Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora - wlasnie powrocilam

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 01.08.2008 09:50

Witam :D na granicy nie spotkaliśmy większych korków jedynie trochę czekania było przy samych bramkach ... a co do tunelów to dalej trwają roboty i my w drodze powrotnej straciliśmy tam ponad 3 godziny 8O ale wybaczam te drobne niedogodności bo i tak warto było się pomęczyc :D
Olimpia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olimpia » 31.08.2008 09:11

Witam :) my wybieramy się do Chorwacji 8.09.08. Jedziemy przez Słowację i Węgry. Już wiem, że miejscem docelowym będzie Podgora :) Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy z Podgory kursują autobusy do Splitu, Trogiru i Dubrownika - nie chcemy jeździć samochodem. A jakie wycieczki po okolicznych górach proponujecie? Bo oprócz leżenia na plaży (max 2 dni :)) jesteśmy nastawieni głównie na zwiedzanie.
ewutka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewutka » 01.09.2008 15:55

Nie wiem czy bezpośrednio z Podgory jeżdżą autobusy do Splitu, Dubrovnika czy też innych miejscowości. Na pewno przejeżdżają magistralą i jeżeli mają miejsca to zatrzymają się na przystanku przy w danej miejscowości. Natomiast w sezonie bardzo często jest tak, że autobus jadądy np z Dubrovnika do Splitu nie zatrzyma się na żadnym przystanku dopóki nie będzie wolnych miejsc. Oczywiście zatrzymują się w każdej z miejscowości jeżeli chcesz wysiąść. Trudniej jednak z dostaniem się do takiego autobusu. Najpewniej więc ruszać z miejscowości, które mają po prostu dworzec autobusowy. Kupisz tam bilet i masz pewnośc, że pojedziesz. W przypadku Podgory najbliżej masz do Makarskiej. No chyba, że w Podgorze jast dworzec a ja o tym nie wiem. A znam to z autopsji ponieważ niedalej jak dwa tygodnie temu zmuszona bylam odbyć taką podróż z Dubrovnika do Zivogosce. Ja bilet miałam kupiony w Dubrovniku i nie było problemu, natomiast kilka osób czekających na pośrednich przystankach niestety nie zabrało się z powodu braku miejsc.
Powodzenia
Pozdrav 8)
Piotr D
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr D » 01.09.2008 17:14

Ja generalnie preferuje własny środek lokomocji , jestem pewny że dojadę i wrócę na miejsce. Autobus to jednak pewna loteria i zabiera możliwość zwiedzania po drodze. Nie wiem dla czego nie chcecie jeździć swoim autem , proponuje ponowne przemyślenie :wink: . w zeszłym roku przejeździłem po Chorwacji w sezonie prawie 800 km , w tym w czerwcu 1300 i na pewno poruszając się "komunikacją zbiorową" tyle bym nie zwiedził :roll:
pozdro :!:
Olimpia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olimpia » 01.09.2008 18:11

Chcieliśmy po prostu trochę odpocząć od autka, ale może i racja, że lepiej jednak samochodem jeździć. A jak jest z parkingami? Nie ma problemu?
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 01.09.2008 20:17

Witam :D zdecydowanie popieram Piotra co do poruszania się własnym autkiem bo jednak wtedy jest się niezależnym i nie trzeba się o nic martwic :) co do parkingów to raczej nie ma problemów z tym że radzę dobrze porozglądac się za parkometrami aby czasami go nie przeoczyc ;) a z miejscami parkingowymi też nie powinniście miec problemów bo szczyt sezonowy już za nami :D pozdrawiam i życzę miłego pobytu już zazdroszczę!!! :)
Olimpia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olimpia » 02.09.2008 04:15

Jeszcze tylko 6 dni... :) Już nie mogę się doczekać. A jak jest z płatnościami kartą? Czy za np. bilety wstępu, parkingi etc. zapłacimy w euro?
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 02.09.2008 06:37

nie zapłacisz w euro bo obowiązują kuny ale euro na każdym kroku możesz wymienić
my preferujemy obcja karta i trochę kun /autostrady,parkingi to co na bieżąco/
pozdrawiam i życzę miłego i słonecznego wypoczynku :lol:
Piotr D
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr D » 02.09.2008 07:23

Kuny trzeba mieć , choćby na rakije ze straganu :wink: , a tak poważniej ja zawsze mam jakieś "zwierzątka" ewentualnie euro lub złotowki na wymianę . Zauważyłem że zawsze lepszy kurs jest w większych miejscowościach takich jak Dubrownik. A propos straganu nie polecam straganów koło Ploce , lepiej wjechać do miasta na targ (jest w dodze na prom przed Lidlem po prawej stronie) ceny owoców i warzyw 3 razy mniejsze. :P . Zazdroszcze wam ja muszę czekać dwieście siede.............. :evil: aż nie chce się liczyć .Życze przyjemnego wypoczynku (życze???? przecież musi być ssssuper)
Pozdrawiam.
P.S. W Dubrowniku polecam parking od strony Vrata od Buze , chyba 5 kn za godzinę (kupiłem bilet na 2 h a przestałem 4 h bez dopłat)
Olimpia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olimpia » 02.09.2008 17:28

Dzięki Wszystkim za porady :) Będzie suuuper! Po powrocie napiszę jak było:)
Pozdrawiam!
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 04.09.2008 19:03

tak więc życzę udanego pobytu :D a jestem pewna że właśnie taki będzie:D czekamy na Twój powrót i relację z podróży :) pozdrawiam
Danqcd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danqcd » 04.09.2008 20:56

Olimpia napisał(a):Witam :) Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy z Podgory kursują autobusy do Splitu, Trogiru i Dubrownika - nie chcemy jeździć samochodem. A jakie wycieczki po okolicznych górach proponujecie? Bo oprócz leżenia na plaży (max 2 dni :)) jesteśmy nastawieni głównie na zwiedzanie.

Do autobusu trzeba wyjść na górę, na magistralę, widziałem tam jakiś rozkład jazdy.
Niemniej ja również uważam, że na wycieczki lepsze jest własne autko, wlaśnie z powodu niezależności.
My tak wlaśnie podróżowaliśmy.
Jak po drodze był ładny widoczek, to po prostu stawałem i robiłem fotkę.
Co do gór: byliśmy na Sv. Jure. Jedzie się tam przez Starą Podgorę.
Samochodem dojeżdża się na sam szczyt.
Droga na poczatku przypomina zakopiańskie serpentyny, ale to dopiero wstęp.
Po paru kilometrach robi się wąska na jedno autko ( ruch jest oczywiście dwukierunkowy), a zakrety maja po 180 stopni.
Jadąc osobówką ledwo się w nich mieściłem.
Na co drugim było hamowanie do zera, redukcja i ruszanie z "jedynki".
Rajd Monte Carlo odpada.
Oczywiście barierki raczej symboliczne, a za nimi po kilkadziesiąt ( lub więcej metrów pionowej ściany.
Jednym zdaniem -> droga dla ludzi o mocnych nerwach.
Można oczywiście pieszo, ale to jest ok 20 km w jedną stronę, no i 1762 m różnicy poziomów :)
Po drodze można spotkać kozice, ale trzeba jechać bardzo wcześnie rano, najpóżniej o 6 rano.
Wjazd na teren parku jest płatny - nawet nie wszyscy "tambylcy" o tym wiedzą, bo kasują dopiero od tego roku.
Wstęp kosztuje 30 kuna od osoby i nie ma ulgowych.
Widoczki ze szczytu wymiatają.
Z jednej strony całe wybrzeże, a z drugiej, trochę PONIŻEJ (!!!) piękne, skaliste szczyty tonące w chmurach...
Rewelka...
Po drodze, gdzies na wysokości 1000 m npm można obejrzec częściowo zawalone stare domki pasterskie, a niedaleko nich stare grobowce, takie usypane z kamieni kurhany.
Nasza przewodniczka twierdzila, że są z okresy "before Christ" z "stone age".
Ogólnie wycieczka ciekawa, zajmuje ok 4 godzin.
Temperatura na szczycie wynosiła ok 11-13 stopni, później się oczywiście ociepliło, a więc była to ciekawa odskocznia od tych ciągłych upałów.
W sumie fajny przerywnik w plażowaniu.
Polecam i pozdrawiam.
Olimpia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olimpia » 22.09.2008 04:34

Witam!!!
Niestety jestem już w Polsce. Było rewelacyjnie. W końcu nie trafiliśmy do Podgory tylko do Drasnic, maleńkiej wioski zaraz za Podgorą. Cudowne miejsce dla osób pragnących odpocząć od zgiełku miasta i pędu życia. Mieszkaliśmy praktycznie przy plaży, z cudownym widokiem zarówno na góry jak i na Adriatyk. Co do wycieczek w okolice...Czas spedzaliśmy bardzo aktywnie, praktycznie nie leżąc na plaży. Na plaży bywaliśmy rano i wieczorem. Tylko jeden dzień przeznaczyliśmy na błogie lenistwo. Do Dubrownika i Splitu pojechaliśmy tak jak doradzaliście autem, ale do Makarskiej dojechaliśmy autobusem. Żadne słowa nie oddadzą piękna Dubrownika, to miasto po prostu należy zobaczyć. Udało nam się zajrzeć również na Wyspę Brac. Wracając postanowiliśmy zwiedzić KRKA i Jeziora Plitvickie, oba miejsca są piękne, każde jednak inne, warto przeznaczyć na zwiedzanie każdego z nich co najmniej 6 godzin.
Teraz niestety zostały tylko zdjęcia i wspomnienia ale za rok wyruszamy znowu :)
Pozdrawiam!!!
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne