Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyczółki Jary

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2015 11:28

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Nie piszę o takich mało znanych jak jakiś Bell, Ward etc, ale o takich ( nawet jeżeli Ty nie uznajesz ich klasy ) gigantach jak Hendrix, Joplin, Cobain, Morrison, Winehouse, Brian Jones...Wszyscy 27, nie 28, 30...Niektorym brakowało 2 miesięcy do 28 roku...Ale to temat chyba dość zapalny jak widzę :)Coś w stylu o MPT :)

A ilu jest gigantów co zmarło w zupełnie innym wieku? :) Czemu Klub sie o nich nie upomniał? :) Wśród tylu wykonawców światowego formatu zawsze znajdzie sie ktoś kto kipnie w okolicach 27 roku.

Umierali w wieku 30, 37, 42 itp ale nie ma takiej drugiej liczby jak "27", ktora symbolizowałaby śmierć wielkich artystów.
No ja sobie nie wymyśliłam tego klubu :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 05.02.2015 11:29

garbowski napisał(a):
Bocian napisał(a): Pijaki i ćpuny :)

..no fakt niezaprzeczalny..ale byli też inspiracją dla całej masy zespołów i wykonawców w tamtym czasie..a moim zdaniem koniec lat 60-tych, do połowy lat 70-tych to czas najlepszy dla muzyki..zespołów wymieniać nie będę bo jest tego trochę... no i tak powstała legenda Joplin i innych.

Nie twierdzę, że nie :) Tyle, że ich sława rozwinęła sie wskutek tego , ze młodo zmarli. Stali sie symbolami. Jak choćby Monroe. Gdyby nie jej zagadkowa śmierć, najprawdopodobniej byłaby jedną z wielu. A tak jest także symbolem.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 05.02.2015 11:31

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Nie piszę o takich mało znanych jak jakiś Bell, Ward etc, ale o takich ( nawet jeżeli Ty nie uznajesz ich klasy ) gigantach jak Hendrix, Joplin, Cobain, Morrison, Winehouse, Brian Jones...Wszyscy 27, nie 28, 30...Niektorym brakowało 2 miesięcy do 28 roku...Ale to temat chyba dość zapalny jak widzę :)Coś w stylu o MPT :)

A ilu jest gigantów co zmarło w zupełnie innym wieku? :) Czemu Klub sie o nich nie upomniał? :) Wśród tylu wykonawców światowego formatu zawsze znajdzie sie ktoś kto kipnie w okolicach 27 roku.

Umierali w wieku 30, 37, 42 itp ale nie ma takiej drugiej liczby jak "27", ktora symbolizowałaby śmierć wielkich artystów.

Dużo więcej znanych zmarło w innym wieku niż 27 lat więc może trzeba założyć klub zmarłych nie w 27 roku życia :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2015 11:31

Bocian napisał(a):
garbowski napisał(a):

..no fakt niezaprzeczalny..ale byli też inspiracją dla całej masy zespołów i wykonawców w tamtym czasie..a moim zdaniem koniec lat 60-tych, do połowy lat 70-tych to czas najlepszy dla muzyki..zespołów wymieniać nie będę bo jest tego trochę... no i tak powstała legenda Joplin i innych.

Nie twierdzę, że nie :) Tyle, że ich sława rozwinęła sie wskutek tego , ze młodo zmarli. Stali sie symbolami. Jak choćby Monroe. Gdyby nie jej zagadkowa śmierć, najprawdopodobniej byłaby jedną z wielu. A tak jest także symbolem.

MM jest czegoś innego symbolem :)
Tak jak BB która wciąż żyje :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2015 11:32

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):

Dużo więcej znanych zmarło w innym wieku niż 27 lat więc może trzeba założyć klub zmarłych nie w 27 roku życia :)

Nie zrozumiałeś :) Niepotrzebnie wspomniałam o tym Klubie :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 05.02.2015 11:34

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):
garbowski napisał(a):

MM jest czegoś innego symbolem :)
Tak jak BB która wciąż żyje :)

BB nie jest już symbolem niczego tak naprawdę. I taka przyszłość czeka każdego znanego który dożyłby starości... To że MM jest symbolem czego innego (ale zawsze symbolem powstałym wskutek przedwczesnej śmierci) to chyba normalne bo aktor nie równa sie piosenkarz (choć i ona śpiewała)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2015 11:35

BB jest tak samo symbolem seksapilu ( lat 60 tych) jak MM :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 05.02.2015 11:35

Blaugrana napisał(a):Nie zrozumiałeś :) Niepotrzebnie wspomniałam o tym Klubie :)

Zrozumiałem. Tylko jakby przejrzeć daty śmierci wielu osób to zawsze można znaleźć kilka które zmarło w takim samym wieku i założyć jakiś niby klub :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2015 11:37

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Nie zrozumiałeś :) Niepotrzebnie wspomniałam o tym Klubie :)

Zrozumiałem. Tylko jakby przejrzeć daty śmierci wielu osób to zawsze można znaleźć kilka które zmarło w takim samym wieku i założyć jakiś niby klub :)

Załóż :) Jakoś nikt jeszcze na to nie wpadł :)
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 05.02.2015 11:38

..to był czas kiedy "rodziła" się ta muza.. może była taka potrzeba żeby tak to ując..klub 27..jako ikony, coś ponadprzeciętnego... głos Joplin, gra Hendrixa... . Doorsów słuchałem.."Jeźdzcy burzy"...poza tym utworem jakoś mnie nie porwali..tak jak i "Bielszy odcień bieli" Procol Harum...czy Golden Earring ze swoją "Radarową miłością". Wybiórcze, jednostkowe utwory .
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 05.02.2015 11:38

Blaugrana napisał(a):BB jest tak samo symbolem seksapilu ( lat 60 tych) jak MM :)

Przedwczesna , tajemnicza śmierć nadaje takiej osobie cechy symbolu, ludzie ją pamiętają z okresu kiedy zmarła, młodą, piękną , seksowną. BB już taka nie jest i ludzie jeśli ją widzą teraz, nie uznają jej za symbol niczego takiego.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 05.02.2015 11:38

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):

Załóż :) Jakoś nikt jeszcze na to nie wpadł :)

Po co? :) To będzie taki sam bzdet jak 27 :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2015 11:40

garbowski napisał(a):..to był czas kiedy "rodziła" się ta muza.. może była taka potrzeba żeby tak to ując..klub 27..jako ikony, coś ponadprzeciętnego... głos Joplin, gra Hendrixa... . Doorsów słuchałem.."Jeźdzcy burzy"...poza tym utworem jakoś mnie nie porwali..tak jak i "Bielszy odcień bieli" Procol Harum...czy Golden Earring ze swoją "Radarową miłością". Wybiórcze, jednostkowe utwory .

Nie jestem zamknięta na żaden gatunek muzyczny. Lubie Nirvanę, choć nigdy nie byłam fanem grunge. Mam tak, że w każdym stylu muzycznym znajdę choć jeden kawałek, który mi pasuje :)
Kiedyś znajomy listę ułożył, z każdego stylu muzycznego po jednym songu, wg niego najlepszym i dał mi w prezencie. Długa była i niezła :)
Ostatnio edytowano 05.02.2015 11:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 05.02.2015 11:42

kamień milowy w muzyce :) niezbyt dużo nut, a jaki power. Gitarzysta, który odkrył na nowo gitarę

Jedyna w swoim rodzaju Janis.. nikt wcześniej tak nie śpiewał, a zwłaszcza tej kołysanki z takim niesamowitym wstępem solem ...

garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 05.02.2015 11:45

Bocian napisał(a):Przedwczesna , tajemnicza śmierć nadaje takiej osobie cechy symbolu, ludzie ją pamiętają z okresu kiedy zmarła, młodą, piękną , seksowną. BB już taka nie jest i ludzie jeśli ją widzą teraz, nie uznają jej za symbol niczego takiego.

..ale w każdych opracowaniach czy innych artykułach będzie jako ikona sexu lat 60-tych wymieniana...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone