Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Przepis na weki i inne dania podróżne.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miłosz_S
Cromaniak
Posty: 919
Dołączył(a): 01.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 07.03.2009 22:44

k3nski
Dziękuję, to bardzo ważne uwagi.
janniko
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3195
Dołączył(a): 08.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.03.2009 07:48

k3nski
Fajne uściślenie sprawy
:P
shoma
Globtroter
Posty: 45
Dołączył(a): 14.03.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) shoma » 05.06.2013 16:19

I tak się zastanawiam czy takie "trzykrotne wekowanie" ma jakiś sens ,jak myślę wekujemy ze względów ekonomicznych -jak policzymy nasz czas ,energię elektryczną czy gaz do gotowania i miejsce w aucie -to czy aby naprawdę warto?
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 05.06.2013 17:10

shoma napisał(a):...czy aby naprawdę warto?...


Czy warto... to oddzielny (ostatnio dosyć burzliwy) temat... :lol: :lol:
czy-warto-zabierac-jedzenie-do-chorwacji-t18971-930.html?hilit=czy%20warto#p1187080

Moim zdaniem sposób bardzo dobry i warto :oczko_usmiech:
Mikromir
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6620
Dołączył(a): 17.03.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.06.2013 17:41

Jeszcze nigdy mi się nie udało gotować weków trzykrotnie - za późno się za to zabierałam i czasu starczało tylko na dwukrotne gotowanie najwyżej. Zawsze wytrzymywały ponad 2 tygodnie i jeszcze się nie zatruliśmy :wink:
Niemniej jednak przejęłam się tą tyndalizacją i w tym roku jak zwykle postanawiam zacząć przygotowania wcześniej :oczko_usmiech:
robkar22
Turysta
Posty: 14
Dołączył(a): 13.08.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) robkar22 » 05.06.2013 18:10

shoma napisał(a):I tak się zastanawiam czy takie "trzykrotne wekowanie" ma jakiś sens ,jak myślę wekujemy ze względów ekonomicznych -jak policzymy nasz czas ,energię elektryczną czy gaz do gotowania i miejsce w aucie -to czy aby naprawdę warto?

Warto jak się jedzie z wybrednymi dziećmi, które jedzą tylko wybrane rzeczy, a pomidorowa to tylko babci jest dobra :), kurczaczek z dala od surówki itp.
Myślę, że tu nie chodzi o finanse, ale o czas zaoszczędzony na miejscu oraz spokój matki, która wie , że dziecko zjadło coś treściwego. Bo tak by jadło tylko lody i pączki z czekoladą!

A co do wekowania to jechałam w zeszłym roku (pod namiot) z 10 słoikami:
-sos z pomidorów i mielonego
-gulasz wołowy
-indyk z przyprawami
-kawałki piersi z kurczaka
-bitki wieprzowe ze schabu
Najlepszy był gulasz, najsłabiej wypadł schab (za suchy), do tego ryż lub makaron i domowy obiad w 15 min.
Wyjście do restauracji skończyło się tym, że syn oczywiście zjadł 2 łyżki zupy pomidorowej i stwierdził, że on takiej jeść nie będzie , bo makaron jest inny niż on lubi :)
bmxmen
Odkrywca
Posty: 79
Dołączył(a): 10.09.2012
Jedzenie w słoikach w podróż

Nieprzeczytany postnapisał(a) bmxmen » 27.08.2017 08:49

Nie stać mnie na to aby wydawać pół budżetu wycieczkowego na restauacje. Macie może pomysły na jakies dobre dania słoikowe, które można przygotować w domu i zabrać w podróż?
Miril
Croentuzjasta
Posty: 272
Dołączył(a): 23.01.2009
Re: Jedzenie w słoikach w podróż

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 27.08.2017 11:12

giba0909
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2614
Dołączył(a): 13.07.2014
Re: Jedzenie w słoikach w podróż

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 27.08.2017 12:29

Violette
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 405
Dołączył(a): 08.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 29.08.2017 13:38

My w tym roku zabieramy:
1/ gulasz, a do niego włoskie kluseczki (mniami);
2/ pierś z kurczaka w curry z suszonymi pomidorami i cebulą i do tego ryż; ( :roll: poezja :roll: );
3/ pieczone udo z indyka (Z czym? Jeszcze trwa dyskusja rodzinna. Mamy czas do piątku. :D ).

Wszystkie słoiki muszą być idealnie czyste i wyparzone (nawet nowe).
Wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy 3 razy, co 24 godziny, w 130*C (1. raz 120 min., 2. raz 100 min., 3. raz 60 min.).
Mięso do słoików szykujemy trochę krócej, niż do normalnego jedzenia, żeby po pasteryzacji nie było za miękkie.

Tylko raz nam się popsuło jedzenie, chyba z 10 lat temu. Był to sos do spagetti. Myśleliśmy, że to przez cebulę, ale teraz wiele słoików robimy teraz z cebulą i nic się nie dzieje.
W ubiegłym roku (jak co roku zresztą) część słoików wróciła do domu i jedliśmy je (zawartość oczywiście :lol: )dopiero po miesiącu.
Violette
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 405
Dołączył(a): 08.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 29.08.2017 13:42

A do tego mój mąż zabiera, wędzoną przez siebie, polędwicę i piersi kurczaka oraz kiełbasę jałowcową :wink: .
madziaimaciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 845
Dołączył(a): 26.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 12.06.2018 16:22

czy wekowac, tyndalizowac, mozna tylko i wylacznie w sloikach, czy wymyslono juz jakas alternatywe by nie zabierac tylu sloikow na 2 tygdnie.
Janusz Bajcer
Moderator
Avatar użytkownika
Posty: 105985
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.06.2018 16:37

Stołowanie w konobach.
ruzica
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1808
Dołączył(a): 27.03.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 12.06.2018 16:39

Janusz Bajcer napisał(a):Stołowanie w konobach.


Lub gotowanie ze świeżych produktów zakupionych w Cro :) Obie opcje wygodniejsze niż targanie słoików :wink:
Janusz Bajcer
Moderator
Avatar użytkownika
Posty: 105985
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.06.2018 16:43

Gotowanie z produktów wymaga czasu - produkt ze słoika wystarczy pogrzać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne.



cron
Przepis na weki i inne dania podróżne. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2022