Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylwetka...
Koneser
Posty: 5132
Dołączył(a): 14.06.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 07.06.2013 06:18

Same smakowitości tu widzę: to mamy dwudaniowy obiad na niedzielę :oczko_usmiech:

jeszcze jakiś deser i będzie "full wypas" :wink:

JackDaniels;) napisał(a):
Obrazek


Grzegorz Ćwik napisał(a):
Obrazek
:-D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2013 09:18

Pomysł na lekkie niedzielne śniadanko na świeżym powietrzu :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mniam :P czas na sjestę :!:
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 09.06.2013 09:51

JackDaniels;) napisał(a):Pomysł na lekkie niedzielne śniadanko na świeżym powietrzu :P
Obrazek
mniam :P czas na sjestę :!:


Mniam, my zamiast szynki często dajemy wędzony twaróg, do tego oliwa i sos na bazie octu balsamicznego, też mniam :lol:
jara
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8000
Dołączył(a): 24.12.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.06.2013 10:56

viltob08 napisał(a):Mniam, my zamiast szynki często dajemy wędzony twaróg, do tego oliwa i sos na bazie octu balsamicznego, też mniam :lol:


To już jestem prawie przekonany, że się spotkamy :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.06.2013 11:05

viltob08 napisał(a):

Mniam, my zamiast szynki często dajemy wędzony twaróg, do tego oliwa i sos na bazie octu balsamicznego, też mniam :lol:


Własnej roboty :?: własnego wędzenia :?: ten twaróg oczywiście :D

Ja wędzę sam, różne serki, znajomi zajadają się nimi
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 09.06.2013 15:55

Dziadek Maciek napisał(a):
viltob08 napisał(a):

Mniam, my zamiast szynki często dajemy wędzony twaróg, do tego oliwa i sos na bazie octu balsamicznego, też mniam :lol:


Własnej roboty :?: własnego wędzenia :?: ten twaróg oczywiście :D

Ja wędzę sam, różne serki, znajomi zajadają się nimi

No niestety nie :-( , ale w planach jakaś wędzarnia jest, tylko czasu jakby mało ;-)
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 09.06.2013 15:56

jara napisał(a):
viltob08 napisał(a):Mniam, my zamiast szynki często dajemy wędzony twaróg, do tego oliwa i sos na bazie octu balsamicznego, też mniam :lol:


To już jestem prawie przekonany, że się spotkamy :D


Czyli mamy podobne upodobania kulinarne ;-)
jara
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8000
Dołączył(a): 24.12.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.06.2013 16:10

viltob08 napisał(a):Czyli mamy podobne upodobania kulinarne ;-)


Upodobania może tak, ale z wykonaniem gorzej. Potrzebujemy wskazówek "na żywo". :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.06.2013 17:34

viltob08 napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):
viltob08 napisał(a):

Mniam, my zamiast szynki często dajemy wędzony twaróg, do tego oliwa i sos na bazie octu balsamicznego, też mniam :lol:


Własnej roboty :?: własnego wędzenia :?: ten twaróg oczywiście :D

Ja wędzę sam, różne serki, znajomi zajadają się nimi

No niestety nie :-( , ale w planach jakaś wędzarnia jest, tylko czasu jakby mało ;-)


Jak czasu i ... brakuje, obecnie mamy bardzo ciekawe i łatwe w obsłudze wędzarnie gotowe.
Zerknij na moją stronę, zobaczysz co mam na myśli.
Wędzę od ... zawsze, nie jadam kupionych "szynek", wędzarnie , miałem wiele różnych, obecnie używam elektryczną z generatorem dymu na zrębki drewniane.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.06.2013 22:24

Dziadku, Dziadku Macieju Macie jeszcze zęby coby kiełbasy i polędwice przegryżć na pół. ?????
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 10.06.2013 07:33

Dziadek Maciek napisał(a):Wędzę od ... zawsze, nie jadam kupionych "szynek", wędzarnie , miałem wiele różnych, obecnie używam elektryczną z generatorem dymu na zrębki drewniane.


Oj tak, wiem i zazdroszczę :-) Przyznam, że stronę już oglądaliśmy jakiś czas temu i ... kto wie może początkiem przyszłego sezonu... :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.06.2013 19:19

Tu kilka porad, Cro porad. Nie zawsze musimy wyczyniać wyrafinowane, ociekające owocami morza Cro dania. Nie.
I tu moja propozycja. Danie najprostsze, ale czy niesmaczne???
Sam takie wyczyniałem w Cro, jeśli zupełny brak czasu i chcemy coś zrobić szybko, nic ciekawego nie mając pod ręką.

Dzisiaj kotleciki w cieście piwnym, a z czego, a z tego.

Obrazek

Ciasto piwne: mąka, w Cro zupełnie tania, szklanka piwa, jajko, przyprawy, jakie lubimy, trochę soli, można nieco śmietany lub proszku do pieczenia, ale nie koniecznie. Ciasto rozmącić.
Bakłażan. kroimy na 1cm krążki, solimy, przyprawy- pieprz, papryka. Jak się spocą to otrzepać, nie wycierać!!!
I najprostsza- konserwa typu mielonka, gulasz angielski, kroimy na kotlety.
Smażymy wszystko obtaczając obficie ciastem. I tu inwencja jest wasza, z czym to podacie.

Obrazek

Efekt murowany, danie szybkie, pewne, a do tego...

Obrazek

Szybkie danie po takim zwiedzaniu...

Obrazek

Pozdrawiam i smacznego. Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2013 20:03

Nie ma to jak świeżo złowione Płotki z naszej Odry :P i pyszna kolacyjka gotowa :mrgreen:
Obrazek
z masełkiem czosnkowym i koperkiem
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pzdr :papa:
Bernadr C
Croentuzjasta
Posty: 145
Dołączył(a): 02.06.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 13.06.2013 09:40

Grzegorz Ćwik napisał(a):Tu kilka porad, Cro porad.
Ciasto piwne:
Bakłażan.
konserwa typu mielonka, gulasz angielski,
Obrazek



To bardzo rozsądny wybór, sami na kempingu robimy podobne danka, a mięso często nawet z weka i opiec w cieście i obiadek prawie jak u mamy. I tak trzymać, panie Grzegorzu. Bernard. :wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.06.2013 21:36

Obiad chorwacki w wykonaniu moim mazurskim :wink:

Obrazek

Szykowanie żaru

Gdyby żaru jednak brakowało

Obrazek

Żeberka z warzywami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po ok 1 godz kontrola

Obrazek

Wygląda smakowicie

Obrazek

Mała dokładka kapusty

Obrazek

Po kolejnych 30 minutach

Obrazek

Pierwsza degustatorka, seniorka rodu (85 lat) :lol:

Obrazek

Zdjęć z zajadania się peką nie mam, nikt nie chciał focić, wszyscy jedli z wielki apetytem.

Za 3 tyg robię pekę dla 18-stu osób
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 131
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone