Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
stachan
Koordynator forum
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 29.06.2025 08:18

Coś jest na rzeczy z tymi strzałami...

Policja poinformowała, że w nocy z soboty na niedzielę funkcjonariusze zauważyli mężczyznę posturą przypominającego 57-latka. W teren skierowano wzmożone siły, a poszukiwany oddał w kierunku policjantów ostrzał i zbiegł.

źródło
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.06.2025 09:27

stachan napisał(a):Coś jest na rzeczy z tymi strzałami...

Policja poinformowała, że w nocy z soboty na niedzielę funkcjonariusze zauważyli mężczyznę posturą przypominającego 57-latka. W teren skierowano wzmożone siły, a poszukiwany oddał w kierunku policjantów ostrzał i zbiegł.

źródło

Strzały były, policja nie odpowiedziała.
Oficjalnie potwierdzone
Załączniki:
Screenshot_2025-06-29-10-26-13-30_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 09:56

No więc już widać jakie fejki powstają wokół tego. Filmiki gdzie słychać kilka czy kilkanaście strzałów.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.06.2025 10:09

Niedługo dojdą okrzyki "nie dobijajacie nas".
Smuci, smuci taka manipulacja.
Wczoraj byłem na 25-leciu istnienia klubu, w którym jestem od początku jego istnienia.
Przez ostatnie lata jako "pasywny składkowiec".
Niesamowite, ile wersji można usłyszeć na jakiś temat, np. wewnętrznych niesnasek i "walk o zydelek prezesa".
Stołek jeden, chętnych ze trzech,
wersji... hmmm, kalkulator mi zawiesza kumputer.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 10:34

boboo napisał(a):Niedługo dojdą okrzyki "nie dobijajacie nas".
Smuci, smuci taka manipulacja.
Wczoraj byłem na 25-leciu istnienia klubu, w którym jestem od początku jego istnienia.
Przez ostatnie lata jako "pasywny składkowiec".
Niesamowite, ile wersji można usłyszeć na jakiś temat, np. wewnętrznych niesnasek i "walk o zydelek prezesa".
Stołek jeden, chętnych ze trzech,
wersji... hmmm, kalkulator mi zawiesza kumputer.

To jest porazające jak szybko powstają megaidiotyzmy na każdy temat. Teorie spiskowe wytwarzane przez osoby które mają niską samoocenę lub nie potrafią myśleć analitycznie. Kiedyś mieliśmy 20 milionów lekarzy i trenerów a teraz jeszcze policjantów, polityków, fachoffców wszelkiej nacji.
Dziś rano znowu strzelanina. A potem się okazuje że chłop straszył zwierzynę ze swojego pola...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.06.2025 11:43

Marlowe1994 napisał(a):To jest porazające jak szybko powstają megaidiotyzmy na każdy temat. Teorie spiskowe wytwarzane przez osoby które mają niską samoocenę lub nie potrafią myśleć analitycznie. Kiedyś mieliśmy 20 milionów lekarzy i trenerów a teraz jeszcze policjantów, polityków, fachoffców wszelkiej nacji.
Dziś rano znowu strzelanina. A potem się okazuje że chłop straszył zwierzynę ze swojego pola...

Może i powstaje jakaś ilość błędnych informacji wśród mieszkańców, ale byłbym ostrożny w określaniu ich jako ludzi z niską samooceną lub nie potrafiących myśleć.
Specyfika tego terenu jest taka, że bardzo dużo ludzi ma domy praktycznie przy lesie, często oddalone od innych, więc po prostu się boją. W takiej sytuacji ciężko się dziwić, że ktoś pomylił strzały z petard ze strzałami z broni.
Łatwo jest oceniać, trudniej zrozumieć tę sytuację nie będąc w tzw centrum wydarzeń.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 13:56

baunty napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):To jest porazające jak szybko powstają megaidiotyzmy na każdy temat. Teorie spiskowe wytwarzane przez osoby które mają niską samoocenę lub nie potrafią myśleć analitycznie. Kiedyś mieliśmy 20 milionów lekarzy i trenerów a teraz jeszcze policjantów, polityków, fachoffców wszelkiej nacji.

Może i powstaje jakaś ilość błędnych informacji wśród mieszkańców, ale byłbym ostrożny w określaniu ich jako ludzi z niską samooceną lub nie potrafiących myśleć.
Specyfika tego terenu jest taka, że bardzo dużo ludzi ma domy praktycznie przy lesie, często oddalone od innych, więc po prostu się boją. W takiej sytuacji ciężko się dziwić, że ktoś pomylił strzały z petard ze strzałami z broni.
Łatwo jest oceniać, trudniej zrozumieć tę sytuację nie będąc w tzw centrum zdarzeń.

Pisząc o twórcach teorii spiskowych, pisałem ogólnie o zjawisku. Ci tam na miejscu wydarzeń to po prostu siedzą pod sklepem po mszy i plotkują. Wymieniają uwagi gdzie moze być zabójca, kto wiedział że kłusuje i ma broń. Kto może mu pomagać itp.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 15:18

Zaczyna się :lol:
Ludzie gadają, że on ma przy sobie listę z 10 nazwiskami osób, na których chce się zemścić. Skreślił na niej dopiero trzy pozycje — mówi jeden z mieszkańców Starej Wsi.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.06.2025 15:42

Marlowe1994 napisał(a):(...) Skreślił na niej dopiero trzy pozycje — mówi jeden z mieszkańców Starej Wsi.[/i]
"wiem, widziałem, przeczytałem na tej liście. podkradłem się do niego w tym:"...
ghillie_suit.jpg
... "i mogłem mu niepostrzeżenie przez ramię czytać. podałem mu nawet długopis i się nie zorientował",
rzekł ów mieszkaniec.

Niedawno usłyszałem dość fajne określenie:
"i zaprezentował światu na srebrnej tacy lustrzaną gładź swojej kory mózgowej"
Jeśli dobrze pamiętam, dotyczyło pewnego zasiadającego w parlamencie niemieckim polityka AfD.
Wyuczony zawód: kominiarz.
Z mównicy sejmowej:
"wykonałem tysiące pomiarów emisji CO2 kotłów C.O. i nikt mi nie będzie mówił, że CO2 ma wpływ na klimat"
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.06.2025 20:57

Marlowe1994 napisał(a):Pisząc o twórcach teorii spiskowych, pisałem ogólnie o zjawisku. Ci tam na miejscu wydarzeń to po prostu siedzą pod sklepem po mszy i plotkują. Wymieniają uwagi gdzie moze być zabójca, kto wiedział że kłusuje i ma broń. Kto może mu pomagać itp.

W pewnym sensie nie dziwię się, że ktoś pomylił huk petard że strzałami z broni, wczoraj też były petardy ( chyba z jakiejś imprezy)
Z drugiej strony, sianie zamętu tylko napędza strach, bo facet jest nieobliczalny - jak widać.

Nie wiem co bym czuł, mieszkając tam gdzieś pod lasem, ale na pewno psy biegały by luzem po podwórku.
Iryruje mnie natomiast wszechobecne fachostwo na internecie u ludzi, którzy nie mają bladego pojęcia jak trudny to teren do poszukiwań.
Często (a nawet bardzo) jeżdżę rowerem po górach - niekoniecznie szlakami.
W tamtym rejonie też zdarzało mi się jeździć ( i to nie setki km przejechane, ale na pewno z jedną cyfrą więcej) i naprawdę jest tam tak, że może ktoś być przysłowiowy krok od ścieżki, a i tak go nie zobaczysz.
Obawiam się, że wiele ludzi będzie teraz miało obawy przed choćby spacer ścieżką turystyczną w tamtym rejonie.
Byłem teraz w tych okolicach, dziś miałem jechać na Modyń i Mogielicę .... odpuściłem, bo jednak były jakieś dziwne obawy.
Pojechałem na Lubań - tak około 16 km w linii prostej od centrum tamtejszych wydarzeń.
Lot Black Hawk-a można było obserwować stamtąd.

Wracając do tematu:
Koleś jest świr, ale przebiegły i nie wiadomo co mu strzeli do głowy w takiej sytuacji.
Na co jeszcze się zdecyduje, będąc "przyparty do muru".
Czy nie zacznie nocami się pojawiać w sobie tylko wiadomym celu.
Pewnie nie chciałbyś go zobaczyć w nocy pod swoim domem.
Oby go jak najszybciej dopadli, bez kolejnych tragedii ludzkich.
Załączniki:
received_1070712281649574.jpeg
W oddali widać Mogielicę i Modyń
received_687093300991568.jpeg
Ostatnio edytowano 29.06.2025 22:02 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 21:37

nie wiadomo co mu strzeli do głowy 

Może policyjny snajper ;) Choć tu rozkazu o SUB nikt nie wyda bo to nie podpada pod terroryzm.
Czy nie zacznie nocami się pojawiać w sobie tylko wiadomym celu

Jaki to mógłby być cel?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.06.2025 22:18

Marlowe1994 napisał(a):
nie wiadomo co mu strzeli do głowy 

Może policyjny snajper ;) Choć tu rozkazu o SUB nikt nie wyda bo to nie podpada pod terroryzm.
Czy nie zacznie nocami się pojawiać w sobie tylko wiadomym celu

Jaki to mógłby być cel?

Zabójca dwóch osób ( jeśli trzecia przeżyje), potencjalnie przebywający w okolicy, uzbrojony, realne zagrożenie dla ludzi i kur... Policja ma częściowo związane ręce " bo nie podpada pod terroryzm.
Cel... Zaopatrzenie się w coś na przykład, może ma przekonanie, że "nie dokończył dzieła" lub wiele innych możliwości.
Ja nie znam jednoznacznej odpowiedzi
.Jest poważne podejrzenie, że to on wczoraj wieczorem był i oddał strzał w kierunku policjantów - więc po co wracał?
Sam strzał policja z Limanowej oficjalnie potwierdziła.
https://limanowa.in/aktualnosci/strzal- ... rdza/77595
Ostatnio edytowano 29.06.2025 22:29 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 22:26

Najszybciej po prowiant i to co mu potrzebne do ukrywania się. Jeśli to był on. W ciąg dalszy egzekucji, ja osobiście nie wierzę. Ale prorokiem jak inni, nie jestem.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.06.2025 22:56

Marlowe1994 napisał(a):Najszybciej po prowiant i to co mu potrzebne do ukrywania się. Jeśli to był on. W ciąg dalszy egzekucji, ja osobiście nie wierzę. Ale prorokiem jak inni, nie jestem.

W dalsze egzekucje też wątpię, ale nie chciałbym być w skórze człowieka, który nawet przypadkiem, stanie mu na drodze do zdobycia upragnionego ekwipunku. Tu można spodziewać się wszystkiego i raczej najgorszego.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 23:47

Zabójca dwóch osób ( jeśli trzecia przeżyje), potencjalnie przebywający w okolicy, uzbrojony, realne zagrożenie dla ludzi i kur... Policja ma częściowo związane ręce " bo nie podpada pod terroryzm.

No takie przepisy. Zasady dotyczące użycia broni są określone. Można się do nich nie stosować, a dokładnie to stosować inne, tylko w przypadku zdarzenia o charakterze terrorystycznym. A żeby to się zadziało to musiałby być powołany kierujący działaniami i on musiałby wydać zgodę na specjalne użycie broni. Do tego dowódca grupy KT musiałby wydać rozkaz o SUB.
Tak oglądałem w radio :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone