Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora - wlasnie powrocilam

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alusia86
Globtroter
Podgora - wlasnie powrocilam

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 16.07.2008 08:46

witam jesli macie jakies pytania dotyczace drogi,pobytu,wycieczek w rejonie Makarskiej (bo odbylam ich troche :D ) , itd. pytajcie bo wiem jak to jest gdy sie jedzie pierwszy raz!! pozradwiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2008 08:49

To może opisz pokrótce Twoje wrażenia z pobytu i wycieczek, może i jakieś fotki pokażesz :lol: bo sucho wygląda samo takie "Pytajcie" :wink:
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 16.07.2008 09:28

heh no ok :D tylko jest tego tak duzo ze nie wiem od czego zaczac :D no wiec moze zaczne od pocztaku - pojechalismy na dwa tygodnie poniewaz od razu nastawialismy sie zarowno na zwiedzanie jak i na pare dni wypoczynku. Nasza trasa prowadzila przez Czechy Slowacje i Wegry i nie byla taka zla na jaka wygladala z poczatku :D chociaz musze powiedziec ze Wegry ciezko szly zwazywszy na to ze trafilismy tam akurat w godzinach nocnych i jak na zlosc jezdzilo duzo tirow ktore bardzo oslepialy i meczyly oczy bo droga jest tam poza miasteczkami wogole nie oswietlona. Obylo sie bez wekszysz problemow pominawszy oczywiscie tradycyjny korek w rejonie tunelu juz na samej Chorwacji :D ale ogolnie jestem pod wrazeniem tamtejszej autostrady - przynajmiej wiadomo za co sie placi :D Apartament mielismy wczesniej zarezerwowany chociaz teraz mysle ze tak naprawde wcale nie bylo to konieczne ale przynajmiej nie musielismy sie juz martwic na miejscu. Ogolnie apartamenty w Podgorze sa raczej dobrze usytuowane i nie ma jakis wiekszych problemow z dojsciem do nich :D chodzi mi tu o zbyt duzo roznice wzniescien miedzy nimi a poziomem morza :D za chwile napisze ciag dalszy ( jak sie zalacza tu zdjecia??:D)
Michalina1983
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalina1983 » 16.07.2008 09:46

ja jestem bardzo ciekawa wszystkiego, jedziemy chyba jutro, też myśleliśmy o Podgorze, jakie ceny apartamentów, jeśli możesz to podaj jakieś namiary na ten, w którym Wy byliście. pozdro MGM
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2008 09:46

Alusia86 napisał(a):heh no ok :D tylko jest tego tak duzo ze nie wiem od czego zaczac :D no wiec moze zaczne od pocztaku - pojechalismy na dwa tygodnie poniewaz od razu nastawialismy sie zarowno na zwiedzanie jak i na pare dni wypoczynku. Nasza trasa prowadzila przez Czechy Slowacje i Wegry i nie byla taka zla na jaka wygladala z poczatku :D chociaz musze powiedziec ze Wegry ciezko szly zwazywszy na to ze trafilismy tam akurat w godzinach nocnych i jak na zlosc jezdzilo duzo tirow ktore bardzo oslepialy i meczyly oczy bo droga jest tam poza miasteczkami wogole nie oswietlona. Obylo sie bez wekszysz problemow pominawszy oczywiscie tradycyjny korek w rejonie tunelu juz na samej Chorwacji :D ale ogolnie jestem pod wrazeniem tamtejszej autostrady - przynajmiej wiadomo za co sie placi :D Apartament mielismy wczesniej zarezerwowany chociaz teraz mysle ze tak naprawde wcale nie bylo to konieczne ale przynajmiej nie musielismy sie juz martwic na miejscu. Ogolnie apartamenty w Podgorze sa raczej dobrze usytuowane i nie ma jakis wiekszych problemow z dojsciem do nich :D chodzi mi tu o zbyt duzo roznice wzniescien miedzy nimi a poziomem morza :D za chwile napisze ciag dalszy ( jak sie zalacza tu zdjecia??:D)

Do zdjęć dojdziemy :wink: na razie przypominam - w regulaminie forum pisze, że należy pisać posty używając polskich znaków/literek :!:
Bo bez tych znaków czytając Twój post , strasznie męczą się oczy :cry:
(tak jak od tych tirów :wink: )
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2008 10:01

W tym i w tym temaciesą instrukcje. Zdjęcia zmniejszaj do formatu 800x600, żeby nam się forum nie rozjeżdżało :D Powodzenia :D Jak powstanie relacja, to za Twoim przyzwoleniem przeniosę ją do odpowiedniego działu, tj Nasze Relacje z podróży

Ps. Janusz ma rację :wink:
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 16.07.2008 10:02

ok postaram się używac polskich znaków choc będzie to ciężkie bo "ci" mi nie wychodzi :D my za apartament płaciliśmy po 1000zł od osoby za 14 dni ale myślę że był tego wart bo naprwadę ładny i co najważniejsze - z widokiem na morze :D ale ze znalezieniem myślę, że nie bedziecie miec problemów bo wszedzie siedzą (lub też stoją :D ) ludzie z tabliczkami. Ogólnie rzecz ujmując Pogdora mnie urzekła :D a poznieważ bujałam się po okolicznych mieścinach mogę z cała pewnościa polecic to miejsce wszystkim tym którzy mają jeszcze jakieś wątpliwości co do wyboru. Jest napewno dobrym miejscem wypadowym do różnych wycieczek, nie jest tak tłoczno jak np. w Makarskiej, promenada przyjemna i dośc długa także jest gdzie pospacerowac, plaża w okolicach "centrum" raczej nie w moim typie :D ale juz kawałek dalej na zachód całkiem przyjemna i co ważne z miejscami zacienionymi (inaczej raczej by się nie dało wytrzymac skwaru!! bo nie wiem czy akurat trafiłam na taki okres czy co ale o żadnej bryzie z nad morza nie można było nawet pomarzyc!!) 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2008 10:07

Dziękuję :lol: - "ć" Ci daruję :wink: :lol:
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 16.07.2008 10:11

aha co do samej drogi to zapomniałam dodac tematu opłat (jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś wątpliwości :D ). Kawałek drogi od granicy polskiej do słowackiej w Czechach - nieodpłatny, na Słowacji winieta ( za miesięczną zapłaciłam 55 zł) , Węgry gratisowo ( route 86 :D) może to wina szczurzego zapachu?? :D heh ale serio przez całe Węgry czułam szczura na dodatek mokrego :D No i pozostaje Chorwacja na którą nie pożałowałabym ani złotówki :D pierwsza opłata - 36 kun, druga już przy samym końcu - 171 kun
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 16.07.2008 10:17

to chyba wszystko w roli wstępu :D ale na dalszą relację stety lub też niestyty (jak kto woli :D ) będziecie musieli poczekac co najmniej do wieczora, bo trzeba pomału zacząc się zbierac do pracy rodacy :? gdy wróce postaram się coś skrobnąc a może nawet uda mi się jakie foto wmątowac :D tak więc życze miłego dnia wszystkim i dozoba :D
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 17.07.2008 09:08

witam ponownie :D zasiadłam tu na chwilkę więc moge kontynuowac moje wywody :D Nasz pobyt tam rozdzieliliśmy pomiędzy wycieczki i poznawanie okolic oraz odpoczynek na plaży. Myśle że pod tym wzgledem dobrym wyborem był wyjazd 14 dniowy ponieważ starczyło nam czasu na wszystko. Zaczne może od strony wypadowej :D naszą pierwszą wyprawą była wycieczka do Trogiru którą z racji bliskości połączyliśmy ze zwiedzaniem Splitu. Pierwsze ostrzeżenie jakie mi się tu nasuwa to: Uważaj gdzie parkujesz!! :D We wszystkich większych i oblężonych przez turystów miastach pojawia się ten sam problem - a właściwie dwa : znaleźc miejsce do zaparkowania i korki w samym centrum, z których jak już w nie trafimy raczej ciężko jest się wydostac! Dlatego lepiej jest pozostawic auto gdzieś na " obrzeżach" i zanim się od niego odejdzie rozglądnąc się za parkometrami :D Na nasze nieszczęście są one często "ukryte" gdzieś w krzakach i łatwo je przeoczyc (w naszym przypadku zdażyło się to raz co przypłaciliśmy mandatem :x ) :D
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 17.07.2008 09:39

Moim zdaniem zarówno Trogir jak i Split jest wart odwiedzenia. Szczególnie w tym pierwszym jest wiele zabytków godnych uwagi no i przede wszytskim - ma swój klimat :D Obrazek
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 17.07.2008 09:44

Obrazek
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 17.07.2008 09:52

no i te łajby.... :D aż się chce taką pobujac :D Obrazek
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 17.07.2008 09:57

a to już promenada w Splicie Obrazek