Ja wyruszam z Wa-wy 13.o7 ok 22.00 i zamierzam dojechać do granicy Słowackiej w nocy potem spanko w aucie( 2 osoby Mondeo Kombi) 4-5 godzin i dalej już po normalnych drogach- cel dalmacja północna a co konkretnie to się okaże na miejscu
.png)
Witold P. napisał(a):Wszyscy piszą o zapłacie za przejazd autostradą kartami płatniczymi.
O tym. że jest to wygodniejsza forma zapłaty to jest oczywiste.
Dla jadących pierwszy raz ważniejszą informacją będzie wyrażne zaznaczenie że od ubiegłego roku wyodrębniono pasy do płatności tylko kartami(ONLY CARD). Zazwyczaj jest to skrajny prawy pas. Dla zmęczonego kierowcy może to wyglądać niczym jazda jakimś pasem technicznym. Jedziesz i jedziesz. Z lewej strony gąszcz pojazdów a ty zasuwasz niczym pogotowie techniczne. Tak było w roku ubiełym. Ciekawe jak rozwiązany jest problem pomyłkowych wjazdów ewentualnie odrzucenia karty?
.png)
.png)
.png)
pawel.777 napisał(a):Oj, jest o co kopię kruszyć. Zwykle już kawałek przed punktem poboru opłat są drogowskazy gdzie się kierować. Nad samymi bramkami są duże napisy, często w postaci tablic o zmiennej treści. W przypadku zjazdów w mniejszych miejscowościach są wyłącznie bramki z obsługą, która przyjmuje opłaty zarówno gotówką jak i kartą. Wystarczy skoncentrować się i na pewno trafi się na właściwy pas. Z tego co pamiętam to faktycznie bramki "kartowe" są zwykle po prawej stronie.
.png)
.png)
ubidigi napisał(a):Właśnie nie rozumiem dlaczego ludzie się tak boją tych bramek Only Card. Każdy przecież używa wszelkiej maści kart w życiu codziennym, nawet w przysłowiowym spożywczaku osiedlowym. A tu się boją.
A na bramkach CASH to widać i D, A, CZ, SK, H, SLO i HR (nie tylko PL) - coś w tym musi być, taki niezidentyfikowany strach.
.png)
.png)
mmilek napisał(a):Jak to nie podaje się pinu ???
To na jakiej zasadzie identyfikacja ?
Ja mam zwykłą karte VISA z PKO. Bede mógł z niej korzystać na bramkach ?
.png)
.png)
.png)
bl napisał(a):jak501 napisał(a):Wczoraj miałem możliwość zobaczyć jak budują autostrady, oj gdyby tak u nas były potrzebne takie technologie, mam na myśli wiercenia tuneli, rozbijania skał itd no to byśmy w 3012 roku już pędzili autostradą A2 że cho cho.
Długo trochę...
.png)
Witold P. napisał(a): Dla jadących pierwszy raz ważniejszą informacją będzie wyrażne zaznaczenie że od ubiegłego roku wyodrębniono pasy do płatności tylko kartami(ONLY CARD). Zazwyczaj jest to skrajny prawy pas. Dla zmęczonego kierowcy może to wyglądać niczym jazda jakimś pasem technicznym.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi