Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Quo vadis Europo ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak
Quo vadis Europo ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 10:55

UWAGA : rzecz o Europie proszę nie pisać o polskiej polityce. Proszę o spokojną, rzeczową dyskusję, bez zacietrzewiania się i personalnych ataków, a Admina o nie zamykanie tematu.
Może się uda ?

Wyborcy mają dość kryzysu, bezrobocia, trwonienia publicznych pieniędzy, rozbuchanej kosztownej biurokracji, partiokracji i wysokich podatków, braku perspektyw.
Też mam dość.
Prawicowa alternatywa to niższe podatki, wolność gospodarcza, mniej biurokracji i urzędników, odwrót od zadłużania państwa,
ale także:
większe bezrobocie, bieda emerytów, ochrona zdrowia tylko dla zamożnych, powszechne na każdym kroku strefy nędzy i favele, jeszcze większa władza banksterów, Kościoła i wielkiego kapitału, ograniczenie swobód obywatelskich.
to również :
upadek UE, dalsze rozczłonkowanie państw, zaprzepaszczenie szans na dorównanie azjatyckim i amerykańskim potęgom gospodarczym. Wreszcie wzrost zagrożenia wojną.
Ostatnio edytowano 26.05.2014 14:16 przez realista2, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.05.2014 11:42

Pojęcie Europy w zasadzie nie istnieje. Jak jesteśmy zjednoczeni pokazały ostatnie występy Putina na Ukrainie. Pyszczenie jeden przez drugiego i w zasadzie zerowy brak skutecznych działań gospodarczych. Każdy próbuje ugrać swoje i głęboko w dupie ma jedność dla której unia z idei została powołana. Wystarczyłoby żeby rozpieprzyć te wszystkie umowy do tej pory zawarte i wystąpić do Wielkiego Brata o zawarcie jednej na dostawę gazu dla unii. Bruksela woli bawić się w pomiar krzywizny banana albo grubości ogórka, bo tematy poważne przerastają ich percepcję.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.05.2014 12:01

realista2 napisał(a):Wyborcy mają dość kryzysu, bezrobocia, trwonienia publicznych pieniędzy, rozbuchanej kosztownej biurokracji, partiokracji i wysokich podatków, braku perspektyw.
Też mam dość.

Nie ma nic o korupcji urzędasów!
Też mam dość.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 12:09

Dobre pytanie. Choć odpowiedzi tyle ile grup interesów. Sam z resztą w wątku otwierającym postawiłeś kilka kluczowych pytań i nakreśliłeś jedną z linii podziału w dyskusji o przyszłości Europy.
Czy zjednoczona Europa jest potrzebna? Zależy komu i do czego.

Kiedy mówimy o dotacjach unijnych większość z nas uważa, że tak. Choć mnie osobiście drażni podejście do tej kwestii. W rozmowie o możliwości uzyskania dotacji słyszę w większości określenie "czy można z Unii wyrwać jakąś kasę". Z jednej strony jest chęć sięgnięcia po kasę a z drugiej strony w określeniu "wyrwać kasę" jest poczucie taniego cwaniactwa, okazjonalności czy tymczasowości. A przecież ta kasa to pieniądze na jakieś cele. Na wyrównanie szans przedsiębiorców, na utrzymanie rolnictwa, na infrastrukturę, itd. O tym już nikt nie pamięta. Jest tylko wyścig pełen chciwości. Mnie bardzo razi jak pieniądze z funduszy UE wydawane są na akwaparki, pomniki czy jakieś dziwne rocznicowe eventy a nie na podniesienie konkurencyjności gospodarki czy poprawę tej infrastruktury, która pozwoli na rozwój gospodarczy.

Kwestia bezpieczeństwa. Kraje unii są powiązane ekonomicznie i historycznie to powiązanie miało i przyniosło wyjątkowo długi okres pokoju w Europie. Po prostu wojna nikomu się nie opłaca. To też jest niewątpliwe osiągnięcie Unii. Ale to nie jest za darmo. W zamian otworzyliśmy rynek co miało i dobre i złe strony. Duża część naszego przemysłu nie wytrzymała konkurencji.

Czy Unia przetrwa? Pewnie w jakimś sensie tak. Może to, że w eurowyborach weszło do parlamentu więcej radykałów pozwoli coś zmienić. Biurokracja jest tam zdecydowanie przerośnięta i uważam, że jest co zmieniać. Chociaż nie sądzę, że akurat skrajne frakcje polityczne wniosły coś konstruktywnego do samej wizji Unii. Raczej przez swój krzyk mogą wymusić zmiany. Bo Unii potrzeba PRAGMATYZMU!!!

Ciekaw jestem opinii innych forumowiczów. :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2014 13:25

Obrazek

Najwięcej wyborców poszło do urn w Belgii i Luksemburgu – frekwencja wyniosła tam aż 90 proc. Tłumy w lokalach wyborczych były też na Malcie - 74,81 proc., we Włoszech - 60 proc., w Grecji - 58,2 proc. i w Danii - 56,4 proc.

Jak to wyglądało niemal we wszytkich postkomunistycznych krajach widać na załączonym obrazku.
Ludzie z tych krajów mają w doopie Unię, bo ta unia nic tak naprawdę nam nie dała....
Wg mnie szlag to wszystko wcześniej czy później trafi...

Gdyby ktoś pytał to ja nie głosowałem i nie będę...
Bo nie mam zamiaru przykładać długopisu do tego, żeby jakiś JM, GP, WC czy inny nierób huśtał się za 60 tysi co miesiąc z mordą pełną frazesów, jak to dba o mnie i innych.

Parafrazując -" Pierd.............ich, jako i oni mnie pierd.....
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 13:33

anakin napisał(a):Parafrazując -" Pierd.............ich, jako i oni mnie pierd.....

można mniej wulgarnie, a wyjdzie na to samo : "na złość ojcu odmrożę sobie uszy".
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2014 13:39

realista2 napisał(a):
anakin napisał(a):Parafrazując -" Pierd.............ich, jako i oni mnie pierd.....

można mniej wulgarnie, a wyjdzie na to samo : "na złość ojcu odmrożę sobie uszy".

Można też ............"Adam cóż by poradził, gdyby Bóg w raju Ewy nie posadził".
I nieważne, że bez sensu.
Ważne, że przysłowie.

Powiedziałem co o tym myślę, i styknie.

edit: a teksty "weźmy los w swoje ręce i decydujmy sami o sobie" już na mnie nie robią niestety najmniejszego wrażenia.
Ostatnio edytowano 26.05.2014 13:54 przez anakin, łącznie edytowano 2 razy
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 26.05.2014 13:41

Pisząc o dotacjach z Unii nie można nie wspomnieć o tym, że duża część z nich idzie na funkcjonowanie instytucji zajmujących się ich rozdzielaniem. Kolejna część na różnego rodzaje działania promocyjne i szkolenia, w których udział jest obowiązkowy dla ubiegających się o dotację a poziom żenujący. Pieniądze są cholernie marnotrawione, z drugiej strony stanowią sposób na życie dla coraz większej grupy ludzi.
Same instytucje unijne na czele z Parlamentem są całkowicie przefinansowane a ich struktura a przede wszystkim kompetencje i wzajemne relacje mocno niedookreślone.
Co do kwestii bezpieczeństwa - to zgadzam się z jednym z przedmówców - że decydującym kryterium nie jest przynależność do UE a czyste kwestie biznesowe. Przecież nie zawsze trzeba konfliktu zbrojnego żeby przejąć wpływy.
Generalnie też jestem zdania, że to konstrukcja w obecnej formie chyli się ku upadkowi i więcej niż 10 lat nie przetrwa.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 13:48

Kolejny wątek sceptyków, na temat tego w stosunku do czego są sceptyczni :) I jak zwykle z pełnym pakietem rozwiązań co zrobić aby to wszystko działało dobrze :) Tylko czemu tu na forum a nie w Parlamencie w Brukseli? 8) I jak rozumiem sceptycy nie korzystają z niczego co dzięki Unii udało się zrobić, zmienić :) Czy raczej jak Korwin? :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 13:52

sandomingo napisał(a):Pisząc o dotacjach z Unii nie można nie wspomnieć o tym, że duża część z nich idzie na funkcjonowanie instytucji zajmujących się ich rozdzielaniem. Kolejna część na różnego rodzaje działania promocyjne i szkolenia, w których udział jest obowiązkowy dla ubiegających się o dotację a poziom żenujący. Pieniądze są cholernie marnotrawione, z drugiej strony stanowią sposób na życie dla coraz większej grupy ludzi.
Same instytucje unijne na czele z Parlamentem są całkowicie przefinansowane a ich struktura a przede wszystkim kompetencje i wzajemne relacje mocno niedookreślone.

celna uwaga i raczej bezdyskusyjna dla wszystkich.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.05.2014 13:55

anakin napisał(a):Ludzie z tych krajów mają w doopie Unię, bo ta unia nic tak naprawdę nam nie dała....

Nie tak do końca Ani. Przykład z własnego podwórka Ci podam. Koszt budowy kanalizacji 90 mln. Dofinansowanie unijne 55 mln + preferencyjny kredyt WFOŚiGW 16 mln (również w części pieniądze unijne). Bez tej kasy nie byłoby szans realizacji chyba że wcześniej postawilibyśmy ze 6 fotoradarów :) Efekt bezpośrednio dla mnie - brak konieczności remontu starej sieci kanalizacyjnej i szamba na podwórku, brak konieczności pompowania i wywożenia, brak smrodu w rowach.

Kiedyś dojazd do Katowic (a najeździłem się ostatnio sporo) zajmował 45-50 min. Teraz jestem za 15. Wyjazd na narty - 50% stanowi autobana, wyjazd do ujka w Niemczech (Bawaria) 6 h, bo od chałupy (2 km) mam wjazd na autobanę. Z własnych środków nie wybudowalibyśmy tego. Oczywiście będziemy to spłacać, ale korzystać możemy już dziś :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 13:59

Nie byłem nie głosowałem, mam ich głęboko w dooopie tak jak oni mają mnie :P delikatnie mówiąc :mrgreen: a tak na marginesie głosując na cztery pierwsze partie z sondaży popierasz ostatnie zasrane 20 lat 8)
Ostatnio edytowano 26.05.2014 14:12 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 14:01

Bocian napisał(a):Kolejny wątek sceptyków, na temat tego w stosunku do czego są sceptyczni .........Tylko czemu tu na forum a nie w Parlamencie w Brukseli?........... I jak rozumiem sceptycy nie korzystają z niczego co dzięki Unii udało się zrobić, zmienić :)

To nie jest wątek sceptyka tylko realisty, że nie w Brukseli ? No cóż chciała by dusza do raju..i korzystamy, korzystamy, choćby z nowych dróg, nikt temu nie przeczy,niektórzy tyko nieśmiało napomykają, że mogłoby być lepiej
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 14:04

skasowany.
Ostatnio edytowano 26.05.2014 14:13 przez realista2, łącznie edytowano 1 raz
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 14:12

realista2 napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Nie byłem nie głosowałem, mam ich głęboko w dooopie tak jak oni mają mnie :P delikatnie mówiąc, a tak na marginesie głosując na 4 pierwsze partie z sondaży popierasz ostatnie zasrane 20 lat :mrgreen:

dobra, jest jeszcze inna wersja, specjalnie dla tych co nie czytają wcześniejszych postów : "na złość ojcu nie zjem czekolady"

PS. Nie piszemy o naszym polskim podwórku. Tak ciężko się powstrzymac?
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone