Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o Krka i okolice Zadaru

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zyrafka3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyrafka3 » 23.06.2010 22:01

Witam forumowiczów, mam nadzieję, że będziecie pomocni.
Zastanawiam się, czy istnieje możliwość zobaczenia wodospadów rzeki Krka z 14 miesięcznym dzieckiem? Nie posiadamy nosidła, czy wózek w chodzi w grę? Znalazłam info, że w Plitvicach wózek odpada i obawiam się, że Park Krka jest podobnie "urządzony".
Mam również prośbę o poradę w sprawie miejscowości w okolicach Zadaru. Wiem, że było już kilka postów na ten temat, ale ze względu na dziecko zależy mi na miejscowości z zacienionymi, żwirkowatymi plażami i starówką (choćby małą :wink: ) Do tej pory odwiedziłam Makarską i Rovinj i oba miejsca bardzo mi się podobały więc coś w tym klimacie. Moje typy to Primosten, Vodice, Biograd na Moru, tylko nie wiem jak wygląda sprawa plaż.
Mieliśmy jechać do Rovinj, ale musimy szybko zmienić plany, gdyż dołącza do nas znajoma, która leci z Dublina do Zadaru. Wyjazd za dwa dni więc mało czasu na wertowanie forum zwłaszcza gdy pod opieką absorbujący malec :wink:
Dlatego liczę na pomoc forumowiczów :D
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 23.06.2010 22:06

zyrafka3 napisał(a):Witam forumowiczów, mam nadzieję, że będziecie pomocni.
Zastanawiam się, czy istnieje możliwość zobaczenia wodospadów rzeki Krka z 14 miesięcznym dzieckiem? Nie posiadamy nosidła, czy wózek w chodzi w grę? Znalazłam info, że w Plitvicach wózek odpada i obawiam się, że Park Krka jest podobnie "urządzony".
Mam również prośbę o poradę w sprawie miejscowości w okolicach Zadaru. Wiem, że było już kilka postów na ten temat, ale ze względu na dziecko zależy mi na miejscowości z zacienionymi, żwirkowatymi plażami i starówką (choćby małą :wink: ) Do tej pory odwiedziłam Makarską i Rovinj i oba miejsca bardzo mi się podobały więc coś w tym klimacie. Moje typy to Primosten, Vodice, Biograd na Moru, tylko nie wiem jak wygląda sprawa plaż.
Mieliśmy jechać do Rovinj, ale musimy szybko zmienić plany, gdyż dołącza do nas znajoma, która leci z Dublina do Zadaru. Wyjazd za dwa dni więc mało czasu na wertowanie forum zwłaszcza gdy pod opieką absorbujący malec :wink:
Dlatego liczę na pomoc forumowiczów :D

Spokojnie możesz z wózkiem zwiedzić wodospady. Sam zaliczyłem wycieczkę z 2- letnią córką na parasolce.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 24.06.2010 06:44

Podpisuję się pod poprzednim postem. Dróżki między wodospadami są szerokie. Widziałam też wózki inwalidzkie, więc spacerówka też chyba da radę :)
My byliśmy w Vodicach i tam jest plaża z kamyczkami. Zaraz obok jest lasek piniowy, w którym towarzystwo rozkładało koce.
Pozdrawiam
zyrafka3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyrafka3 » 24.06.2010 11:34

Dzięki za odpowiedź.
W takim razie wybierzemy się zobaczyć Krka :D
Co do miejscowości to jeszcze jest chwila namysłu. Jedziemy w ciemno więc w razie gdyby się nam nie spodobało np. Vodicach można jechać dalej i szukać czegoś co przypadnie do gustu całej ekipie.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 24.06.2010 11:48

Faktycznie na wodospadach Krka można wjechać wózkiem, ale nie wszędzie.
My akurat trafiłyśmy na taką trasę, że trochę schodów było.
Myślę, że warto zapytać kogoś, gdzie są takie odcinki....
Obrazek

Obrazek
Na drugim zdjęciu jeszcze spoko, ale na pierwszym.. :/

-----------
Pozdrawiam serdecznie!
:)
zyrafka3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyrafka3 » 24.06.2010 11:53

No to faktycznie trzeba było by wcześniej opracować trasę...
Całości na pewno nie zobaczymy, może ktoś poradzi jaką wybrać trasę żeby zobaczyć kwintesencję Parku i nie umęczyć przy tym dziecka.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 24.06.2010 16:52

zyrafka3 napisał(a):No to faktycznie trzeba było by wcześniej opracować trasę...
Całości na pewno nie zobaczymy, może ktoś poradzi jaką wybrać trasę żeby zobaczyć kwintesencję Parku i nie umęczyć przy tym dziecka.

Kilka metrów na barana to nie problem...a park warto zobaczyć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2010 18:07

Witam!

A ja do znudzenia polecam nosidło ze stelażem. :)

Pozdrawiam.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 24.06.2010 18:21

Ja też gorąco polecam nosidło :) ale na jedną wycieczkę raczej się nie opłaca kupować.

My szliśmy trasą, którą z wózkiem byłoby ciężko, nasz młodszy synek pokonywał trasę w nosidle u taty na plecach :)
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 24.06.2010 18:21

Interseal napisał(a):Witam!

A ja do znudzenia polecam nosidło ze stelażem. :)

Pozdrawiam.

Kiedyś w takim nisidle widziałem...psa. Pewnie też turysta....
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.06.2010 10:37

Jeszcze w kwestii zwiedzenia Parku Narodowego Krka.
Mnie interesuje bardzo wykąpanie się pod wodospadami.
Gdy oglądam zdjęcia to aż mnie w żołądku kręci jak tam pięknie.
Pytanko mam następujące z racji tego, że to dość rozległy teren (tak przynajmniej wygląda z google.maps
Nie ma problemu z trafieniem akurat pod wodospady i czy to jest ta część do zwiedzania ?
Z tego co widzę na prywatnych zdjęciach to tam więcej schodków i jakiś spacerów po lesie - to mnie zupełnie nie interesuje.
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 28.06.2010 10:42

kaeres napisał(a):Jeszcze w kwestii zwiedzenia Parku Narodowego Krka.
Pytanko mam następujące z racji tego, że to dość rozległy teren (tak przynajmniej wygląda z google.maps
Nie ma problemu z trafieniem akurat pod wodospady i czy to jest ta część do zwiedzania ?
Z tego co widzę na prywatnych zdjęciach to tam więcej schodków i jakiś spacerów po lesie - to mnie zupełnie nie interesuje.

Jest to część trasy do zwiedzania i nie ma szans nie trafić na wodospady :D
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.06.2010 14:20

gordipi napisał(a):
kaeres napisał(a):Jeszcze w kwestii zwiedzenia Parku Narodowego Krka.

Jest to część trasy do zwiedzania i nie ma szans nie trafić na wodospady :D

Jest tam jakaś plaża aby można było na niej spędzić z pół dnia ?
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 28.06.2010 18:27

Jest dużo trawy dookoła gdzie można sobie poleżeć.

Jednak ja nie wyobrażam sobie spędzić tam połowy dnia... byliśmy koło 10 września a i tak na plażowanie było jak dla mnie za dużo ludzi. No ale zależy co kto lubi, nie wszystkim przeszkadza tłok :)
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 28.06.2010 18:50

Ja w tamtym roku jak bylem to prawie recznik na reczniku lezal ( kolo 10 SIERPNIA to bylo), potwierdzam tlok aczkolwiek podczas zwiedzania nie ma tloku tylko przy samej wodzie...

Aha i pamietajcie ze ludzie z osteoporoza lepiej niech zostana na ladzie bo w wodzie kamienia maja takie dziury ze masakra mozna sie dobrze polamac, buty na jezowce przydadza sie bo nie beda sie tak nogi slizgac na glazach w wodzie.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone