Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2011 11:50

anakin napisał(a):Błądzisz człowiecze.

Errare humanum est. :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.01.2011 11:58

weldon napisał(a):Errare humanum est. :wink:

Ale trwać w głupocie..... :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2011 12:06

anakin napisał(a):

:lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2011 12:21

Czy błądzę?
Człowieku w zdecydowanej większości policja w samochodach posiada tak zwane testery i mam podejrzenie graniczące z pewnością, iż takim urządzeniem został przebadany w/w wojewoda, stanowi to żaden dowód do pozbawienia kogoś uprawnień. Powtórne badanie na urządzeniu które znajdowało się jak przypuszczam w komisariacie i na pewno było podłączone do drukarki-co jest w takich przypadkach głównym dowodem w sadzie dało wynik negatywny(gostek trzeźwy). Oddają prawo jazdy, grzecznie przepraszają i mogą skoczyć z rozbiegu obunóż na kant ....... .
Tyle w temacie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.01.2011 12:26

To ja napisał(a): po zweryfikowaniu badania powinni mu je zwrócić i skoczyć na kant ........ .

To ja napisał(a): Oddają prawo jazdy, grzecznie przepraszają i mogą skoczyć z rozbiegu obunóż na kant

A, jeżeli obunóż i z rozbiegu to zmienia postać rzeczy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2011 12:30

Obyś dalej nie błądził dopisze jeszcze tylko, że zdarzają się patrole, jak na razie dosyć sporadycznie które posiadają w samochodach alkomaty z drukarką (nie alkotestery), lecz i w tym przypadku wiozą gostka na komendę cele powtórnego badania. W momencie gdy badania się różnią większy problem ma policja niż gostek.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.01.2011 13:03

To ja napisał(a):Obyś dalej nie błądził dopisze jeszcze tylko, że zdarzają się patrole, jak na razie dosyć sporadycznie które posiadają w samochodach alkomaty z drukarką (nie alkotestery), lecz i w tym przypadku wiozą gostka na komendę cele powtórnego badania. W momencie gdy badania się różnią większy problem ma policja niż gostek.

Ile razy jeździłeś w patrolu?
W ilu radiowozach w życiu siedziałeś?
Ile miałeś w rękach urządzenia do badania stanu trzeźwości?
Ile razy ich używałeś?
Ile razy miałeś problemy w przypadku dwóch-różnych badań?

No powiedz- ILE :?: :!:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 30.01.2011 13:20

To ja napisał(a):
Mogę prosić jaśniej?
Które to sprawy decydują, czy straci prawo jazdy czy nie przy pozytywnym badaniu icon_question.gif

Jeżeli gość nażarł się czekoladek z likierem, ewentualnie wypłukał usta płynem do płukania który zawiera alkohol(są takie) i w niewielkim odstępie czasu został poddany badaniu. Wynik zawsze będzie pozytywny, wtedy przed badanie powinien skorzystać z przysługującego mu prawa wypłukania ust czystą wodą(zdecydowana większość o tym nie wie) i temu również służy powtórne badanie po 15min. Jeżeli jest negatywne gostek jest wolny.
W/w wojewodzie policja mogła tylko zatrzymać prawo jazdy, po zweryfikowaniu badania powinni mu je zwrócić i skoczyć na kant ........ .
Pisząc na ten temat miałem głównie na myśli obowiązkową przerwę tj.15minut od czasu spożycia alkoholu w jakiejkolwiek postaci oraz taką samą po spaleniu papierosa.Przy badaniu krwi jest to bez znaczenia natomiast przy badaniu na urządzeniach elektronicznych ma ogromne.W górnych drogach oddechowych pozostaje tzw.alkohol resztkowy i urządzenia elektroniczne ( nie wszystkie)potrafi wskazać niekiedy bardzo wysoki wynik a w badaniu drugim bardzo niski lub zerowy.Konkretna sytuacja:kierowca startuje z pod baru gdzie wypił jedno piwo zatrzymany po 300m.oświadcza,że pił alkohol,ale o 13.00(jest 22.30 czyli bez wątpienia minęło 15min.)poddany badaniu na Alcometrze z wynikiem 0.59promila,bad po 15min.0,09 a kolejne 0.00.Niedouczony nie żąda pobrania krwi(wynik byłby zerowy)wprowadzając kontrolujących w błąd co do terminu spożycia alkoholu przekracza normę.Finał to zakaz kierowania przez 6miesięcy.Ps.jestem zdecydowanym przeciwnikiem jazdy na dwa gazy i dla jasności wojewoda mało mnie interesuje,ale w jego przypadku mogło być podobnie tylko jego ktoś najprawdopodobniej douczył co czynić w takiej sytuacji :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2011 13:22

anakin napisał(a):

Nie pisz, że ktoś jest głupi, czy trwa w głupocie w tym wypadku ja, bo to jest nie grzeczne w stosunku do innych ludzi, tym bardziej, że ja tak o tobie nie napisałem. Twoje posty są tok samo jak i moje mniej i bardziej durne. Niczym się nie różnimy od 99% ludzi tu piszących. Pisząc tak o innych sam sobie wystawiasz nie najlepsze świadectwo i bacz uważnie żeby ciebie nikt nie określał różnymi przymiotnikami i określeniami bardziej lub mniej obraźliwymi, a tych w języku polski jest bez liku.
Gwoli ścisłości ja się nie czuję obrażony i nie oczekuję niczego.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.01.2011 13:35

Ja zaś oczekuję.
Odpowiedzi na moje pytania..
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 30.01.2011 13:38

To ja ma sporo racji-forum powinno służyć wzajemnym radom i pomocy czy ewentualnie sporom,ale bez wzajemnego obrażania się :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2011 13:39

anakin napisał(a):
To ja napisał(a):Obyś dalej nie błądził dopisze jeszcze tylko, że zdarzają się patrole, jak na razie dosyć sporadycznie które posiadają w samochodach alkomaty z drukarką (nie alkotestery), lecz i w tym przypadku wiozą gostka na komendę cele powtórnego badania. W momencie gdy badania się różnią większy problem ma policja niż gostek.

Ile razy jeździłeś w patrolu?
W ilu radiowozach w życiu siedziałeś?
Ile miałeś w rękach urządzenia do badania stanu trzeźwości?
Ile razy ich używałeś?
Ile razy miałeś problemy w przypadku dwóch-różnych badań?

No powiedz- ILE :?: :!:

Odpowiem Ci w ten sposób: nigdy nie miałem w ręku radaru do pomiaru prędkości samochodów, mało tego nigdy nie czytałem instrukcji takowego urządzenia. Mój kontakt z nim ograniczał się tylko do tego, kiedy policja pokazywała mi z jaka prędkością jechałem i wyobraź sobie, że znam zasadę działania takich i innych urządzeń, jak również rozumiem znaczenie różnych przepisów, paragrafów i rozporządzeń.
Ostatnio edytowano 30.01.2011 13:44 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.01.2011 13:42

Tak gwoli ścisłośi - nikogu tu nie obraziłem :!:
Jeżeli jednak komus tłumaczysz pewne kwestie (bo się na tym znasz),a ktoś dalej swoje o skakaniu na kanty, z rozbiegu czy też bez :wink: ,to wybacz,ale...........
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.01.2011 13:46

To ja napisał(a):Odpowiem CI w ten sposób: nigdy nie miałem w ręku radaru do pomiaru prędkości samochodów, mało tego nigdy nie czytałem instrukcji takowego urządzenia. Mój kontakt z nim ograniczał się tylko do tego, kiedy policja pokazywała mi z jaka prędkością jechałem i wyobraź sobie, że znam zasadę działania takich i innych urządzeń, jak również rozumiem znaczenie różnych przepisów, paragrafów i rozporządzeń.

Ja też chodzę do kościoła.
Znam zasady na jakich jest odprawiana msza.
Ale czy bym umiał ją odprawić?
Wątpię.

Ok.
Zakończmy ten temat,bo raczej nie dojdziemy do porozumienia.

Miłej niedzieli życzę. :wink: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2011 13:51

Kolego jak już napisałem, w żaden sposób nie czuje się przez Ciebie urażony ot taki jestem, lecz bacz bo inni mogą, a kiedy przekroczysz tą cienką linie wtedy nawet Moc Ci nie pomoże.
O skakaniu po prostu taka metafora, ubarwienie tekstu, ekspresja twórcy.
Ostatnio edytowano 30.01.2011 14:00 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone