Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o info o przejściu granicznym w Zwardoniu ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki » 23.05.2005 10:45

Witam
Jadąc na wakacje do Chorwacji przez Bratysławę mamy zamiar przekraczać granice (Polsko-Słowacką) w Zwardoniu i związku z tym mam pytania:
-Czy można na tym przejściu zakupić Winety całodobowo?.
-Czy jest kantor wymiany walut?.
-Jak wygląda droga z Żywca, a potem do drogi E75 (Cieszyn-Zilina)?
-Gdzie dokładnie zaczyna się autostrada za Ziliną? Prognoza mówi: Powazska Bystrica
pozdrawiam
:D :arrow: :?:
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 23.05.2005 11:42

Witam. Jechalem przez Zwardon w zeszlym roku.Kantor jest. Co do winiet to pewnie mozna kupic,ale nie wiem na 100%. Ja kupowalem slowacka na stacji benz w Zilinie,a austriacka na pierwszej stacji w Austrii. Droga od Zywca jest nieciekawa,troche dziur i ostrych zakretow ale mozna przezyc. Autostrada zaczyna sie tak gdzies 30 km za Zilina. Jesli bedziesz jechal w dzien powszedni to droga od Zwardonia do poczatku autostrady jest fatalna,pelna tirow,ktorych nijak nie idzie wyprzedzic. Ogolnie b.duzy ruch. Potem "miodzio",autostrada do granicy,potem kawalek zwykla droga w strone Wiednia i znowu "miodzio". Wieden przejezdzalem w sobote okolo 19.30 i mimo remontow zero korkow. PZDR :papa:
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 23.05.2005 11:59

Jak napisał Miro na granicy jest kantor i jeśli się nie mylę to w nim można kupić wienietki na Słowcję/chyba jednak nie całodobowo/ ale były/ubiegły rok/ok 50 % droższe niż za korony w Słowacji-winietki kupuję zwykle na stacji w Cadcy/stacji po drodze jest kilka/.
Droga z Zywca do przejścia jest faktycznie niespecjalna ale już od Milówki jest pustawo.
Autostrada zaczyna się ok 45-50km za Zyliną chyba ,że przez rok prace posunęły sie do przodu. 8O
Zgadzam się z Miro,droga od Zwardonia do początku autostrady jest męcząca zwłaszcza jej pocżątkowy odcinek-proponuję Ci jechać rano ok.6-7 z doświadczenia wiem ,że jest nie najgorzej. :D
:hut:
i może przez Węgry :o

pzdr :papa: :papa:
lajkonik
Globtroter
a może tak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lajkonik » 25.05.2005 12:59

Nie wiem z kąd będziesz jechał ale rozważ Cieszyn. Dalej króciutko przez Czechy i już jesteś na Słowacji a tam tylko rzut beretem do Żyliny na autostradę. Róznica w km mała a droga o wiele lepsza. Jechałem tak w tamtym roku z Krakowa i było ok (brałem pod uwagę ile km będę jechał jakimi drogami i wybrałem przejście w Cieszynie)
kolbe1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolbe1 » 25.05.2005 13:26

hej,

mieszkam blisko zwardonia, i bardzo polacam to przejscie !! kantor jest ale czynny w godzinach dziennych - winete kupisz na pierwszej stacji benzynowej w Ćadcy taka duża po prawej stronie !! uwazaj na drogi bo są bardzo kręte i dziurawe po naszej stronie ....... u nich jest okey .... jeżdziłem na chorwacje przez kilka kolejnych lat własnie tą drogą .. w tym roku niestety zostaje w domu.... jak dojedziesz na miejsce to pozdrów wszystkich !!
pt
Croentuzjasta
Re: a może tak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 25.05.2005 13:50

lajkonik napisał(a):Nie wiem z kąd będziesz jechał ale rozważ Cieszyn. Dalej króciutko przez Czechy i już jesteś na Słowacji a tam tylko rzut beretem do Żyliny na autostradę. Róznica w km mała a droga o wiele lepsza. Jechałem tak w tamtym roku z Krakowa i było ok (brałem pod uwagę ile km będę jechał jakimi drogami i wybrałem przejście w Cieszynie)

jechałem zimą odcinek z Cieszyna do słowackiej granicy -horror,tak dziurawych dróg w życiu nie widziałem,mam tylko nadzieje ,że je już naprawili
pozdro
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 25.05.2005 22:04

Potwierdzam wszystko co napisał kobel1
Dziur praktycznie masz w Żywcu i potem niezbyt ciekawy odcinek,zaraz za Milówką jakieś 3-4 km i już przy dojeździe do samego przejścia w Zwardoniu,droga rzeczywiscie trochę kręta ale bez przesady, w końcu to góry :)
Winetek nie kupuj na przejsciu sa dużo droższe niż na Słowacji, pare km za Zwardoniem jest stacia benzynowa, na której możesz kupić winetki, albo na 100% parzed samą Czadcą po lewej, zobaczysz stacje trudna ja przeoczyć, a gdyby nawet to zanim dojedziesz do autostrady naperwno na którejś kupisz.
Rozważ jazdę przez Węgry, ale w sumie nie polecam, droga taka sobie, ruch spory, również w nocy, jak Ci sie traqfi przepisowy węgier to masz pewne 50 w miejscowościach i 80 poza. Trudno takiego strzępa wyprzedzić.
Austria to miodzio, ja nie wjeżdżam do Wiednia, jade z Bratysławy na Przejście Jarovce -Kitsee, potem na Neusiedlung -Eisenstadt -Wiener Neustadt gdzie wypadam na autostradę w Wiedeń Graz, Preoblem jest w nocy bo nie ma na tej trasie stacji benzynowych, a trzeba kupić winetki, całobonowa stacja jest kilka km przed WN i praktycznie jedzie sie kilkunastokilometrowy odcinek S-ki bez winetki, no i potem Słowenia, gdzie również sie płaci, ale ile to trzeba by sprawdzić
Mimo wszystko poelcam trasę na Zwardoń i potem przez Austrię , Słowenię
Przemo
Croentuzjasta
Re: a może tak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 25.05.2005 22:10

lajkonik napisał(a):Nie wiem z kąd będziesz jechał ale rozważ Cieszyn. Dalej króciutko przez Czechy i już jesteś na Słowacji a tam tylko rzut beretem do Żyliny na autostradę. Róznica w km mała a droga o wiele lepsza. Jechałem tak w tamtym roku z Krakowa i było ok (brałem pod uwagę ile km będę jechał jakimi drogami i wybrałem przejście w Cieszynie)

a wziąleś pod uwagę ile czasu zajęło Ci przejechanie odcinka z BB do Cieszyna i podem do Czadcy?
Weź pod uwagę, ze droba BB cieszyn jest nadal rozkopana i nie jedzie sie tam tak przyjemnie jak to na mapie wygląda :D
Robert Baran
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert Baran » 29.08.2007 22:10

dwa lata póżniej nadal są tam dziwne objazdy za Zwardoniem. w dodatku do dudy oznakowane!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 30.08.2007 06:24

A gdzie niby te objazdy są ? Za Zwardoniem? To chyba na Słowacji ?
A jeśli chodzi o oznakowanie to widziałem dużo gorzej oznakowane drogi.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.08.2007 06:43

To jak, da się w miarę szybko przejechać tę trasę w kierunku Bratysławy czy wybrać inny wariant?
Jedziemy 1 września i planuję wyjazd ok. 5-tej rano z Krakowa.
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 30.08.2007 07:03

Już kilka sezonów preferuję drogę przez Zylinę i Bratysławę. Jest NAJLEPSZA dla tych którzy jadą przez Bielsko Biała.
Winiety można kupić bezproblemowo na stacjach paliw w między granicą słowacką a Zyliną i zapłacić kartą. Czeskie i słowackie korony są ZBęDNE, jeżeli nie mamy zamiaru robić innych zakupów.
Ten temat był już wielokrotnie poruszany na forum, a jeden z CroBraci opisał szczegółowo przejazd przez Bratysławę i miejsce gdzie i jak zjechać z autostrady.
Co do początku autostrady, to zmiany są dynamiczne. Słowacy pracuję 24 godziny na dobę. W połowie lipca najpierw jechało się krótkim i nowym odcinkiem, później likalną drogą, a dalej już starą sutostradą, ale obecnie może być inaczej.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 30.08.2007 07:04

Ja bym się pchał na Zwardoń, albo na Chyżne, tym bardziej że pora jest sprzyjająca.
Wybór należy do Ciebie.
Jak na Zwardoń to jedź przez Wadowice - Kęty DK52, za Kętami w Kobiernicach skręcasz na 948 i po jakiś 20 min jesteś w Żywcu, na światłach w prawo i tak jak prowadzi główna droga, przez most na Sole i prosto na rondzie wypadasz na S69, która doprowadzi Cię do Przybędzy. Potem już z górki. Jedziesz przez Węgierską Górkę, Milówkę, tu znowu kawałek nowej drogi, z ciekawą estakadą. W Lalikach w lewo na Zwardoń i kilka km dalej jesteś na granicy.
Nie liczyłem ile to km ale wg. mnie jeżeli nie trafisz na jakieś niespodzianki jadąc spokojnie po ok 2 godz. od wyjazdu powinieneś być na granicy w Zwardoniu. Potem jeszcze ok 4 godz. i jesteś w Bratysławie.
Czasy są orientacyjne i proszę się nie licytować, że można przejechać szybciej. Od razy odpowiem, że można.
Ostatnio edytowano 30.08.2007 10:37 przez Przemo, łącznie edytowano 1 raz
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 30.08.2007 07:06

krakuscity napisał(a):To jak, da się w miarę szybko przejechać tę trasę w kierunku Bratysławy czy wybrać inny wariant?

Jedź, a nie będziesz żałować. tylko na autostradzie pojawiają się nieoznakowane policyjne passaty. Trzeba być czujnym.
Szerokiej drogi.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 30.08.2007 07:10

krakuscity napisał(a):To jak, da się w miarę szybko przejechać tę trasę w kierunku Bratysławy czy wybrać inny wariant?

Da się. W ub.roku wyjechałem deczko wcześniej i w Żylinie byłem po ok. 2,5godz, a nie było jeszcze przejazdu obwodnicą Żywca. W tym roku jechałem w niedzielne popołudnie, nierozważnie przez Kalwarię, i w Żylinie byłem po 3 godz a w Bratysławie po kolejnych 2,5.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone