Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.01.2013 09:39

Może tak Panowie podacie coś na pozbycie skutków ubocznych Balu Sylwestrowego :?: :?: :?: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108892
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.01.2013 11:03

darek1 napisał(a):Może tak Panowie podacie coś na pozbycie skutków ubocznych Balu Sylwestrowego :?: :?: :?: :wink:

Szukaj w Barze :oczko_usmiech:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.01.2013 12:49

Albo to...

Obrazek


Albo to...


Obrazek

Serdeczne życzenia Noworoczne, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.01.2013 13:29

Janusz Bajcer napisał(a):
darek1 napisał(a):Może tak Panowie podacie coś na pozbycie skutków ubocznych Balu Sylwestrowego :?: :?: :?: :wink:

Szukaj w Barze :oczko_usmiech:



Znalazłem :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2013 09:33

albo taki zestawik :oczko_usmiech: Obrazek :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.01.2013 17:53

Prosty przepis Noworoczny na Cannelloni ze szpinakiem i Gorgonzolą

Składniki:
- Cannelloni, ja trochę je pogdotowuję, tak dwie minuty, dla uzyskania niewielkiej plastyczności (wtedy nie są twarde), potem szybko zalać zimną wodą, delikatnie wyjąć...
- Gorgonzola, wystarczy jedno opakowanie, sprawdza się nawet ta z Biedronki, w zupełnie dobrym gatunku...
- szpinak, liście, nawet o tej porze roku mrożone, podsmażone z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, na maśle, sól, sporo pieprzu...

Obrazek


Teraz kwestia sosu. Ja preferuję pomidorowy, pomidory z puszki, koncentrat, dużo ziół, ostra papryka, sól, cukier, drobno cebula...

Obrazek


I już tylko delikatnie napełnić masą wymieszanego szpinaku z serem,


Obrazek

zalewamy sosem, do naczynia żaroodpornego, do piecyka, na koniec można tak trochę parmezanu, ale to opcjonalne. Cannelloni z zewnątrz delikatnie smarujemy oliwą, wtedy się nie skleją...


Obrazek

I zapiekamy, na pół przykryte, i smacznego w Nowym Roku, pozdrawiam Grzegorz, :wink: :lol:
kammaj
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 200
Dołączył(a): 22.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 11.01.2013 23:18

No ładna była impreza, że nikt nic od tygodnia nie pisze ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2013 11:14

Mówisz masz :wink: pyszna zapiekana rybka z masełkiem czosnkowym :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
:oczko_usmiech:smaczności
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.01.2013 18:18

kammaj napisał(a):No ładna była impreza, że nikt nic od tygodnia nie pisze ;)


Zgadzam się. Na dowód tego przytoczę fotki. Tylko przystawki:

Obrazek


Przystawki w typie śródziemnomorskim, ale trochę bardziej arabskim, bo pochodzą z Libanu...


Obrazek

Genialne owoce morza: ostrygi, ośmiornice podwędzane, marynowane i różne rodzaje nadziewanych kalmarów.
Genialne to określenie jeszcze zbyt mało adekwatne...

Obrazek

Gołąbki z liści winogronowych z nadzieniem rodzynków i mięsa krabów, Małe bakłażany nadziewane orzechami i genialne cebulki marynowane z miodem i chili...

Pozdrawiam, smacznego. Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.01.2013 13:47

Pyszne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2013 14:27

Obrazek








A gdzie takie pyszności serwują Obrazek na ostatniej fotce obok cebulek i gołąbków to coś przypomina mi gotowane jajka (jądra) baranie Obrazek
Ostatnio edytowano 22.01.2013 09:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.01.2013 21:26

JackDaniels;) napisał(a):...


Nie cytuj postów ze zdjęciami, a jeśli musisz to usuń zdjęcia poza tym jednym do którego nawiązuje Twoja odpowiedź.

:papa:

Edit:
Dziękuję.
:mrgreen:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.01.2013 15:49

Jaja bycze trochę inaczej wyglądają. Próbowałem to cudo w Hiszpanii, ale kompletnie mnie odrzuciło. To co jest na talerzu, to młode bakłażany faszerowane orzechami i czymś tam jeszcze. Te z kolei były genialne.
PS. To prywatne przyjęcie, sylwestrowe u przyjaciół...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :D
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.01.2013 23:57

Może być w Chorwacji, a może być gdziekolwiek indziej gdzie tylko będziecie mieli dostęp do kawałka garnka, kilku przypraw i gazu.... :oczko_usmiech:

Wieprzowina Wang Long Cheng
Poniższy przepis pochodzi od jednego z moich znajomych, "oryginalnego" Chińczyka z Chin - Wang Long Chenga zwanego również Jamesem :)

Składniki

    1/2 kg surowego boczku (ze skórą)
    5 ząbków czosnku
    kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
    cebula dymka
    1-2 gwiazdki anyżu
    ciemny sos sojowy
    ocet ryżowy
    cukier
    olej do smażenia
Obrazek

Mięso pokroić w kostkę (3x3cm).
W garnku (może być wok) mocno rozgrzać ok. 100 ml oleju, wrzucić obrany i pokrojony w plasterki imbir, posiekaną dymkę i czosnek.
Smażyć krótką chwilkę aby czosnek się nie spalił i wrzucić mięso a następnie smażyć jeszcze ok. 5 minut.
Obrazek
Dodać ok. 50 ml sosu sojowego, łyżkę octu, czubatą łyżkę cukru i rozkruszony anyż. Smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać tyle wody aby przykryła mięso i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając - aż cały płyn odparuje tworząc na mięsie smakowitą glazurę (minimum ze 2 godziny).
Na koniec ew. dosolić jeśli jest taka taka potrzeba.
Obrazek
Obrazek
Butcher, baker, sandwich maker... - mój blog o gotowaniu i nie tylko ;)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.01.2013 19:00

Jedno pytanie, czy są dalej entuzjaści owoców morza, tu mam na myśli danie główne z imprezy sylwestrowej ???
Czy mam odpuścić? Nie wszyscy to lubią!!!

Taka prawda, Schabowego nie było.

W takim razie jakieś może inne pomysły ???

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone