Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Quo vadis Europo ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.05.2014 14:12

anakin napisał(a):Gdyby ktoś pytał to ja nie głosowałem i nie będę...
Bo nie mam zamiaru przykładać długopisu do tego, żeby jakiś JM, GP, WC czy inny nierób huśtał się za 60 tysi co miesiąc z mordą pełną frazesów, jak to dba o mnie i innych.

Tylko widzisz Ani, z takim podejściem nic nie zmienisz. Oni i tak tam zasiądą, czy Ty przyłożysz swój długopis, czy nie.

PE podejmuje decyzje nie tylko w kwestiach błahych, jak krzywizna banana, czy obwód skorupy ślimaka winniczka.
Przez podpisywanie uchwał, aktów prawnych, konwencji, także o tym, w jakim kierunku pójdzie UE ze swoimi państwami członkowskimi. Jakie będą priorytety, co będzie stanowić normę, a co będzie zepchnięte na margines.

Nie zlikwidujesz PE, ale Twój głos, mój i innych, może przynajmniej w pewnym zakresie (opowiadając się za odpowiednią opcją polityczną), wpływać na decyzje podejmowane przez UE, które ostatecznie przekładają się nasze codzienne życie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 14:13

Rysio napisał(a):
Nie tak do końca .........

Profity z Unii to dla niektórych wyłącznie więcej hajsu na własnym koncie. A raczej w skarpecie bo nie będzie się bankier na mnie bogacił :) Takie to jest postrzeganie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 14:15

walp napisał(a):......

Chciałbym wygrać w Lotto. Tyle, że nie gram :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 14:15

do skasowania
Ostatnio edytowano 26.05.2014 14:17 przez realista2, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2014 14:16

realista2 napisał(a):
realista2 napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Nie byłem nie głosowałem, mam ich głęboko w dooopie tak jak oni mają mnie :P delikatnie mówiąc, a tak na marginesie głosując na 4 pierwsze partie z sondaży popierasz ostatnie zasrane 20 lat :mrgreen:

dobra, jest jeszcze inna wersja, specjalnie dla tych co nie czytają wcześniejszych postów : "na złość ojcu nie zjem czekolady"

PS. Nie piszemy o naszym polskim podwórku. Tak ciężko się powstrzymac?

Jeden i ten sam kibel. Mikki w parlamencie to dopiero będzie podwórko :? Przepraszam ale ciężko qrwa się powstrzymać, dlatego spadam stąd :!:
Ostatnio edytowano 26.05.2014 14:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2014 14:16

Rysio napisał(a):Nie tak do końca Ani. Przykład z własnego podwórka Ci podam. Koszt budowy kanalizacji 90 mln. Dofinansowanie unijne 55 mln + preferencyjny kredyt WFOŚiGW 16 mln (również w części pieniądze unijne). Bez tej kasy nie byłoby szans realizacji chyba że wcześniej postawilibyśmy ze 6 fotoradarów :)

No dobra, może przesadziłem z tym nic.
Niemniej jednak uważam, że bilansując nakłady i korzyści jesteśmy mimo wszystko do tyłu.

A już udział naszych, za przeproszeniem, tfu - polityków w tym wszystkim jest żaden.
Koryto sie liczy i tyle.
Adamek, Żurawski, Jedrzejczak, Wenta - to byli ludzie, których darzyłem szacunkiem jako sportowców.
Udziałem w tym kabarecie szacunek ten stracili.
I chyba nie tylko mój.
Ale jak mawiał nieodżałowany trener Wójcik.......kasa misiu, kasa.

walp napisał(a):Tylko widzisz Ani, z takim podejściem nic nie zmienisz.

Mam jeden świetny pomysł na zmiany.
Na chwilę obecną jednak dostanę za niego od 25 lat, wzwyż, więc...... :mrgreen:

No, ale styknie, bo tu trzeba ratować UE, a ja tylko o wyborach i złodziejach. :mrgreen: :papa:
Ostatnio edytowano 26.05.2014 14:20 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 14:19

Fajnie się mówi, że mam to wszystko w doopie czy mnie to nie dotyczy. Guzik prawda. Każdego to dotyczy choćby przez te wspomniane drogi, wodociągi czy kanalizację. Ja się spodziewam tutaj dyskusji, mówienia dla czego za a dla czego przeciw a nie wysłuchiwania żali ludzi sfrustrowanych, banitów wewnętrznych, uciekających od rzeczywistości.

A oprócz dróg są też firmy, które rozbudowały się dzięki dotacjom z Unii. Sam pracuję w takiej i wiem że można dostać na konkretny cel kilka mln PLN.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 14:45

Jesteśmy rynkiem zbytu dla UE ?
Export Polski do UE wg. GUS w 2013 r. - 74,3 % całego eksportu
Import z UE do Polski wg. GUS w 2013r. - 57,6 %% całego importu
W liczbach bezwględnych jest to nadwyżka na poziomie około 35 mld EUR. (dla uzmysłowienia skali, cały export Polski w latach osiemdziesiatych nie przekraczał 10 mld USD)
Oznacza to ni mniej ni więcej to, że Unia Europejska jest rynkiem rynkiem zbytu dla naszych produktów i usług,
a większości Polaków wydaje się, że jest odwrotnie !!!!!

Wię chyba warto (opłaca się) zastanowić się nad dalszym istnieniem i kształtem UE.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.05.2014 15:07

realista2 napisał(a):Oznacza to ni mniej ni więcej to, że Unia Europejska jest rynkiem rynkiem zbytu dla naszych produktów i usług,
a większości Polaków wydaje się, że jest odwrotnie !!!!!

Wię chyba warto (opłaca się) zastanowić się nad dalszym istnieniem i kształtem UE.

To, że Unia Europejska jest naszym główny partnerem handlowym (a w Unii - Niemcy), chyba jest powszechnie
znane. Ale dlaczego to ma być argument za likwidacją UE?
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 26.05.2014 16:12

Tomasz W napisał(a):Fajnie się mówi, że mam to wszystko w doopie czy mnie to nie dotyczy. Guzik prawda. Każdego to dotyczy choćby przez te wspomniane drogi, wodociągi czy kanalizację. Ja się spodziewam tutaj dyskusji, mówienia dla czego za a dla czego przeciw a nie wysłuchiwania żali ludzi sfrustrowanych, banitów wewnętrznych, uciekających od rzeczywistości.

A oprócz dróg są też firmy, które rozbudowały się dzięki dotacjom z Unii. Sam pracuję w takiej i wiem że można dostać na konkretny cel kilka mln PLN.

Mądrze prawisz, kolego :wink:
Niestety większość ludzi myśli jak myśli..... Ja też nie byłem na eurowyborach- trochę z własnego lenistwa i braku czasu. Idąc dotychczas na wybory zawsze starałem się wybierać mniejsze zło- nie jestem zwolennikiem żadnej partii politycznej.
Uważam, że dzięki Unii mimo wszystko sporo osiągnęliśmy, pojawiły się nowe możliwości ale jednocześnie ogromna chciwość i chęć wykorzystania dla siebie tych pieniędzy, apanaży, przywilejów, itp.
Zawiść i zazdrość ludzka osiągnęły apogeum.
Ogólnie polityka stała się brudnym interesem.
Z drugiej strony gdyby wszyscy myśleli że mają w doopie wybory to wygra stara komuna....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2014 16:14

artur77 napisał(a):Z drugiej strony gdyby wszyscy myśleli że mają w doopie wybory to wygra stara komuna....

Może to im pasuje...
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 16:43

artur77 napisał(a):... Zawiść i zazdrość ludzka osiągnęły apogeum.
Ogólnie polityka stała się brudnym interesem.
Z drugiej strony gdyby wszyscy myśleli że mają w doopie wybory to wygra stara komuna....

Właśnie na to chcę zwrócić uwagę. Też mnie odrzuca od polityki ale muszę czuć, że mam choć symboliczny wpływ na polityków. Inaczej nie mam prawa narzekać bo oddałem pole innym.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.05.2014 16:53

Ciekawi mnie też co będzie dalej z Orbanem. Na ile to co robi i to co mówi okaże się skuteczne realnie a na ile będzie czystą demagogią i populizmem. Czas pokaże.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 26.05.2014 20:23

Gorączka nie dotyka zdrowych organizmów.
Gorączka może być ozdrowieńcza, ale dla słabych organizmów bywa zabójcza.

Gdyby UE była zdrowym organizmem żadni eurosceptycy by się nie pojawili.
UE powinna się zatrzymać na poziomie wolnego handlu i przepływu pracowników i kapitału.
Plus Schengen.

Do tego nie trzeba europosłów, komisarzy i całej tej gangreny.
Nie trzeba badać krzywizny ogórka i szkolić nauczycieli z gender.
Nie ma żadnej jedności w Europie, to po co to wszystko ?
Im wcześniej UE w takim kształcie się rozpadnie tym lepiej dla niej.

Prowadziłem tu dyskusje z realistą na temat dotacji. Nie chce mi się do tego wracać.
Jest coraz więcej głosów i opracowań, że w praktyce są to pieniądze marnotrawione, a sumarycznie do tego dokładamy.

A i jeszcze jedno. Pamiętam jak przyjmowali Chorwację do UE. Ależ to były zachwyty, bo roaming i w ogóle.
I ktoś się nawet wyrwał o rodzinie :lol:
Pamiętam, że chyba jako jeden z nielicznych pisałem, że dla nas jest to niekorzystne.
https://www.cro.pl/chorwacja-hmm-za-drogo-t45204.html#p1393485
A to dopiero początek
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.05.2014 21:38

Kiepura napisał(a):Im wcześniej UE w takim kształcie się rozpadnie tym lepiej dla niej.

Dla nas też ? Jak nie będzie Uni to silni w Europie podyktują warunki słabszym. My jesteśmy tymi silnymi ??
No i samą Europę czeka marginalizacja i gospodrcza klęska bo nawet silne w Europie Niemcy w zestawieniu z 1,5 mld uprzemysłowionymi Chinami nie mają szans, a my???
Skoro nie Unia to może czas zacząć nauczać w szkołach chińskiego i jak przeżyć o misce ryżu, ale za to w ostrogach, patriotyczną piesnią na ustach i z poświęconym sztandarem w słabowitych dłoniach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone