Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

praca z filozofii ...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutiaq
Cromaniak
praca z filozofii ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.05.2007 08:50

Witam, mogę Was prosić o pomoc?
Ponieważ jest tu sporo osób, chciałabym zapytać, czy ktoś studiował, studiuje, bądź interesuje się filozofią?
Mam napisać pracę na zaliczenie, niestety nie mogę znaleść materiału na mój temat. Brzmi on "Strukturalizm, pojęcie struktury, metoda strukturalna" ok.6stron A4).
Pożyczyłam książkę, ale mimo, że był temat strukturalizmu, to niestety jest to podejście socjologiczne... (o dziwo, bo to książka do filo).
Proszę o wskazówki czy też jakieś materiały :wink: :roll:
eremefoo(malpa)wp.pl zamiast (malpa) -@ ;) , gg: 2309618.
Pozdrawiam ciepło w ten pochmurny dzień!
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 06.05.2007 10:35

Obrazek
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.05.2007 23:05

klikam i nie wychodzi.. nie powiększa i nic ;) .. ehh .... :roll:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.05.2007 08:32

Z tego co się doczytałem z miniaturki tej okładki to pisze tam Kurs językoznawstwa ogólnego :? ale mogę się mylić. Tylko co to ma wspólnego z filozofią :?: i
mutiaq napisał(a):"Strukturalizm, pojęcie struktury, metoda strukturalna"
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 07.05.2007 08:47

Leszek Skupin napisał(a):Z tego co się doczytałem z miniaturki tej okładki to pisze tam Kurs językoznawstwa ogólnego :? ale mogę się mylić. Tylko co to ma wspólnego z filozofią :?: i

A tyle ,że są tam wykłady tego co strukturalizm stworzył,a językoznawstwo bo to powiązane z teorią literatury. :wink:
Wogóle w przyrodzie wszystko się przenika i łączy. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.05.2007 08:48

Nie wiem czy Kasi lubiącej "tyskie" :wink: to pomoże, ale zapodam:
http://216.239.59.104/search?q=cache:3f ... cd=3&gl=pl
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.05.2007 10:22

chesjowisz napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Z tego co się doczytałem z miniaturki tej okładki to pisze tam Kurs językoznawstwa ogólnego :? ale mogę się mylić. Tylko co to ma wspólnego z filozofią :?: i

A tyle ,że są tam wykłady tego co strukturalizm stworzył,a językoznawstwo bo to powiązane z teorią literatury. :wink:
Wogóle w przyrodzie wszystko się przenika i łączy. :D

Powiem bardzo mądrze....
AHA
:lool:
Pozdrav :papa:
burebaruta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) burebaruta » 07.05.2007 12:06

Właśnie podstawowe pytanie. Jakie aspekty strukturalizmu ma poruszać praca? Czy właśnie związane z teoria literatury czy językoznastwem czy może chodzi po prostu o rozbudowanie teorii dotyczącej złożoności relacji w rzeczywistości społecznej? No i kwestia mitu jako "narzędzia" badania kultury. Kurde skomplikowany temat i trzeba to raczej doprecyzować, żeby nie zapętlić. Jeśli chodzi o teorie literatury i językoznawstwa to mogę strzelić wykład "od ręki" ;)
Bo jak patrze na temat to wydaje mi się, że teoria uznająca strukturalizm za metode badania rzeczywistości, a nie jakąś złożoną filozofię może tu pasować i wtedy można się oprzeć przede wszystkim na teorii struktury(i jej przeciwieństwie do funkcji), a następnie opisywać metodę strukturalną idąc przez kolejne "kręgi" zainteresowań strukturalistów czyli m.in. jezyk, literaturę, socjologię, antropologię, psychologię bla bla bla.
No nie wiem. Jak coś wymyślę to jeszcze wrzucę.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.05.2007 13:27

burebaruta napisał(a):Właśnie podstawowe pytanie. Jakie aspekty strukturalizmu ma poruszać praca? Czy właśnie związane z teoria literatury czy językoznastwem czy może chodzi po prostu o rozbudowanie teorii dotyczącej złożoności relacji w rzeczywistości społecznej? No i kwestia mitu jako "narzędzia" badania kultury. Kurde skomplikowany temat i trzeba to raczej doprecyzować, żeby nie zapętlić. Jeśli chodzi o teorie literatury i językoznawstwa to mogę strzelić wykład "od ręki" ;)
Bo jak patrze na temat to wydaje mi się, że teoria uznająca strukturalizm za metode badania rzeczywistości, a nie jakąś złożoną filozofię może tu pasować i wtedy można się oprzeć przede wszystkim na teorii struktury(i jej przeciwieństwie do funkcji), a następnie opisywać metodę strukturalną idąc przez kolejne "kręgi" zainteresowań strukturalistów czyli m.in. jezyk, literaturę, socjologię, antropologię, psychologię bla bla bla.
No nie wiem. Jak coś wymyślę to jeszcze wrzucę.

nie określił co ma byc w tej pracy, tylko podał ten temat. :/ mam filozofię tylko 1 semestr i nie będziemy sie jakoś zagłębiać. mam mieć pracę ogólną, kto to wymyślił i po co ;), co to jest i z czym sie je itd... i to wszystko w ilości 6 stron... i za pierona nie wiem jak sie do tego zabrac. a mam tylko 10 dni :evil:

burebaruta napisał(a):Bo jak patrze na temat to wydaje mi się, że teoria uznająca strukturalizm za metode badania rzeczywistości, a nie jakąś złożoną filozofię może tu pasować i wtedy można się oprzeć przede wszystkim na teorii struktury(i jej przeciwieństwie do funkcji), a następnie opisywać metodę strukturalną idąc przez kolejne "kręgi" zainteresowań strukturalistów czyli m.in. jezyk, literaturę, socjologię, antropologię, psychologię bla bla bla.

wydaje mi się że właśnie to ma być... :roll: :?:
wszystko ogólnie..
Dzieki za zainteresowanie tematem 8O :)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.05.2007 13:30

Janusz Bajcer napisał(a):Nie wiem czy Kasi lubiącej "tyskie" :wink: to pomoże, ale zapodam:
http://216.239.59.104/search?q=cache:3f ... cd=3&gl=pl

Janusz dzięki! Napewno się przyda, gdzieś Ty to wykopał? ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.05.2007 13:55

Wpisałem temat Twojej pracy w google i wypłynęło jak pianka z piwa :lol:
burebaruta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) burebaruta » 07.05.2007 14:10

Ee nie jest tak źle, bo strukturalizm jest dość rozległy i można pisać o wszystkim i niczym. Temat sam układa się w plan :)
Jako wstęp można rzucić ogólną tezą. Nawet wygooglać można jakąś fajna regułkę. Wypisać kilka nazwisk (Claude Lévi-Strauss, Michel Foucault, Jacques Lacan.) i od razu przejść do pojęcia struktury (chociaż to pojęcie struktury wydaje mi się naparwde jasne w językoznastwie. I jak już takie pierdoły się napisze, akapit po akapicie lecimy z poszczególnymi zagadnieniami. Zakładając, że każdy aspekt będziesz opisywać na "osobnej" stronie masz już jakieś 4-5 stron :D Dodając wstęp i zakończenie jest magiczna szóstka. Poza tym pamiętajmy, że mamy 10 dni, więc funkcja kopiuj-wklej z zasobów internetu mile widziana ;) Czyli jeden wieczór na napisanie, a drugi na poprawki. Nie jest tak źle prawda :)
Jak mi się dziś uda odnaleźć coś ciekawego to wrzucę na forum. Tylko z mojej strony pomoc będzie ograniczać się do teorii literatury i w jakimś zakresie do językoznastwa.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.05.2007 15:13

dziękiiii!! :lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 09.05.2007 18:29

ok :roll: , zdobyłam pare cennych informacji.
W pracy mam wpisać kiedy, gdzie był ten kierunek, kto był twórcą, wypisać koncepcje+idee+teorie;
+szczegółowe pojęcie wybranych zagadnień z tego kierunku.
Co to oznacza, to musze pomyśleć ;)
Pozdrawiam! :twisted:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.