Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepis na weki i inne dania podróżne.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13045
Dołączył(a): 23.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2018 14:35

boboo napisał(a):Szybkie spaghetti a la carboboonara zajmuje tyle czasu ile gotuje się makaron

...

Guten apetit :mrgreen:


To chyba szybciej niż wekowane mięso :wink:

Trochę dłużej schodzi, o jakieś 7-10 minut, ale dalej jesteśmy w czasie poniżej 20 minut, przygotowanie grillowanych cycków z kury owiniętych (polędwiczki) w pršut albo jak kto woli w pancetę. Nie potrzeba nawet solić. Chorwackie wędliny są dostatecznie słone. Do tego salata od rajčica, szklaneczka dobrze schłodzonego wina i łala. Uważam że kartofle są tutaj zbędne i niepotrzebnie człowieka rozpychają. Jak ktoś musi mieć koniecznie to czas wydłuża się do czasu ugotowania tychże.

Jeśli kartofle to jak dla mnie w innej postaci przynajmniej w Chorwacji. Gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę, koperek, oliwa z oliwek, domaći vinski ocat, sok z cytryny, sól, pieprz alternatywnie czosnek. Dodatek w zależności od upodobań, albo powyższe cycki / sklepowe gotowe ćevapčići z grilla, ja jednak preferuję w upały zimne domaće kisjelo mlijeko. Takie kartofle pozostawione w lodówce i na 2 dzień są dobre, więc można zaoszczędzić czas na gotowanie.

Równie szybki i smaczny a jednocześnie dobry na upały jest pilav. W końcu to też kuchnia południowa aczkolwiek bardziej wschodnia. Jak dla mnie niekoniecznie ryż musi być w nim sypki jak w oryginalnym przepisie, więc techniki gotowania ryżego można pominąć i ugotować tradycyjnie. Na patelnię wpada panceta, cyc kury lub schab pokrojony w kostkę, papryka czerwona, czosnek / celuba i wg upodobań niemal dowolne warzywa i chili, duuuużo chili :twisted: . 12 - 15 minut i powinno być po wszystkim na mocnym ogniu. Mieszamy z ryżem (ja jeszcze dodaję przecier pomidorowy lub świeże pomidory przeciśnięte) i znów łala. Tu też pasuje wino a może bardziej wino z wodą gazowaną, bo chili robi swoje i samego wina mogłoby wyjść za dużo, a szkoda dzień kończyć o 14 :mrgreen:

Ryby chorwackie, bądź to prosto od rybaka bądź nawet te z Konzuma z grilla z oliwą z oliwek i czosnkiem to klasyka w Cro sama w sobie, więc można tu pominąć. Z chałupy nie ruszam się bez grilla elektrycznego. Na urlopie załatwia mi 90% potrzeb kulinarnych.

O taki -
Obrazek

Sprawdzi się doskonale zarówno w apartamencie jak i na campie.

Bez grilla można na szybko (nie licząc gotowania kartofli) zrobić jajca w musztardowym / koperkowym. Jajka na 7 minut w międzyczasie rozpuszczamy kostkę rosołową w szklance wody, zagęszczamy mąką, śmietana, łyżka masła, 3 łyżki musztardy (tą najlepiej z Polski bo jeszcze dobrej w Cro nie spotkałem) lub pęczek kopru, pieprz i fertig. Czas 10 minut z dłubaniem jajek :D
madziaimaciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 845
Dołączył(a): 26.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 15.06.2018 14:54

Ja ostatnio robilem spaghetti, mieso mielone, sos pomidorowy I takie wrzace przelalem do sloika, do gory dnem. Po 2 miesiacach okazalo sie zjadliwe bez wekowania.
boboo
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4908
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.06.2018 15:35

Rysio napisał(a):(...) Równie szybki i smaczny a jednocześnie dobry na upały jest pilav (...)
A co Ty wiesz o zabi... płowie? :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jako kucharz wystąpił: https://en.wikipedia.org/wiki/Artem_Khadjibekov
Marta@
Podróżnik
Posty: 20
Dołączył(a): 15.05.2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta@ » 15.06.2018 15:53

Rysio napisał(a):
boboo napisał(a):Szybkie spaghetti a la carboboonara zajmuje tyle czasu ile gotuje się makaron
Ryby chorwackie, bądź to prosto od rybaka bądź nawet te z Konzuma z grilla z oliwą z oliwek i czosnkiem to klasyka w Cro sama w sobie, więc można tu pominąć. Z chałupy nie ruszam się bez grilla elektrycznego. Na urlopie załatwia mi 90% potrzeb kulinarnych.

O taki -
Obrazek

Sprawdzi się doskonale zarówno w apartamencie jak i na campie.

Bez grilla można na szybko (nie licząc gotowania kartofli) zrobić jajca w musztardowym / koperkowym. Jajka na 7 minut w międzyczasie rozpuszczamy kostkę rosołową w szklance wody, zagęszczamy mąką, śmietana, łyżka masła, 3 łyżki musztardy (tą najlepiej z Polski bo jeszcze dobrej w Cro nie spotkałem) lub pęczek kopru, pieprz i fertig. Czas 10 minut z dłubaniem jajek :D


Dobrze, że przypomniałeś o elektrycznych grillach. Miałam brać opiekacz do tostów, ale grill też się sprawdzi, a bardziej uniwersalne to to :)
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13045
Dołączył(a): 23.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2018 20:03

Zgadza się. I tosty zrobisz i każdy rodzaj mięsa a nawet kartofle pieczone w plasterkach.

Boguś, Ty mi tu z profesjonalnym kucharstwem wyjeżdżasz a ja tylko wrzuciłem ekspresową alternatywę dla słoików w bagażniku :wink:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3842
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.06.2018 21:35

:roll: jestem pod wrażeniem Waszych kulinarnych wyczynów.
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13045
Dołączył(a): 23.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2018 22:22

No Boguś to se profeskę kuchnię najął :mrgreen:
boboo
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4908
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.06.2018 22:41

Eee tam profeskę. Po strzelaniu napić się trza było, więc poszliśmy do nas. I Artiom zaoferował, że do napitków zrobi płow. Taki, jak jego ojciec i dziadek robił (bo to męska potrawa 8) )
Wyszedł nieźle, ale i tak był "invalid", bo bez baraniny.
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13045
Dołączył(a): 23.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.06.2018 00:27

Miało być ekspresowo więc baran i wielbłąd się do garca nie łapią :wink: Daj 15 minutową baraninę dzieciakom w pilavie i od razu szykuj patelnię na naleśniki. Zostając w temacie. Naleśniki + bieli abc sir + od smokve ili naranče marmolada. Sukces przynajmniej jeśli o dzieci chodzi murowany :D
boboo
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4908
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.06.2018 06:20

Tak jeszcze deczko dodam do "carboboonary" (nie wydłuża w ogóle czasu przygotowania):
trufle.
Podobnie jak zimna wódka, pasują do wszystkiego :wink:

A dla nielubiących makaronu polecam szybkie ziemniaczki smażone (tyż ze śpekiem), jednak potrzebna jest mikrofalówka.
- umyte (ale niewytarte, czyli mokre), nieobrane ziemniaczki (nie za duże) do miski i przykrywamy czymś "mikrofaloodpornym"
- mikrofala na 700 W, 10 minut
- w międzyczasie smażymy bekon i kilka gałązek (tych miękkich niezdrewniałych odrostów) rozmarynu. Na chrupko! Rozmaryn ma być spieczony!
- po 10 minutach wyciągamy ziemniaczki (nie obieramy), kroimy na plasterki (ostrożnie, są gorące) i na patelnię z bekonem
- ostrożnie z solą, ziemniaki gotowały się "na sucho", więc wiele jej nie trzeba. Najlepiej jak każdy posoli sobie sam już na talerzu
- smażymy ostro, aż się ziemniaczki podrumienią
- minutę-dwie przed końcem (czyli żeby się nie zesmażył, ale żeby oddał aromat) dodajemy posiekany czosnek
- pieprz już każdy sobie na talerzu.

Cała akcja to maksimum 20 minut.
Nie trzeba chyba dodawać, że jedynym dopuszczalnym napojem będzie zsiadłe mleko.

Приятного аппетита :wink:
madziaimaciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 845
Dołączył(a): 26.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 17.06.2018 06:31

Ślinka może pociec..
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Przepis na weki i inne dania podróżne. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone