Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rekin

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
rekin

Postnapisał(a) krakuscity » 11.08.2003 20:33

Rekina nie widziałem ale ojciec będąc w okolicach Dubrownika w latach 60-tych był ostrzegany przez miejscowych aby nie wypływać daleko bo są rekiny. Ja za to widziałem podczas fischpicnick na wysokości Makarskiej z 3-5 km (może dalej) stado delfinów. Widok wspaniały. Towarzyszyły nam z 10 minut i pływały blisko małego stateczku.
Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Postnapisał(a) Leon » 19.08.2003 00:40

...oj realista2 mozesz pisac dla "VIVA" senzacje. Orki w Adriatyku ? Kosci u rekinow..
Do uzupewniania wiadomosciach o rekinach i ich wistempowaniu polecam pozicje
FAO Species Catalogue
Sharks of the World
lub swiatlowodem...www.fishbase.com
Milego czitania zicze
Luton
Turysta

Postnapisał(a) Luton » 28.08.2003 20:04

Na pocieszenie opowiem zabawne zdarzenie. W sierpniu byłem w Zadarze i pływałem sobie niedaleko plaży Borik. Wypuściłem się dosyć daleko w morze, jakiś km. Woda była dość mętna. Płynę sobie spokojnie, a tu nagle... od dołu musnęło mnie coś długiego, czarnego i oślizgłego. Od razu w myślach ujrzałem retrospekcję "Szczęk" (1, 2 i 3) i, co tu dużo gadać, wpadłem w panikę i zacząłem płynąć jak najszybciej do brzegu (przy okazji dowiedziałem się, że umiem pływać kraulem). Dochodzę do brzegu, wychodzę rotrzęsiony po drabince, spoglądam z przerażeniem w kierunku morza - hen, skąd przybyłem, a tam pływa sobie spokojnie głowa nurka ubranego w czarny kostium piankowy. Tak więc chociaż spodziewałem się żarłacza olbrzymiego (czy jak to coś się nazywa), spotkałem zwykłego przedstawiciela gatunku homo sapiens, ale strachu najdłem się za pięciu. Takie to rekiny pływają w Zadarze.
Pozdrawiam i życzę więcej odwagi i rozsądku! :oops:
wari

Postnapisał(a) wari » 16.09.2003 11:56

Również życzę opanowania i zdrowego rozsądku. Codziennie na polskich drogach w wypadkach ginie kilkadziesiąt osób. Przypadki z rekinami to naprawdę nic w porównaniu z tym. Nieporównywalnie łatwiej zginąć w drodze do Chorwacji niż kąpiąc się w Adriatyku czy jakimkolwiek innym morzu (podobnie jak łatwiej się utopić - W M.Śródziemnym topi się rocznie ok. 200 osób, które nurkują). Poza tym w M.Śródziemnym żyją głównie spokojne, nieagresywne gatunki.
ewa.z
Cromaniak

Postnapisał(a) ewa.z » 16.09.2003 12:26

Nie straszcie tymi rekinami! Chcecie żebym nie pojechała w przyszłym roku?
MariuszLo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) MariuszLo » 16.09.2003 13:00

Na świecie więcej osób ginie od uderzenia spadającego orzecha kokosowego niż od ataku rekina, no ale w Chorwacji nie ma palm kokosowych
Darmar
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Darmar » 12.03.2004 19:01

Leon napisał(a):w wodach chorwackich istnieje wiele gatunkow rekinow, wiekszosc z nich nawet niema zembow jak te co sa grozne dla ludzi. Namiast zembow maja plitki i karmia sie malzami i innimy bezkrengowcami z dna. Wielke rekini ktore moga bic grozne dla ludzi pliwaja za wielkimi Natowskimi statkamy na kturich jest duza zaloga co wyzuca duzo otpadow za burte (Durze statki wojskowe z powirzej 50 osub zalogi). Za takimy statkamy plina cala stada ryb a miendzi nimy i rekiny. Oprucz tego rekin jest ryba jadalna i kilogram kosztuje 50 kn. Mienso rekinow jest uwielbiane przez osoby starsze i dzieci bo niema osci jest delikatne i smaczne. Rekini sie nie karmia ludzmi bo by jusz dawno wiginele z powodu ruznich zatruc.
W ewidencijach ktore sie prowadza od 1928 roku na Adriatyckim wibrzezu sa zanotowane tylko dwa przipadki ataku rekina na czowieka (niestety udana dla rekinu a jeden bil smiertelni). Stalo sie to w latach drugej wojni swiatowej.

Przeczytaj i uspokuj się :) wypowiedział się fachowiec Leon.
Marshall
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Marshall » 21.03.2004 12:28

Dajcie konkretne namiary gdzie można te cudeńka zobaczyć. :D Moim marzenie jest zobaczyć taką rybkę podczas nurkowania. Jeżdżę na nurkowania do chorwacji i nie widziałem jeszcze ani delfina, ani rekina :( Jedynie ośmiornice i rozgwiazdy, ew. kraby.
ally
Cromaniak

Postnapisał(a) ally » 21.03.2004 15:25

Chyba szybciej zobaczysz delfiny - ja je widziałam.Są cudowne.
Jeśli zaś chodzi o chęć spotkania z panem Rekinem to mam nadzieję, że jeśli się Ci to uda to będzie to spotkanie wyłącznie wizualne ...
A tak wogóle jeśli aż tak bardzo chcesz się z nim spotakać to polecam Egipt jako miejsce podwodnych poszukiwań tam Twoje szanse na spotkanie rosną i to bardzo.

Ja się panicznie boję rekinów.Pozdrawiam serdecznie.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Postnapisał(a) Piotr Lutynski » 21.03.2004 20:50

wari napisał(a):Również życzę opanowania i zdrowego rozsądku. Codziennie na polskich drogach w wypadkach ginie kilkadziesiąt osób. Przypadki z rekinami to naprawdę nic w porównaniu z tym. Nieporównywalnie łatwiej zginąć w drodze do Chorwacji niż kąpiąc się w Adriatyku czy jakimkolwiek innym morzu (podobnie jak łatwiej się utopić - W M.Śródziemnym topi się rocznie ok. 200 osób, które nurkują). Poza tym w M.Śródziemnym żyją głównie spokojne, nieagresywne gatunki.

Z wypadkami to jest przewaznie tak ze przydarzaja sie innym :roll:

Piotr
Lubin
Odkrywca

Postnapisał(a) Lubin » 22.03.2004 12:51

Bylem w Egipcie dwa tygodnie.Nurkowalem prawie co dzienie rekinów nie widzialem ani razu. Jedynie grozne ryby jakie widzialem to rozne odmiany jadowitych,oraz Barakudy i Szczepiele. Pozdrowienia Romek.
ally
Cromaniak

Postnapisał(a) ally » 22.03.2004 13:04

Z tego cos łyszałam ( osobiscie nie miałam jeszcze okazji odwiedzić Egiptu) tam można spotakć rekina - przynajmniej jest ich tam dużo wobec czego prawdopodobieństwo spotakania jest dużo ale to dużo większe niż w HR.

... aaa tak poza tym to podobno egipskie morze a raczej to co w nim pływa to naprawdę coś cudownego - mam nadzieję, że kiedyś uda mi się tam dotrzec! :oczko_usmiech:
ally
Cromaniak

Postnapisał(a) ally » 22.03.2004 13:06

Z tego cos łyszałam ( osobiscie nie miałam jeszcze okazji odwiedzić Egiptu) tam można spotakć rekina - przynajmniej jest ich tam dużo wobec czego prawdopodobieństwo spotakania jest dużo ale to dużo większe niż w HR.

... aaa tak poza tym to podobno egipskie morze a raczej to co w nim pływa to naprawdę coś cudownego - mam nadzieję, że kiedyś uda mi się tam dotrzec! :oczko_usmiech:
Lubin
Odkrywca

Postnapisał(a) Lubin » 23.03.2004 09:43

Tego nie da sie opisac,w kilku zdaniach.Naj prosciej jest to tak, jak roznica miedzy Bałtykiem a Adriatykiem. W zeszlym roku bylem dwa tygodnie w Chorwacji,brakowalo mi jednak tego co jest pod woda, ta jak w Morzu Czerwonym. Wiecej nie bede zachwalal Morza Czerwonego gdyz jest to strona o Chorwacji.Przepraszam jesli komus sie to nie podobalo.Pozdrowienia Romek.
XT600
Odkrywca

Postnapisał(a) XT600 » 13.04.2004 15:04

jasne a łyzka na to niemozliwe ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone