wtopek napisał(a):jak czytam o banknotach wysyłanych pocztą w kopertach to zastanawiam się w ktorym wieku my zyjemy...
My w XXI
wtopek napisał(a):jak czytam o banknotach wysyłanych pocztą w kopertach to zastanawiam się w ktorym wieku my zyjemy...
wtopek napisał(a):Prawie jak ciocia z Ameryki i jej kartka świąteczna z wkładką 20 USD. :-$ Całą rodzina miała wypasne Święta
.png)
KrisM napisał(a):kobrat napisał(a):...tylko trzeba uwazac i maskowac banknoty, znajomy raz wyslal , list dotarl, ale bez zawartosci -- i co wtedy? nawet o odszkodowanie sie nie mozna starac
jeśli to był list wartościowy polecony to reklamacja chyba przysługuje
.png)
wos71 napisał(a):c_jagoda napisał(a):Ja zapłaciłam też przez sepa nie było z tym problemów.Koszt ok 10 zł z Pko sa. Pieniądze były u celu już na drugi dzień.
Dokładnie w Pekao S.A. to 9.90zł.
.png)
max21 napisał(a):KrisM napisał(a):kobrat napisał(a):...tylko trzeba uwazac i maskowac banknoty, znajomy raz wyslal , list dotarl, ale bez zawartosci -- i co wtedy? nawet o odszkodowanie sie nie mozna starac
jeśli to był list wartościowy polecony to reklamacja chyba przysługuje
- Poczta Polska
W przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania usługi powszechnej, przysługuje
odszkodowanie w wysokości i na zasadach określonych w art. 88 lub 89 ustawy:
-za utratę przesyłki z zadeklarowaną wartością – w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej
jednak niż zadeklarowana wartość przesyłki.
.png)
max21 napisał(a):Nicolae napisał(a):Tak więc czy możemy korzystać z SEPA to zależy czy dany bank jest na ich liście - Zagrebačka Banka na tą chwilę nie jest.
Więc SEPA w tym wypadku odpada.
Ja właśnie miałem wysłać SEPA zaliczkę do Zagrebačka Banka a w moim banku Pekao.sa twierdzili że nie ma problemu![]()
Poszło pocztą i też dobrze
.png)
c_jagoda napisał(a):Ja płaciłam też zaliczkę do tego samego banku co Ty i z pko sa nie było żadnych problemów.Pieniądze dotarły
KrisM napisał(a):c_jagoda napisał(a):Ja płaciłam też zaliczkę do tego samego banku co Ty i z pko sa nie było żadnych problemów.Pieniądze dotarły
bo to ta sama grupa Bankowa - UniCredit, i pewnie dlatego udało Ci się wysłać SEPA, choć banku ZB nie ma na liście członków SEPA
.png)
wtopek napisał(a):KrisM napisał(a):c_jagoda napisał(a):Ja płaciłam też zaliczkę do tego samego banku co Ty i z pko sa nie było żadnych problemów.Pieniądze dotarły
bo to ta sama grupa Bankowa - UniCredit, i pewnie dlatego udało Ci się wysłać SEPA, choć banku ZB nie ma na liście członków SEPA
niemożliwe, to są odrębne banki choć należące do tego samego właściciela, ale jeśli jeden z nich nie jest w systemie SEPA to taki przelew nie będzie zrealizowany