WolfAtTheDoor napisał(a):W tym temacie proszę zamieszczać wypróbowane przepisy na zar*biste zarcie.
.
Przeniosłem Twój post do istniejącego tematu
WolfAtTheDoor napisał(a):W tym temacie proszę zamieszczać wypróbowane przepisy na zar*biste zarcie.
.
WolfAtTheDoor napisał(a):W tym temacie proszę zamieszczać wypróbowane przepisy na zar*biste zarcie.
Mój przepis na dobrą pizzę (zbliżoną w pewnym % do tej z Chorwacji):
w Biedronce zaopatrujemy się w dwie rzeczy:
1. Pizze z pieca kamiennego NIEMROŻONĄ - jest w lodówce (najlepiej - ser, szynka, pieczarki, oliwki). za 7,5 zł
2. dodatkowy ser Edamski cienko krojony z firmy mlekowita, w tym samym sklepie za 3,5 zł.
generalnie taki zestawik:
http://img231.imageshack.us/img231/3757/image788r.jpg
Po rozpakowaniu pizzy musimy ją troszkę zmodyfikować:
a) dodajemy na górę ser który zakupiliśmy (pkt 2) - gdzieś w 1/3 a najlepiej 2/5 ilości paczki.
b) do malutkiej miseczki (takiej na lody) dajemy 1 ŁYŻECZKĘ oliwy z oliwek - do tego przeciskamy przez takie urządzenie http://img1.cokupicstatic.pl/c_big2396154.jpg
1/3 ząbka czosnku do tej niedużej ilości oliwy - jak już to zrobimy to ugniatamy to jeszcze łyżką i skrapiamy tym powierzchnię pizzy dość równomiernie.
c) sypiemy równomiernie na górę szczyptę oregano
całość w surowym stanie powinna wyglądać tak:
http://img29.imageshack.us/img29/9776/image789x.jpg
rozgrzewamy piekarnik do temeratury 220 stopni - gdzieś 10 minut musi się nagrzewać (najlepiej z nagrzewaniem od spodu) i wkładamy pizze na 5-8 minut. Wyciągamy jak ser ładnie się roztopi, nie jest to pizza mrożona więc nie musimy sie obawiać ze ciasto będzie surowe.
Po wyciągnieciu powinna wyglądać tak:
http://img145.imageshack.us/img145/4647/image790.jpg
generalnie gorąco polecam ten przepis
danie otrzymujemy w cenie gdzieś 9 zł - i w tej cenie mamy lepszą pizzę od "pizzy" z niejednej polskiej pseudopizzeri, gdzieś 100 razy lepszą od "pizzy" mrożonej - jakiejkolwiek, i gdzieś zaledwie o połowę gorszą od prawdziwej wloskiej pizzy z włoskiej pizzeri.
Jak ktoś wypróbuje to uprzejmie proszę o relację z wrażeń smakowych.
Przepraszam za jakość zdjęć ale nie miałem czasu bawić się lustrzanką.
WolfAtTheDoor napisał(a):a po cóż mi przepis na dobre ciasto jak nie mam pieca kamiennego w domu?
Krystof napisał(a):WolfAtTheDoor napisał(a):a po cóż mi przepis na dobre ciasto jak nie mam pieca kamiennego w domu?
sory - dla mnie podawanie pomysłu na pizzę mrożoną, jako turbo-rozwiązania, to patologia
- pizzę jest megałatwo zrobić samemu
- jestem tego dobrym przykladem
- i o ile w życiu staram się być skromnym, to w przypadku pizzy będę po prosty szczery - robię bardzo dobrą pizzę, ktora nie przypomina polskich wariacji na temat tego dania (bogato, na grubym cieście, z keczupem, bułka z pieczarkami i papryką), a bardziej pizzę włoską - prostą, skromną, ubogą w składniki, często jako pizza blanco (pod spodem tylko oliwa i zioła, do tego chętnie bakłażan, albo cukinia, ser i koniec na tym), a jeśli nawet nie blanco, to na pewno bez keczupu
no i ze spodem o grubości 2 mm - żadne bułki
goście są mega zadowoleni i dziwią się, że w domu tak się da
wypiek? zwykły piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni - pizzę wkłladam na 10 minut i wychodzi świeżutka i przeieczona
sviva napisał(a):darek1 napisał(a)::) Drogi Dziadku Ty to wiesz co dobre.
dobre bo polskie
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne