Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyczółki Jary

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 13.11.2013 18:50

MRK napisał(a):
anakin napisał(a):
MRK napisał(a):Czołem Sobotnie Ochlejpały i Inne Mamroty

Mam pytanie do niebieskich, nie mylić z niebiańskimi, panów. Znajomi mi opowiadał.... Czy policmajster ma prawo grzebać w osobistych rzeczach pracownika jakiejś instytucji? Przykład: jest jakaś tam komórka bezpieczeństwa w jakiejś firmie. Pracownicy tej komórki to banda kretynów, którym się wydaje, że każdy wokół to złodziej. Mogą Oni przeprowadzać audyty, przeróżne. Mają prawo np. grzebać w szafce, biurku pracownika... Nie mają prawa grzebać w np torbie pracownika, przy czym...podobnież mogą wezwać policję, aby do takiej torby zajrzała. Czy policjant, tak o, może tak zrobić?

Mam nadzieję, że wicie, rozumicie...

Jeżeli jest oficjalne zgłoszenie podejrzenia popełnienia p-stwa to tak.

A na czym takie zgłoszenie polega? Dam przykład: firmowa "bezpieka" wpada na audyt, grzebie w szafkach itd. Nagle ma ochotę pogrzebać sobie w torbie jakiegoś pracownika. Pracownik grzecznie pokazuje środkowy palec. Bezpieka dzwoni wtedy po policję, zgłasza podejrzenie popełnienia przestępstwa (musi podać jakiego?), a policja wpada i razem grzebią sobie w teczce pracownika?

Jesli ochrona ma uzasadnione (tu zazwyczaj jest problem) podejrzenie, że ktos popełnił jakieś przestępstw, na przykład kradzieży, wzywa psiarnie i chłopaki dokonują, jeśli uważają to podejrzenie za uzasadnione, kontroli osobistej lub rzeczy.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 13.11.2013 19:04

Bocian napisał(a):
MRK napisał(a):
anakin napisał(a):
MRK napisał(a):Czołem Sobotnie Ochlejpały i Inne Mamroty

Mam pytanie do niebieskich, nie mylić z niebiańskimi, panów. Znajomi mi opowiadał.... Czy policmajster ma prawo grzebać w osobistych rzeczach pracownika jakiejś instytucji? Przykład: jest jakaś tam komórka bezpieczeństwa w jakiejś firmie. Pracownicy tej komórki to banda kretynów, którym się wydaje, że każdy wokół to złodziej. Mogą Oni przeprowadzać audyty, przeróżne. Mają prawo np. grzebać w szafce, biurku pracownika... Nie mają prawa grzebać w np torbie pracownika, przy czym...podobnież mogą wezwać policję, aby do takiej torby zajrzała. Czy policjant, tak o, może tak zrobić?

Mam nadzieję, że wicie, rozumicie...

Jeżeli jest oficjalne zgłoszenie podejrzenia popełnienia p-stwa to tak.

A na czym takie zgłoszenie polega? Dam przykład: firmowa "bezpieka" wpada na audyt, grzebie w szafkach itd. Nagle ma ochotę pogrzebać sobie w torbie jakiegoś pracownika. Pracownik grzecznie pokazuje środkowy palec. Bezpieka dzwoni wtedy po policję, zgłasza podejrzenie popełnienia przestępstwa (musi podać jakiego?), a policja wpada i razem grzebią sobie w teczce pracownika?

Jesli ochrona ma uzasadnione (tu zazwyczaj jest problem) podejrzenie, że ktos popełnił jakieś przestępstw, na przykład kradzieży, wzywa psiarnie i chłopaki dokonują, jeśli uważają to podejrzenie za uzasadnione, kontroli osobistej lub rzeczy.

Hm...czyli tak jak myslałem... kwestia uzasadnienia, interpretacji...czyli jak zadzwonią, to chopoki mogą wpaść i zrobić wsio.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 13.11.2013 19:24

MRK napisał(a):Czyli jak zadzwonią, to chopoki mogą wpaść i zrobić wsio.

Mniej więcej tak. :oczko_usmiech:
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 13.11.2013 20:01

Siema fachoffffcy :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2013 20:10

hrupek666 napisał(a):Siema fachoffffcy :lol:

Cześć Hrupki

Obrazek
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 13.11.2013 20:13

Oczywiście w momencie kiedy zażądasz od psiaków spisania na miejscu protokołu z przeprowadzonych czynności często rodzi się pytanie czy zachodzi konieczność przeprowadzenia tejże kontroli. Firmowa bezpieka musi podać wyraźną przyczynę dla której Policja ma przeprowadzić przeszukanie. Stwierdzenie, że ten pan chyba podp.... służbowy ołówek mogą sobie wsadzić. Warunkiem jest podejrzenie że przeszukiwany ma przy sobie przedmioty mogące być dowodem w postępowaniu karnym.
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 13.11.2013 20:26

Nie było mnie trochę ale widzę 8O że mamy tu i w dziale "dzień dobry" sztab fachowców od imprez masowych :!: ,no proszę przy następnej imprezie (16 tego miesiąca) może coś podpowiecie :?:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 13.11.2013 20:32

Teoretycznie wsio :) policjant oprócz tego, że musi udokumentować fakt dokonania kontroli, na żądanie osoby kontrolowanej zobowiązany jest sporządzić protokół z tej czynności. Osoba poddana kontroli osobistej ma prawo przybrać osobę, która będzie obecna przy czynności, a także ma prawo złożyć zażalenie na dokonaną czynność do prokuratora. Jest sporo niuansów ale nie będę się zagłębiał. Jak wspomniał Rysio, kiedy podstawę stanowi np. kradzież, a podczas kontroli nie udowodnimy tego oj to jest kłopot.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2013 20:34

hrupek666 napisał(a):Nie było mnie trochę ale widzę 8O że mamy tu i w dziale "dzień dobry" sztab fachowców od imprez masowych :!: ,no proszę przy następnej imprezie (16 tego miesiąca) może coś podpowiecie :?:

A Ty co profosem jesteś, że się na imprezach masowych nie znasz :oops: :mrgreen: :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 13.11.2013 20:35

Rysio napisał(a):Oczywiście w momencie kiedy zażądasz od psiaków spisania na miejscu protokołu z przeprowadzonych czynności często rodzi się pytanie czy zachodzi konieczność przeprowadzenia tejże kontroli. Firmowa bezpieka musi podać wyraźną przyczynę dla której Policja ma przeprowadzić przeszukanie. Stwierdzenie, że ten pan chyba podp.... służbowy ołówek mogą sobie wsadzić. Warunkiem jest podejrzenie że przeszukiwany ma przy sobie przedmioty mogące być dowodem w postępowaniu karnym.

Fajne, tylko zacznij rozróżniać kolego kontrolę od przeszukania :)
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 13.11.2013 20:42

zebik napisał(a):A Ty co profosem jesteś, że się na imprezach masowych nie znasz :oops: :mrgreen: :D

Myślałem właśnie ze się znam bo profosem nie jestem właśnie , ale czytając co po niektórych "fachoffców" z tego forum to wynika że się nie znam i chyba czas iść na profosa :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2013 20:44

hrupek666 napisał(a):
zebik napisał(a):A Ty co profosem jesteś, że się na imprezach masowych nie znasz :oops: :mrgreen: :D

Myślałem właśnie ze się znam bo profosem nie jestem właśnie , ale czytając co po niektórych "fachoffców" z tego forum to wynika że się nie znam i chyba czas iść na profosa :wink:

No i może na końcu jakimś naczelnikiem zostaniesz, albo Cię do Bociana przydzielą na starszego zaparzacza kawy rozpuszczalnej z mlekiem - działaj, działaj, a tłumami się nie przejmuj od tego są fahofcy :mrgreen: :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 13.11.2013 20:51

zebik napisał(a):No i może na końcu jakimś naczelnikiem zostaniesz, albo Cię do Bociana przydzielą na starszego zaparzacza kawy rozpuszczalnej z mlekiem - działaj, działaj, a tłumami się nie przejmuj od tego są fahofcy :mrgreen: :D

U mnie to sie kawę do japy sypie i wrzątek wlewa :) Nie trzeba żadnych zaparzaczów :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 13.11.2013 20:52

bluesman napisał(a): Jak wspomniał Rysio, kiedy podstawę stanowi np. kradzież, a podczas kontroli nie udowodnimy tego oj to jest kłopot.

Dla zgłaszającego?
Żaden.
Możesz sobie go ścigać z powództwa cywilnego.
Kto tak robi?
Ja nie znam takiego przypadku.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 13.11.2013 20:52

hrupek666 napisał(a):

Przyjedź do mnie.
Będziesz na szlabanie siedział. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone