Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyczółki Jary

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 18.06.2013 16:33

Bocian napisał(a):To jak teraz byłem w Wędrzynie na poligonie, to chyba przeniosłem się w czasie :) I to na pewno do tyłu :) Zachowania tych wojskowych z którymi się tam spotkałem, bezsens niektórych poczynań (koszenie trawy tam gdzie jej nie ma a jest sam piach na strzelnicy) był rodem z PRLu. No bo w sumie co takiego dziwnego w tym, że kaloryfery były gorące? Na pytanie do szefa obozowiska w tym temacie padła odpowiedź "bo tak" :lol: I wszędzie wszech panujący strach prze przełożonymi i asekuranctwo ...

Nie wiem, nie mam do czynienia, czego nie żałuję. Ale jak czytam Twój post, to jakbym się cofnął do czasów, kiedy odbywałem ZSW. Jest tylko nadzieja, że nie wszędzie tak jest.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 16:45

Podany został przyklad jakiejś dziury , w której panują zwyczaje rodem z PRL...O niczym to nie świadczy.
Jestem pewna , że w Polsce znajdzie się 1000 takich grajdołów gdzie komisariaty będą pachnieć PRLem, a ich komendanci to byli milicjanci.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 18.06.2013 17:25

kinga35 napisał(a):Podany został przyklad jakiejś dziury , w której panują zwyczaje rodem z PRL...O niczym to nie świadczy.
Jestem pewna , że w Polsce znajdzie się 1000 takich grajdołów gdzie komisariaty będą pachnieć PRLem, a ich komendanci to byli milicjanci.

Ale czy to zmienia obraz wojska? :) Nie. I argumenty pod tytułem "a u was biją Murzynów" tego nie zmienią. I to żadna dziura.
http://www.17wbz.wp.mil.pl/pl/35.html
To znany poligon gdzie ćwiczy Grom, Policja, Lubliniec... Jest tam COZ, strzelnica ćwiczebna i bojowa czołgów, strzelnica nawodna, labirynt...
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 18.06.2013 17:36

Bocian napisał(a):To znany poligon gdzie ćwiczy Grom, Policja, Lubliniec... Jest tam COZ, strzelnica ćwiczebna i bojowa czołgów, strzelnica nawodna, labirynt...

Nie jest to sprawa topografii, lecz mentalności i zasadności służenia w wojsku. Ja pamiętam, jak mówili, że idą na zawodowego, bo mieszkania dają, po 89-tym, bo bezrobocie. A obecnie, to już chyba tylko z chęci bycia żołnierzem.
A takie podejście jest najzdrowsze.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 18.06.2013 18:00

Chciałem ze smutkiem donieść, że na jutrzejszym koncercie grupy Bon Jovi w Gdańsku nie wystąpi gitarzysta Richie Sambora :( . Powodem nieobecności gitarzysty, są problemy "osobiste". :smo:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 18:07

Bocian napisał(a):Ale czy to zmienia obraz wojska? :) Nie. I argumenty pod tytułem "a u was biją Murzynów" tego nie zmienią. I to żadna dziura.
To znany poligon gdzie ćwiczy Grom, Policja, Lubliniec... Jest tam COZ, strzelnica ćwiczebna i bojowa czołgów, strzelnica nawodna, labirynt...

Nie jest zaliczany do tych większych poligonow w Polsce. Grom ( 2305) ćwiczy na wielu poligonach w Polsce i na świecie -w dżungli, w tropikach, na pustyni, w warunkach arktycznych , pomiędzy Rembertowem a Sulejówkiem ma jeden ze swoich poligonów.
I nie jest też obrazem wojska twoje negatywne nastawienie.
Coś pisałeś o wszechpanującym strachu przed przełożonymi i asekuranctwie...Ciekawe po czym taki wniosek ? A przy okazji piszesz o wojsku, gdzie jest zależność , hierarchia służbowa. Nie ma miejsca na osobiste zachcianki, humory czy dowolną interpretację rozkazów. W policji jest wszechpanująca demokracja, nikt się nie boi przełożonych , każdy mówi co myśli, nikt się nie asekuruje przed wyższym rangą w obawie przed wyrzuceniem ze służby ? Jestem tylko tego ciekawa. I nie chodzi że u was też biją Murzynów.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 18.06.2013 18:15

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):To znany poligon gdzie ćwiczy Grom, Policja, Lubliniec... Jest tam COZ, strzelnica ćwiczebna i bojowa czołgów, strzelnica nawodna, labirynt...

Nie jest to sprawa topografii, lecz mentalności i zasadności służenia w wojsku. Ja pamiętam, jak mówili, że idą na zawodowego, bo mieszkania dają, po 89-tym, bo bezrobocie. A obecnie, to już chyba tylko z chęci bycia żołnierzem.
A takie podejście jest najzdrowsze.

To służba a nie praca. Kiedyś do milicji się szło bo pensja była dwa razy wyższa niż w innych obszarach i po 10 latach emka. Teraz jest finansowo nie tak dobrze ale tez nie ma co narzekać, patrząc jak inni zarabiają. Mieszkań nie ma, więc nie ma na co liczyć...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 18:16

jara napisał(a):Chciałem ze smutkiem donieść, że na jutrzejszym koncercie grupy Bon Jovi w Gdańsku nie wystąpi gitarzysta Richie Sambora :( . Powodem nieobecności gitarzysty, są problemy "osobiste". :smo:

Odwyk :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 18.06.2013 18:24

kinga35 napisał(a):
Bocian napisał(a):Ale czy to zmienia obraz wojska? :) Nie. I argumenty pod tytułem "a u was biją Murzynów" tego nie zmienią. I to żadna dziura.

Nie jest zaliczany do tych większych poligonow w Polsce. Grom ( 2305) ćwiczy na wielu poligonach w Polsce i na świecie -w dżungli, w tropikach, na pustyni, w warunkach arktycznych , pomiędzy Rembertowem a Sulejówkiem ma jeden ze swoich poligonów.
I nie jest też obrazem wojska twoje negatywne nastawienie.
Coś pisałeś o wszechpanującym strachu przed przełożonymi i asekuranctwie...Ciekawe po czym taki wniosek ? A przy okazji piszesz o wojsku, gdzie jest zależność , hierarchia służbowa. Nie ma miejsca na osobiste zachcianki, humory czy dowolną interpretację rozkazów. W policji jest wszechpanująca demokracja, nikt się nie boi przełożonych , każdy mówi co myśli, nikt się nie asekuruje przed wyższym rangą w obawie przed wyrzuceniem ze służby ? Jestem tylko tego ciekawa. I nie chodzi że u was też biją Murzynów.

Z tego co mi się kojarzy to GROM nie nosi już numeru 2505. To po prostu jednostka wojskowa GROM. Nie mówiłem, że ten poligon jest największy tylko, że nie jest to dziura jak sugerowałaś. W Rembridżu maja siedzibę i tam ćwiczą, to normalne. Nie mają innego "swojego" poligonu, jeśli chodzi o oddział tutejszy( woda ma swój temat).
Po czym taki wniosek? Po tym, że tam gdzie potrzebny był jeden podpis, wymagano od nas dwóch albo trzech :) i to tylko jeden przykład.Nie pisze o humorach czy zachciankach :) Po co wspominasz ciągle o Policji, przecież rozmawiamy o wojsku. I nie mam negatywnego nastawienia do wojska tylko do ludzi w wojsku, którzy są jacy są. Oczywiście nie wszyscy i ja mówię o tych negatywnych. Ty odbierasz to personalnie.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 18.06.2013 18:27

Bocian napisał(a):To służba a nie praca. Kiedyś do milicji się szło bo pensja była dwa razy wyższa niż w innych obszarach i po 10 latach emka. Teraz jest finansowo nie tak dobrze ale tez nie ma co narzekać, patrząc jak inni zarabiają. Mieszkań nie ma, więc nie ma na co liczyć...

I to jest to. Czyli powołanie, predyspozycje, chęć służenia...i to jest w głowie. Pozostaje tylko umiejętne szkolenie, wyposażenie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 18:33

2305, nie 2505.
http://jw-grom.wojskaspecjalne.tel/
W Rembridżu ? Gdzie to jest ?
Wspominam o policji bo to też służba mundurowa (w ktorej jesteś jakims tam oficerem) i ma swoje prawa i specyfikę. I nie odpowiedziałeś na pytanie czy u was też biją murzynów :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 18:39

Bocian napisał(a): I nie mam negatywnego nastawienia do wojska tylko do ludzi w wojsku, którzy są jacy są.

Nie do wojska tylko do ludzi w wojsku :)
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 18.06.2013 18:50

Bocian napisał(a):I nie mam negatywnego nastawienia do wojska tylko do ludzi w wojsku, którzy są jacy są. Oczywiście nie wszyscy i ja mówię o tych negatywnych. Ty odbierasz to personalnie.

Kinga35. Cytuj pełne wypowiedzi, bo zmienia się ich sens.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 19:00

Będę cytowała to na co chcę zwrócić uwagę. Ty też nie cytujesz pełnych wypowiedzi.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 18.06.2013 19:01

kinga35 napisał(a):2305, nie 2505.
http://jw-grom.wojskaspecjalne.tel/
W Rembridżu ? Gdzie to jest ?
Wspominam o policji bo to też służba mundurowa (w ktorej jesteś jakims tam oficerem) i ma swoje prawa i specyfikę. I nie odpowiedziałeś na pytanie czy u was też biją murzynów :)

Jakim oficerem ???? - aspirantem. Czyżbym się mylił Panie Bocian z BSW. Ostatnio nadkomisarz zgwałcił 13 letnią upośledzoną dziewczynkę. Czy ja mam mówić, że wszyscy policjanci to zboczeńcy?. Nie. Twierdzę, że moi koledzy policjanci z Komendy Głównej Policji robią dobrą i ciężką koncepcyjną i planistyczną robotę. Koleżanko Kingo daruje sobie koleżanka rozmowy o wojsku z laikami. Prowokacja Panie Bocian z BSW - nieudana. Niech Pan Panie Bocian już nie opowiada bzdur Paniom na forum. Miłego wieczoru
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone