Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przeprowadzka do Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2019 09:16

Rysio napisał(a):
Niekoniecznie, ale może lepiej takie w którym to ja jestem wpisany w dowodzie rejestracyjnym a nie bank.

A z tym to nie zgadza się nasz księgowy ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.04.2019 09:20

Pääkäyttäjä napisał(a):Eeee, niekoniecznie - wystarczy poszukać jakiegoś tatusiowozu z V6 pod maską :mrgreen:

Nie mam miejsca w bagażniku na butlę z gazem :| Poza tym na gazie to się kartofle gotuje :mrgreen: Na wakacje musi się zmieścić do bagażnika zaburtowy zaledwie R2 i 20 Ps i duuuup .... ża rolada w postaci pozwijanego gumenjaka :mrgreen:

wikol napisał(a):Jeżeli ktoś ma hobby, lubi szybkie auta i odnajduje w tym przyjemność to czemu ma sobie tej przyjemności niezkredytować.
Pracuje, ma kasę to wydaje. Jeden lubi szybkie auta, drugi jachty a trzeci siedzieć przed telewizorem z piwem w ręce.

Wiesz ... bo życie różnie się układa jak widać w tym temacie :wink: Kto nie lubi szybkich aut ? Chyba wszyscy, ale jak kupię sobie CLS 63 AMG, mając kasę i pracując, to z pełnym szacunkiem ale nie będę szukał po forach porad czy trzeba zapłacić mandat jak mnie w Austrii złapią 8)

bigredone napisał(a):A z tym to nie zgadza się nasz księgowy ;)

No ale w tym przypadku to głos rozsądku a nie szofera z GTA :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.04.2019 09:23

fly napisał(a):...powiem przekornie...
Ja na pierwszym miejscu stawiam rodzinę ...
a rodzina to ja i moje dzieci-równo- prawa i obowiązki.
... no cóż, żona to nie rodzina-nikt przecież nie żeni się z własną siostrą czy cioteczką. To wręcz zabronione.
żona nie mówi mi jaki powinienem kupić samochód lub czy mogę się napić piwa - trudno jej przecież wtrącać się w życie obcej osoby. :D
pozdro
fly

Widzę że masz poglądy typu KOPIUJ/WKLEJ....
https://expressilustrowany.pl/czy-zona- ... /ar/841391
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.04.2019 09:30

...mam poglądy typu z "niejednego pieca chleb jadłem" i uczę się na błędach najlepiej cudzych.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.04.2019 09:32

wikol napisał(a):
fly napisał(a):...powiem przekornie...
Ja na pierwszym miejscu stawiam rodzinę ...
a rodzina to ja i moje dzieci-równo- prawa i obowiązki.
... no cóż, żona to nie rodzina-nikt przecież nie żeni się z własną siostrą czy cioteczką. To wręcz zabronione.
żona nie mówi mi jaki powinienem kupić samochód lub czy mogę się napić piwa - trudno jej przecież wtrącać się w życie obcej osoby. :D
pozdro
fly

Widzę że masz poglądy typu KOPIUJ/WKLEJ....
https://expressilustrowany.pl/czy-zona- ... /ar/841391

Touche:)

Z innej beczki jak traktować poglądy człowieka, który zmienia małżonki jak rękawiczki, dla mnie nie jest to normalne ... Pechowiec? niepoprawny optymista? poszukiwacz nowych hm... "wrażeń" ? No chyba, że one go rzucały no to ofiara :mrgreen: ale wtedy też coś jest nie tak ...
Ostatnio edytowano 26.04.2019 09:38 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.04.2019 09:37

bluesman napisał(a):Z innej beczki jak traktować poglądy człowieka, który zmienia małżonki jak rękawiczki (...)
Chętnie odpowiem, jeśli otrzymam odpowiedź na to:
przeprowadzka-do-chorwacji-t55016-135.html#p2063608
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.04.2019 09:40

boboo napisał(a):
bluesman napisał(a):Z innej beczki jak traktować poglądy człowieka, który zmienia małżonki jak rękawiczki (...)
Chętnie odpowiem, jeśli otrzymam odpowiedź na to:
przeprowadzka-do-chorwacji-t55016-135.html#p2063608

Twoje zdanie mnie nie interesuje :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.04.2019 09:52

...a mnie tak...
...dlatego ja odpowiem.
Nie da się ukryć iż nie ma tam żadnego błędu,
to kolega bluesman popełnił błąd wytłuszczając tekst gdzie rzekomo ten bład jest ,
następnie zorientował się iż "dał ciała" stąd następnie wpis
bluesman napisał(a):
boboo napisał(a):
bluesman napisał(a): Niespełniony polonista ? (...)
boboo napisał(a):(...) rezerwuję kwatery/hotele. Że są inne portale - wiem. (...)
Jakaś podpowiedź?

Każdemu zdarza się robić błędy :papa:

czy to wyczerpuje Twoją chęć poznania "prawdy" :D ?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.04.2019 10:10

fly napisał(a):czy to wyczerpuje Twoją chęć poznania "prawdy" :D ?
Całkowicie. Dzięki wielkie, naprawdę.
W ten sposób lepiej poznałem bluesman'a, mimo (a właściwie dlatego) że się nie odezwał.
Coś palnąć, a potem gdy trzeba jakąś podkładkę albo argument to... "głowa w piasek".
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.04.2019 10:24

wikol napisał(a):
Rysio napisał(a): jednak gdybym musiał brać kredyt to z cała pewnością nie na zabawki, bo jak to pięknie ujął wcześniej kolega kiedyś trzeba wyrosnąć

Jeżeli ktoś ma hobby, lubi szybkie auta i odnajduje w tym przyjemność to czemu ma sobie tej przyjemności niezkredytować.

Jeśli ktoś lubi szybkie auta i zbiera mandaty za przekroczenie szybkości, to powinien je zapłacić.
Jeśli ktoś powoduje wypadki na drogach publicznych w trakcie ścigania, zabija postronne osoby, to powinien siedzieć w więzieniu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.04.2019 10:33

fly napisał(a):...a mnie tak...
...dlatego ja odpowiem.
Nie da się ukryć iż nie ma tam żadnego błędu,
to kolega bluesman popełnił błąd wytłuszczając tekst gdzie rzekomo ten bład jest ,
następnie zorientował się iż "dał ciała" stąd następnie wpis
bluesman napisał(a):
boboo napisał(a):
bluesman napisał(a): Niespełniony polonista ? (...)
boboo napisał(a):(...) rezerwuję kwatery/hotele. Że są inne portale - wiem. (...)
Jakaś podpowiedź?

Każdemu zdarza się robić błędy :papa:

czy to wyczerpuje Twoją chęć poznania "prawdy" :D ?

Dzięki za wykładnię ale jak widzę kolega Boboo nie zrozumiał.
Uczono mnie, że od między innymi "że" nie zaczyna się zdania w piśmie. Jako, że na tą chwilę byłem tego pewien tak napisałem. Później zacząłem szukać dokładnego umocowania co ciekawe nie znalazłem 8O ani w jedną ani w drugą stronę, za to mają być podobno wyjątki :) Umiem przyznać się do ew. błędu. Dodam, że jestem przeciwnikiem publicznego wytykania błędów na forum natomiast można to zrobić na pw. Stąd mój przytyk do Boboo.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.04.2019 12:45

DROBNOSTKA, nie ma za co...
No właśnie, zauważyłeś "orta" daj znać na PW, a nie ...(nie rozwijam)
i jeszcze gwoli...czy ja wiem...objaśnienia(?):
na pytanie:
Czy istnieją jakieś pisane zasady, które sugerują, aby nie zaczynać zdania w jakiś określony sposób, np. „nie zaczyna się zdania od a więc albo a że”? A jeśli nie, to skąd w ogóle wzięły się takie przekonania?

odpowiada Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski:
Bardzo trudno wymyślić słowo, od którego nie dałoby się zacząć zdania. Proszę zauważyć, że np. w dialogu powieściowym wypowiedź może się urwać w dowolnym miejscu – co oznaczamy wielokropkiem – a potem można ją kontynuować w nowym zdaniu od miejsca, gdzie została przerwana.
Nauki typu: „Nie zaczyna się zdania od a więc” przekazywane są z pokolenia na pokolenie, nie bez udziału nauczycieli, którzy – ufam, że w dobrej wierze – wprowadzają uczniów w błąd. W języku mówionym a więc jest popularnym sposobem rozpoczęcia wypowiedzi w sytuacji, gdy mówiący nie wie, jak zacząć. Nauczyciele prawdopodobnie woleliby, aby uczniowie swoje wypowiedzi na lekcji zaczynali od czegoś językowo dojrzalszego, świadczącego dobrze o ich kompetencji. Otóż jest dobrym sygnałem fatycznym (nie mylić ze słowem faktyczny), sygnalizującym początek wypowiedzi. Wiele kwestii w dialogu nie wymaga jednak żadnego sygnału na początku.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.04.2019 13:28

Wracając do tematu.
Namo wypił już rakiję a dziś kolacja z Davorem. Szykuje się wieczorna imprezka...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2019 14:34

wikol, a ty u niego w marketingu robisz ? :)

Nasz bohater chce założyć vlogi/strony o noclegach w HR i poradniki o tymże kraju. Aż strach pomyśleć co tam będzie wygadywał skoro pomylił Dunaj z Dunajcem...( i nie było to przejęzyczenia tylko faktycznie myślał, która to właściwa rzeka i tak mu wyszło )...nie mówiąc o innych błędach...:)
Trzeba przyznać, że oglądalność ma dobrą i kasa z YT jakaś leci. Być może to na razie dzieciaki znające go z GTA, ale kto wie w jaką to pójdzie stronę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2019 14:37

fly napisał(a):DROBNOSTKA, nie ma za co...
No właśnie, zauważyłeś "orta" daj znać na PW, a nie ...(nie rozwijam)
i jeszcze gwoli...czy ja wiem...objaśnienia(?):
na pytanie:
Czy istnieją jakieś pisane zasady, które sugerują, aby nie zaczynać zdania w jakiś określony sposób, np. „nie zaczyna się zdania od a więc albo a że”? A jeśli nie, to skąd w ogóle wzięły się takie przekonania?

odpowiada Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski:
Bardzo trudno wymyślić słowo, od którego nie dałoby się zacząć zdania. Proszę zauważyć, że np. w dialogu powieściowym wypowiedź może się urwać w dowolnym miejscu – co oznaczamy wielokropkiem – a potem można ją kontynuować w nowym zdaniu od miejsca, gdzie została przerwana.
Nauki typu: „Nie zaczyna się zdania od a więc” przekazywane są z pokolenia na pokolenie, nie bez udziału nauczycieli, którzy – ufam, że w dobrej wierze – wprowadzają uczniów w błąd. W języku mówionym a więc jest popularnym sposobem rozpoczęcia wypowiedzi w sytuacji, gdy mówiący nie wie, jak zacząć. Nauczyciele prawdopodobnie woleliby, aby uczniowie swoje wypowiedzi na lekcji zaczynali od czegoś językowo dojrzalszego, świadczącego dobrze o ich kompetencji. Otóż jest dobrym sygnałem fatycznym (nie mylić ze słowem faktyczny), sygnalizującym początek wypowiedzi. Wiele kwestii w dialogu nie wymaga jednak żadnego sygnału na początku.

Ja byłem uczony, że nie zaczyna się zdania od "ja". Ja się tego będę trzymał ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Przeprowadzka do Chorwacji - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone