję, ale na pewno nie oszczędzam do przesady.Zwykle jeżdżę tak jak pozwalają na to warunki, chociaż nie zawsze są to przepisy

,a na autostradzie to raczej trochę więcej

niż pozwalają przepisy.
Co zużycia 7l/100 w trakcie wakacyjnego wyjazdu w 2003 roku, to jest to średnia z całego przejazdu (ok.4000 km) osiągnięta z dość dużym obciążeniem, w różnych warunkach jazdy, w tym również jazdy autostradowe, gdzie na pewno zużycie jest większe, ale z kolei jadąc Jadranką często wleczesz się z prędkościami 50-80 km/godz, tak że się to trochę kompensuje.Jeszcze jedno!Wielu uczestników forum podkreślało, że na paliwie zagranicznym osiąga mniejsze jego zużycie i chyba coś w tym jest.
Ja zwykle jeżdzę na paliwie Shell V-Power 95, które jest idealne do tego silnika, ale zdarzają się też niewypały w niektórych stacjach tej sieci (pozdrawiam jedną ze stacji Shella w Kielcach

).
I jeszcze jeden przykład z dzisiaj.Przejechałem w trzy osoby 200km drogą nr 2 do Warszawy, faktycznie nie przekraczając 120km/h, a średnia prędkość wyniosła 72km/h.Może to się wydać nieprawdopodobne, ale komputer pokładowy wyliczył średnie spalanie na poziomie 5,8l/100 km, chociaż cały czas pracowała klima

I za to lubię ten samochodzik.A że przy prędkości ok.160km/h pali 8-9 l/100km to doskonale wiem, bo to też pokazuje komputer.Właściwie jazda lekko obciążonym Scenikiem z takimi prędkościami na niektórych niezbyt dobrych odcinkach naszych autostrad powoduje, że auto lubi niekiedy lekko myszkować po drodze i ma lekkie wzdłużne kołysania. Zdecydowanie lepiej jest przy większym obciążeniu albo na idealnie równej nawierzchni.
Pzdr