Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejścia graniczne PL- SK i PL- Cz(dla małopolski i śląska)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 08.06.2007 11:19

Jak wygląda sytuacja z przejściami granicznymi.

Dojazd do Chorwacji wg mnie wchodzi w grę przejazd przez Wiedeń. Z Bratysławy jest lepszy przejazd bo nie wjeżdża się w miasto jak ma to miejsce w przypadku trasy przez Cz.

Dlatego też pewny odcinek to Zilina(SK)->Bratislava(Sk)->Wiedeń(A)->Ljubliana a potem wiadomo...

Jak dojechać do Ziliny. Ojciec sugeruje że chce jechać Kraków->A4->Katowice->Bielsko->Cieszyn(Cz)->Zilina(Sk) Ok 245 km

Ja mu sugeruję przez Kraków->Chyżne->Dolny Kubin->Zilina (ok 205 km) tam skrócić przez taką drogę w górach i do Ziliny. Odcinek Ojca jest dłuższy jedynie o 40 Km. wydaje się być sensowny bo do Bielska pomyka się dosyć szybką trasą. A co potem??

Jak wygląda sytuacja na trasie pomiędzy Bielskiem a Cieszynem. Czy jest tak jak było 2 lata temu?? Czy też zrobili tą trasę i warto tamtędy jechać.
Piots
Odkrywca
Re: Przejścia graniczne PL- SK i PL- Cz(dla małopolski i ślą

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 08.06.2007 11:47

Hadson napisał(a):Jak wygląda sytuacja z przejściami granicznymi.

Dojazd do Chorwacji wg mnie wchodzi w grę przejazd przez Wiedeń. Z Bratysławy jest lepszy przejazd bo nie wjeżdża się w miasto jak ma to miejsce w przypadku trasy przez Cz.

Dlatego też pewny odcinek to Zilina(SK)->Bratislava(Sk)->Wiedeń(A)->Ljubliana a potem wiadomo...

Jak dojechać do Ziliny. Ojciec sugeruje że chce jechać Kraków->A4->Katowice->Bielsko->Cieszyn(Cz)->Zilina(Sk) Ok 245 km

Ja mu sugeruję przez Kraków->Chyżne->Dolny Kubin->Zilina (ok 205 km) tam skrócić przez taką drogę w górach i do Ziliny. Odcinek Ojca jest dłuższy jedynie o 40 Km. wydaje się być sensowny bo do Bielska pomyka się dosyć szybką trasą. A co potem??

Jak wygląda sytuacja na trasie pomiędzy Bielskiem a Cieszynem. Czy jest tak jak było 2 lata temu?? Czy też zrobili tą trasę i warto tamtędy jechać.

Moim zdaniem nic się na tym nie zyska, a tylko nałoży kilometrów.
Z Krakowa najlepiej przez Chyżne. Droga do Chyżnego nie jest wcale taka zła.
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 08.06.2007 15:02

Piots. Nadłoży się jedynie 40 km.
Droga przez Dolny Kubin jest wredna, długa i wolna bo przejeżdża się przez masę miejscowości.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 08.06.2007 17:04

Hadson napisał(a):Piots. Nadłoży się jedynie 40 km.
Droga przez Dolny Kubin jest wredna, długa i wolna bo przejeżdża się przez masę miejscowości.

Nie jest to autostrada, ale jedzie się dobrze (fakt, że liczne ograniczenia prędkości) Do Dolego Kubinu jeździłem wiele razy.
A przez Czechy to zawsze dodatkowa granica no i dojazd do Cieszyna.
Piotras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotras » 09.06.2007 14:44

forum/viewtopic.php?t=15456&start=45

Jak już pisałem dla zatłoczonego przejście w Cieszynie alternatywą jest przejście graniczne Chałupki-Bogumin. W tym roku oddano tam do użytku nowy duży most graniczny więc i dla osob osobówek i dla tirów jest dużo miejsca. Czesi mają oddać autostradę z Bilovca do Bohumina ( węzeł będzie około 500 metrów od granicy ) w listopadzie więc atrakcyjność tego przejścia jeszcze się zwiększy. Pozdrawiam.
krzysio21
Croentuzjasta
Re: Przejścia graniczne PL- SK i PL- Cz(dla małopolski i ślą

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 09.06.2007 16:21

Hadson napisał(a):Jak wygląda sytuacja z przejściami granicznymi.

A ja napiszę tak ;Bielsko-Cieszyn- Brno-Wiedeń-Maribor i dalej jak reszta pojadę po raz piąty i nie mam zamiaru nic zmieniać.Po około 4 do 5 godzinach jestem w Wiedniu który mijam bez problemów.Zaznaczam że nie szaleję na drogach :wink: Wyjazd z Bielska zawsze około godz.15 a i zawsze w piątek.Powodzenia na trasie. :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 10.06.2007 07:00

Hadson napisał(a):Piots. Nadłoży się jedynie 40 km.

Jest jeszcze wariant przez Zwardoń-ok. 170 km. Ja ostatnio dojeżdżam przez Andrychów, Żywiec (teraz wygodna obwodnica).
Ostatnim razem byłem w Żylinie po niespełna 3 godz. Fakt, wyjechałem wcześnie rano bo później odcinek kalwaryjsko-andrychowski bywa dość obłożony.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone