Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Quo vadis Europo ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 27.05.2014 05:27

realista2 napisał(a):
Kiepura napisał(a):Im wcześniej UE w takim kształcie się rozpadnie tym lepiej dla niej.

Dla nas też ? Jak nie będzie Uni to silni w Europie podyktują warunki słabszym.

A teraz to co robią ? Solidarność europejska to w traktatach istnieje. I w gazetach.

realista2 napisał(a):No i samą Europę czeka marginalizacja i gospodrcza klęska bo nawet silne w Europie Niemcy w zestawieniu z 1,5 mld uprzemysłowionymi Chinami nie mają szans, a my???

W obecnym kształcie niewydolnej i zbiurokratyzowanej tym bardziej. My w tej Europie mamy rolę taniej siły roboczej i zaplecza biologicznego przypisaną. Dla nas wiele się nie zmieni.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.05.2014 08:39

Kiepura napisał(a):UE powinna się zatrzymać na poziomie wolnego handlu i przepływu pracowników i kapitału.
Plus Schengen.

Do tego nie trzeba europosłów, komisarzy i całej tej gangreny.
Nie trzeba badać krzywizny ogórka i szkolić nauczycieli z gender.
Nie ma żadnej jedności w Europie, to po co to wszystko ?
Im wcześniej UE w takim kształcie się rozpadnie tym lepiej dla niej.

Dokładnie.
Tyle tylko, że to nie sama Unia jest problemem i nie ona powinna się rozpaść a wrzód jakim jest Parlament Europejski i to on wymaga jak najszybszego rozwiązania. Wiadomo jednak, że on sam tego nie zrobi i nasze wybory takiej czy innej opcji niczego tu nie zmienią. Gdy ktoś raz poczuje taką kasę zapomina o swoich obietnicach a ideały chowa do tylnej kieszeni spodni - przynajmniej do czasu aż będzie byłym posłem. Myślę, że radykalne i kontrowersyjne poglądy JK-M również po kilku pierwszych wypłatach ulegną złagodzeniu :twisted:
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 27.05.2014 08:57

greenrs napisał(a): Myślę, że radykalne i kontrowersyjne poglądy JK-M również po kilku pierwszych wypłatach ulegną złagodzeniu :twisted:

Pensja roczna - 215 tyś ..ojro :mrgreen:
za każdy dzień bytności na obradach - dieta 304 też w ojro :mrgreen:
zwrot kosztów podróży :mrgreen:
+ 18 tyś niestety złotych, ale miesięcznie :mrgreen: na prowadzenie biura i inne bzdety...
..i pozamiatane :mrgreen:

..ehhhh..chóć przez rok taką kasę "przytulić" :oczko_usmiech:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 27.05.2014 10:17

Kiepura napisał(a):
realista2 napisał(a):No i samą Europę czeka marginalizacja i gospodrcza klęska bo nawet silne w Europie Niemcy w zestawieniu z 1,5 mld uprzemysłowionymi Chinami nie mają szans, a my???

W obecnym kształcie niewydolnej i zbiurokratyzowanej tym bardziej. My w tej Europie mamy rolę taniej siły roboczej i zaplecza biologicznego przypisaną. Dla nas wiele się nie zmieni.

Zmieni się o tyle, że nadal będziemy mieli rolę taniej siły roboczej i zaplecza biologicznego, ale już nie dla bogatej tylko biednej Europy i konsekwencji sami zbiedniejemy. Nasza pomyślność jest wprostproporcjonalna do pomyślności Europy. Warto o tym pamiętać.
Co do kosztów obsługi bizantyjskich instytucji UE też nie przesadzałbym. Dla pojedynczego europosła czy urzędnika to dobra kasa, ale w skali Europy to nic nie znaczące drobniaki.
To co mnie niepokoi w UE to lobbing. Ta sławna krzywizna banana to właśnie efekt działania lobbystów (francuskich w tym przypadku).
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 27.05.2014 12:12

Ten twór dąży do pełnego pozbawienia decyzyjności vel. podmiotowości rządów krajowych na rzecz jednego centrum ,np w Brukseli.
Co chwilę słychać pojękiwania o UE jako federacji ,a wtedy mamy ostateczny koniec jakiejkolwiek suwerenności.Kto będzie "rządził"?,dobrze opłacane kukiełki na sznurkach koncernów i innych globalnych instytucji dążących do jak największego monopolu,co oznacza zniewolenie jako,że monopole wielkich firm niszczą konkurencyjność.

Weźmy członków Komisji Europejskiej:

"Jose Manuel Barroso:przewodniczący Komisji Europejskiej. maoista i były działacz Rewolucyjnego Ruchu Portugalskiego Proletariatu.

Laszlo Andor:Komisarz zatrudnienia, spraw społecznych i integracji, węgierski komunista, założyciel neomarksistowskiego pisma "Świadomość"

Catherine Ashton:Wiceprzewodnicząca KE,wysoki przedstawiciel Unii ds. Zagranicznych i Polityki Bezpieczeństwa , wcześniej aktywna działaczka i skarbnik "Kampanii na rzecz Rozbrojenia Nuklearnego" (ruchu założonego i sponsorowanego przez ZSRR) oraz publicystka pisma "Marksizm Dzisiaj"

Maria Damanaki:Komisarz ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa; w latach 1977-1993 członek greckiego parlamentu z ramienia Partii Komunistycznej

Stefan Fule:Komisarz ds. rozszerzenia i europejskiej polityki sąsiedztwa; w latach 80. student moskiewskiej uczelni dyplomatycznej MGIMO; członek Czechosłowackiej Partii Komunistycznej

Siim Kallas:Wiceprzewodniczący KE; komisarz ds. transportu; były premier Estonii; przez 20 lat członek Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego

Andris Piebalgs:Komisarz europejski ds. rozwoju w Komisji Europejskiej, Był członkiem Komunistycznej Partii Łotwy. To ten od zakazu używania żarówek 100W"

Widać,że to ludzie o określonej mentalności

Jedynie coś w takiej wersji ma sens http://pl.wikipedia.org/wiki/Europa_ojczyzn

Bardzo mnie cieszy wynik Frontu Narodowego i mam nadzieję,że zdobędą władzę we Francji
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 27.05.2014 17:05

GSM napisał(a):Bardzo mnie cieszy wynik Frontu Narodowego i mam nadzieję,że zdobędą władzę we Francji

To tak jakby żyd się ucieszył, że wygrali hitlerowcy i zaraz pójdzie do gazu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.05.2014 17:25

GSM napisał(a):Bardzo mnie cieszy wynik Frontu Narodowego i mam nadzieję,że zdobędą władzę we Francji

A ja się trochę obawiam takich jednostek, bo jak przypomnę sobie przysięgę złożoną przez Le Pena, to odczuwam pewien niepokój.

Zebrani w [...] najświętszym miejscu Ojczyzny, symbolu jej powstania, jej korzeni i jej ciągłości, oświadczamy uroczyście, że odrzucamy Traktat z Maastricht, którego podpisanie i ratyfikacja są całkowicie nieważne; przysięgamy walczyć ze wszystkich sił [...] walczyć nadal przeciwko wprowadzaniu w życie spisku z Maastricht; przysięgamy domagać się sądu nad każdym wiarołomstwem i zdradą, które doprowadzą do odebrania nam choćby najmniejszej cząstki suwerenności narodowej; przysięgamy bronić swobód, niezależności i tożsamości narodu francuskiego, jego kultury, jego języka oraz jego humanistycznej i chrześcijańskiej cywilizacji przeciwko politycznemu ludobójstwu, które stanowi nikczemny Traktat z Maastricht; przysięgamy walczyć aż do odrodzenia Ojczyzny, aż do podniesienia się naszego narodu.
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 27.05.2014 18:30

Front Narodowy to w wielu kwestiach idee gaullistowskie,a więc racja stanu,interes Francji i zwykłych francuzów,a nie ekstrema i bezsensowne rzezie( które były udziałem Sarkozego w Libii i marzeniem Hollade'a w Syrii).Właściwie to FN niejako przejął miejsce "Unii na rzecz Ruchu Ludowego" ponieważ ta partia odeszła od korzeni i została opanowana przez karierowiczów, zdradzając ideały.Stary Le Pen miał sporo ostrych wypowiedzi z racji swojego charakteru i trochę inne poglądy na gospodarkę oraz politykę niż jego córka,która dodatkowo posiada o wiele lepszy pijar i potrafi zjednywać sobie ludzi,Nic dziwnego,że zmiana szefa partii w połączeniu z debilizmami ostatnich dwóch prezydentów oraz ich rządów wysunęły FN na inny poziom
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 27.05.2014 19:12

realista2 napisał(a):
Kiepura napisał(a):

Zmieni się o tyle, że nadal będziemy mieli rolę taniej siły roboczej i zaplecza biologicznego, ale już nie dla bogatej tylko biednej Europy i konsekwencji sami zbiedniejemy. Nasza pomyślność jest wprostproporcjonalna do pomyślności Europy. Warto o tym pamiętać.

Ja nie jestem za rozpadem UE, ale likwidacją jej w takiej formie w jakiej jest obecnie. A jest to forma niewydolna i ciągnąca w dół. To widać gołym okiem.

GSM napisał(a):Weźmy członków Komisji Europejskiej:

No, a czemu skromnie pominąłeś nasz wkład. Naprawdę dorównujemy kroku :roll: :lol:
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 27.05.2014 19:17

Bo taki "gotowiec" siedział w necie,więc go zarzuciłem ;)
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 27.05.2014 19:20

..będzie się działo...już zaczyna http://wiadomosci.onet.pl/swiat/marine- ... z-ue/pdgxc
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2014 11:24

Godzina z JK Mikke teraz w "trójce"...prawie bo jest gościem.
Audycja o eurowyborach.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone