napisał(a) meeg » 21.04.2008 15:20
Tak, analizowałam dość dokładnie ten test i następnie zarówno forum Optycznych jak i na innych stronach, które do tego testu się odwoływały. Po przeczytaniu testu w pierwszej chwili powiedziałam NIE - nie chcę tego aparatu, jednak gdy emocje opadły i poczytałam różne dyskusje zmieniłam zdanie na plus. Najbardziej martwi stwierdzona niepowtarzalność modeli, ale tutaj uważam, że tak już jest że nie wiadomo na co się trafi i wszystkie marki potrafią zawodzić. Wałkowany problem z hotami - tutaj fakt jest coś na rzeczy ale i redakcja testująca się trochę nie popisała z tym brokatem. Natomiast kwestia mocy lampy - dla mnie to już "bicie piany" bo i tak nawet w kompakcie lampę wykorzystywałam bardzo sporadycznie (bo taka wbudowana lampa raczej kiepska jest) - zresztą zawsze można jej siłę wzmocnić poprzez ustawienia, nie wspominając już o dołączeniu lampy zewnętrznej. Inne rzeczy - np. wydajność stabilizacji - tutaj są tak różne opinie, że sprawę traktuję jako subiektywne odczucia fotografujących - zresztą do tej pory wspomniany kompakt taszczyłam ze statywem, aby przy dłuższym czasie nie poruszyć (stabilizacji nie miałam), więc nawet taka stabilizacja na pewno będzie mnie satysfakcjonowała. A ta rzeczywista rozdzielczość matrycy - tutaj za głupia jestem aby się wypowiadać i nie mogę odnieść tego do wcześniejszych doświadczeń. Pozostaje tylko kwestia ceny. W Polsce ten aparat jest moim zdaniem zawyżony cenowo. Jednak w teście porównują go z aparatami jeszcze droższymi - np. Olympus E-3 i jakoś nie zwracają na ten fakt uwagi. No ale widzę, że zaczynam bronić czegoś czego jeszcze nie używałam (tylko w ręku trzymałam) - a to chyba nie jest ok.
Reasumując nie boję się zaryzykować pomimo lektury tego testu. Tylko ta cena... Dlatego myślałam nadal o k10.