Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2012 13:35

Anai napisał(a):
JackDaniels napisał(a):wołowinkę smażymy na ostrym ogniu
pokrojoną cebulę,marchewkę posiekany czosnek papryczkę chili,pędy bambusa
kapustę pekińską
wrzucamy do mięska i dusimy 10 min
na koniec karmelizujemy pół szklanki cukru trzcinowego z połową szklanki wody i wlewamy do gara
podsmażamy ugotowany makaron z odrobiną rozmarynu
zapomniałem o grzybkach mun :oczko_usmiech:


Wygląda pysznie :oczko_usmiech:
Jakieś przyprawy prócz chili i rozmarynu do makaronu czy tylko i wyłącznie to co powyżej?

do makaronu rozmaryn a do reszty
chili,sos sojowy,sól morska, świeżo mielony pieprz wszystkiego po troszku do smaku :P
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.12.2012 13:21

Anai - staram się wędzić ryby osobno, nie z mięsem.
Do mięs jeśli coś dodaję, z powodu miejsca właśnie, to raczej tylko sery.
Bywało jednak tak, że wędząc na działce, w dużej wędzarni, ryby wędziłem z innymi potrawami, ale tak, aby ryby były na dole. Ew kapanie z mięsa jest mniej "szkodliwe" w smaku dla ryb, niż odwrotnie. Chociaż kapać nic nie powinno, suszenie to podstawa.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.12.2012 13:42

Dziadek Maciek napisał(a):Anai - staram się wędzić ryby osobno, nie z mięsem.
Do mięs jeśli coś dodaję, z powodu miejsca właśnie, to raczej tylko sery.
Bywało jednak tak, że wędząc na działce, w dużej wędzarni, ryby wędziłem z innymi potrawami, ale tak, aby ryby były na dole. Ew kapanie z mięsa jest mniej "szkodliwe" w smaku dla ryb, niż odwrotnie. Chociaż kapać nic nie powinno, suszenie to podstawa.


O.K. - dziękuję za odpowiedź :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.12.2012 11:37

Moja przedwczorajsza inspiracja kulinarna sałatka "Palce lizać" Obrazek
do sałatki potrzebne nam będą cebula,sałata,ogórek,pomidor,winogrona pokrojone jak na załączonym obrazku
Obrazek
ser gorgonzola,mleczko kokosowe i cycki z kurczaka Obrazek
Obrazek
i coś dla oka
Obrazek
cycki smażymy
Obrazek
kroimy
Obrazek
mleczko i ser gotujemy na małym ogniu z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu
Obrazek
na gładki śmierdzący sos :oczko_usmiech:
Obrazek
wykładamy,układamy i wciągamyObrazek
Obrazek
Obrazek
i w tym momencie powinien wystąpić nadmierny ślinotok Obrazek
smacznego :papa:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.12.2012 12:32

A ja znowu na "ludowo" :lol:
Żur z dudami i własną kiełbasą, ziemniaki odsmażane na wędzonym (oczywiście też mojego wędzenia) boczku

Obrazek
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3718
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.12.2012 12:22

Bardzo proste i smaczne danie.
Solea zwyczajna(list) pieczona w folii w piekarniku z masłem i rozmarynem, :wink:
aż do tego pasuje wino "Malvasia".



Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2012 13:50

mirko napisał(a): do tego pasuje wino "Malvasia".



Najlepszą Malvazję piłem z winiarni w okolicach Lovrecicy, Mirko, to blisko Twoich stron :D
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3718
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.12.2012 16:48

Lovrečica jest pobliżu Umagu, ja jestem w gminie Medulin. :papa:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2012 17:03

Wiem i dlatego napisałem "blisko", a nie w Twoich stronach :wink:

Spędzając urlopy w Premanturze (czyli w Twoich stronach), do Lovrecicy jeździłem specjalnie po wino.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.12.2012 18:05

A ja byłem kiedyś na kempingu w Medulinie. Pramantura była o rzut kamieniem, po drugiej stronie zatoczki, pływaliśmy do niej pontonem...

Takie tam wspomnienia wakacyjne.
A ta fotka z tego roku, też wspomnienia...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
kammaj
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 200
Dołączył(a): 22.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 14.12.2012 13:55

Grzegorz Ćwik napisał(a):A ja byłem kiedyś na kempingu w Medulinie. Pramantura była o rzut kamieniem, po drugiej stronie zatoczki, pływaliśmy do niej pontonem...

Takie tam wspomnienia wakacyjne.
A ta fotka z tego roku, też wspomnienia...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

Hmm byłem tam 3 lata temu ale wtedy góry stały jeszcze prosto :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.12.2012 16:50

To zdjęcie przedstawia Orebić. Mieszkałem w pierwszym domu od prawej w pierwszej lini brzegowej. Widać balkon i klimę domu . Z prawej strony niewidoczny port Jadrolini. Bardzo fajne miejsce do wypoczynku. Może troche Jadrolinia przeszkadza ala za to coś się działo.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.12.2012 18:25

To oczywiście Orebic. Jest i Jadrolinia w porcie...

Obrazek

I chyba najbardziej znana lodziarnia w miasteczku.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.12.2012 10:46

Lody bardzo dobre. Niewidoczna ławeczka z tyłu zdjęcia na której "Kuszałem Marożonnoje". Pózniej spacerek przy morzu po deptaku.
pietrekzbronami
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 139
Dołączył(a): 04.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 16.12.2012 06:35

Kochani potrzebuje przepis na dobrą kiełbaskę wiejską (swojską, domową). Robiłem już dwa razy kiełbaski jednak nie wyszły tak jak chciałem. Może ma ktoś sprawdzony przepis wraz z informacja jak długo i w jakiej temperaturze wędzić? :D

Dziękuję z góry za pomoc :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone