Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.10.2016 14:05

Czytając relację z wakacji kolegi leopantera wyszła jeszcze jedna pułapka związana z płaceniem kartami. Jeśli to rzeczywiście pomyłka, to pewnie rzadko spotykana.

Pozwolę sobie zacytować autora:

"Docieramy do ZADARu. Tankujemy LPG na stacji TRI BARTOLA. Pozdrowienia dla pana z obsługi co skasował nas z obu dystrybutorów. Tak, tak ale jego szczęście, że odkryłem to dopiero w domu. Wyglądało to tak, że na kasie obok pewnemu Chorwatowi odbija karta bankomatowa i mój sprzedawca wkłada moją kartę do tego terminala by udowodnić , że terminal jest OK. Transakcja przechodzi tyle, że zapłaciłem za oba tankowania: Chorwata i moje, a nie sprawdziłem kwoty do zapłaty."

Kolega miał szczęście, że koleś przed nim nie tankował tira. Ciekawy jestem, czy to przypadek czy jakiś numer "na zepsuty terminal"? Przy gotówce by nie przeszło.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.10.2016 14:58

SingSing74 napisał(a):... Przy gotówce by nie przeszło.

Co to za różnica?

Bez kitu, nie zdarzyło mi się dać karty, nie sprawdzając jaka kwota jest na terminalu ...

No ale ludzie są róźni, dziś np. nie chciało mi sie cofać do sklepu gdzie babka zamiast 2 róznych produktów nabiła mi 2 te same droższe. W plecy jakieś 20 groszy ;)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.10.2016 15:24

piotrulex napisał(a):
SingSing74 napisał(a):... Przy gotówce by nie przeszło.

Co to za różnica?

No taka, że jak mam zapłacić np 200 kun, to daję odliczoną lub zbliżoną kwotę i za kogoś innego nie zapłacę. Płacąc kartą jak widać kasjer może przy okazji uszczęśliwić kogoś innego. Fakt, że nie sprawdzenie wydruku było błędem. Chociaż gdyby kasjer skasował transakcje osobno (pierwsza np. zbliżeniowo), to mógłby dać tylko jeden ten właściwy wydruk. Ciachnęli go na stosunkowo niską kwotę - 60 zł. Ale tak często działają oszuści. Po 60 zł nikt się nie będzie wracał 1000 km.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.10.2016 19:19

Ja się zastanawiam, czy w ogóle taka sytuacja jest możliwa?
Po wprowadzeniu przez sprzedawcę kwoty transakcji wszystkie dane, czyli numer karty, okres ważności i kwota transakcji,
są przesyłane do centrum rozliczeniowego, które z kolei łączy się z bankiem-wydawcą karty dla potwierdzenia, że transakcja
daną kartą na daną kwotę, może zostać przeprowadzona.

Po otrzymaniu zapytania autoryzacyjnego i przeprowadzeniu wielu operacji w swoim systemie, bank przesyła odpowiedź do
sklepu ze zgodą, bądź odmową na dokonanie transakcji. W przypadku zaakceptowania transakcji, zostaje założona blokada
środków na rachunku.

Jeśli autoryzacja nie przebiegła pomyślnie, to nawet jeśli włożymy drugą kartę, będzie trzeba skasować poprzednią transakcję
i rozpocząć od nowa, ponieważ trzeba zainicjować nowy proces autoryzacji. Nie bardzo rozumiem, jakim cudem jedną kartą
zostały opłacone te dwie transakcje wprowadzone jedna po drugiej.

Może ktoś się na tym zna i wyjaśni? Będę wdzięczny. :wink:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 07.10.2016 20:01

Demonizowanie z tą kartą SingSing, że masakra...równie dobrze ktoś może ukraść Ci cała gotówkę i co wtedy...?Ostatnio widziałem jak kasjerka wbiła na kasie w markecie (zapewne przypadkowo) kobiecie robiącej zakupy przed nami zamiast 1 to 11 kubków, robiła duże zakupy gotówką i nie zauważyła. Dopiero jak jej powiedziałem dostała zwrot kasy w informacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2016 20:39

SingSing74 napisał(a):Czytając relację z wakacji kolegi leopantera wyszła jeszcze jedna pułapka związana z płaceniem kartami. Jeśli to rzeczywiście pomyłka, to pewnie rzadko spotykana.

Pozwolę sobie zacytować autora:

"Docieramy do ZADARu. Tankujemy LPG na stacji TRI BARTOLA. Pozdrowienia dla pana z obsługi co skasował nas z obu dystrybutorów. Tak, tak ale jego szczęście, że odkryłem to dopiero w domu. Wyglądało to tak, że na kasie obok pewnemu Chorwatowi odbija karta bankomatowa i mój sprzedawca wkłada moją kartę do tego terminala by udowodnić , że terminal jest OK. Transakcja przechodzi tyle, że zapłaciłem za oba tankowania: Chorwata i moje, a nie sprawdziłem kwoty do zapłaty."

Kolega miał szczęście, że koleś przed nim nie tankował tira. Ciekawy jestem, czy to przypadek czy jakiś numer "na zepsuty terminal"? Przy gotówce by nie przeszło.

Numery są różne zwłaszcza jeśli terminal nie jest połączony z kasą i kwota wbijana jest ręcznie.

Taką kasę bezproblemowo można odzyskać.

Może sie komuś przyda
http://paylane.pl/support/artykuly/czym ... -zwrotnym/

lub ten

http://jakoszczedzacpieniadze.pl/charge ... osci-karta

Podstawowa kwestia to przekonać nasz bank.Jak wdrożą to tą kasę łatwo odzyskać.
Bank przysyła gotowy formularz.Wypełniasz i wyjasnieniem zajmuje sie Visa lub Mastercard w zalezności od karty.
Zadaja od sprzedawcy ustosunkowania sie,dostarczenia,dowodów transakcji .Paragonu z transakcji,potwierdzenia karta.Tutaj trudno było zapłacić na dwu różnych terminalach w odstępie kilku sekund i zarejestrować transakcje na 2 różnych kasach.

Sprzedawca zapewne nawet nie odpisze wiec uznają.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2016 22:47

walp napisał(a):Ja się zastanawiam, czy w ogóle taka sytuacja jest możliwa?
Po wprowadzeniu przez sprzedawcę kwoty transakcji wszystkie dane, czyli numer karty, okres ważności i kwota transakcji,
są przesyłane do centrum rozliczeniowego, które z kolei łączy się z bankiem-wydawcą karty dla potwierdzenia, że transakcja
daną kartą na daną kwotę, może zostać przeprowadzona.

Po otrzymaniu zapytania autoryzacyjnego i przeprowadzeniu wielu operacji w swoim systemie, bank przesyła odpowiedź do
sklepu ze zgodą, bądź odmową na dokonanie transakcji. W przypadku zaakceptowania transakcji, zostaje założona blokada
środków na rachunku.

Jeśli autoryzacja nie przebiegła pomyślnie, to nawet jeśli włożymy drugą kartę, będzie trzeba skasować poprzednią transakcję
i rozpocząć od nowa, ponieważ trzeba zainicjować nowy proces autoryzacji. Nie bardzo rozumiem, jakim cudem jedną kartą
zostały opłacone te dwie transakcje wprowadzone jedna po drugiej.

Może ktoś się na tym zna i wyjaśni? Będę wdzięczny. :wink:

Problem nie jest wydumany,
ja sam przeżyłem to samo co SingSing i wcale nie było to miłe :evil:

Kupowałem w sklepie niedaleko domu, sprzedawczynią była dobra znajoma...
Okazało się, że skasowano mnie 2 razy.
Coś transakcja nie mogła przejść i musiała ją ponowić :?
Okazało się, że przeszła 2 razy.
Gdyby nie szybki refleks, bo zaraz po powrocie do domu zalogowałem się na stronę banku i zauważyłem podwójna zakblokowanie pieniędzy,
to bym miał niemiłą niespodziankę w następnych dniach
Zaraz pobiegłem do sklepu, pokazałem, co zostało zakblokowane, znajoma zaalarmowała visę i jeszcze tego samego dnia sprawa została odkręcona :D
Za granicą byłoby to chyba trudniejsze
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.10.2016 09:15

Akurat sytuacja na stacji nie dotyczy mnie. Ale miałem to samo co ty w Kauflandzie, rok temu przed świętami. Rachunek opiewał na prawie równe 100 zł. Dwukrotnie wyświetlił się komunikat, że transakcja nie może być zrealizowana mimo, że na koncie były pieniądze, więc wyskrobałem resztę gotówki z portfela. Po sprawdzeniu okazało się, że mam zablokowane 200 zł. Pani w informacji banku odpowiedziała, że czasem tak się zdarza kiedy są problemy z połączeniem terminala z bankiem i że się tym zajmie. Odblokowanie tej kwoty trwało prawie miesiąc. Gdyby to były moje ostatnie pieniądze to bym się z lekka wkurzył.

Teraz się zastanawiam czy na przestrzeni lat kiedy zdarzały się takie sytuacje (a było ich kilka), nie ściągnięto mi niesłusznie podwójnych płatności.

Wracając do stacji benzynowej, to zapytam autora relacji o szczegóły i wrócę tu z odpowiedzią.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 08.10.2016 10:43

SingSing74 napisał(a):Akurat sytuacja na stacji nie dotyczy mnie. Ale miałem to samo co ty w Kauflandzie, rok temu przed świętami. Rachunek opiewał na prawie równe 100 zł. Dwukrotnie wyświetlił się komunikat, że transakcja nie może być zrealizowana mimo, że na koncie były pieniądze, więc wyskrobałem resztę gotówki z portfela. Po sprawdzeniu okazało się, że mam zablokowane 200 zł. Pani w informacji banku odpowiedziała, że czasem tak się zdarza kiedy są problemy z połączeniem terminala z bankiem i że się tym zajmie. Odblokowanie tej kwoty trwało prawie miesiąc. Gdyby to były moje ostatnie pieniądze to bym się z lekka wkurzył.

Teraz się zastanawiam czy na przestrzeni lat kiedy zdarzały się takie sytuacje (a było ich kilka), nie ściągnięto mi niesłusznie podwójnych płatności.

Wracając do stacji benzynowej, to zapytam autora relacji o szczegóły i wrócę tu z odpowiedzią.

Miałem kilka razy podobna sytuacje jak Ty i zawsze pieniadze wracały w okresie ok 10 dni, raz bylo to problemem bo była to ostatnia "100" ale po 10 dniach wrócila. Na studiach pracowałem na stacji paliw, facet zgubil portfel z 2500zł!Był to kierowca tira i niestety wszystko stracił, "dobry" znalawca kasę wyjął a portfel wrzucił do kosza...Czy placisz karta czy gotówka sytuacje moga się zdarzyć często. Moja mama zostawiła w Kauflandzie na ladzie portfel i tez zniknął, na szczęście miała tylko parę groszy, a karty szybko zablokowałem, siedząc w resturacji w Gdańsku na starym mieście babka siedząca za nią wyjęla z jej torebki portfel, straciła blisko 200 zł karty zablokowałem, sprawcy nie ujęto po mimo kamer na sali.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.10.2016 11:05

Pełna zgoda. Ja odniosłem się jednak do tej konkretnej sytuacji na stacji benzynowej. W tym przypadku płacąc gotówką do zapłaty za cudze paliwo by nie doszło.

Jestem zwolennikiem gotówki i tego nie kryję. Posiadając gotówkę przy sobie, można ją zgubić lub może ci ją ktoś ukraść. Wtedy ile miałeś przy sobie tyle tracisz. Mój sposób na to jest taki, że nie noszę dużych kwot przy sobie, a te które mam noszę w odpowiednim miejscu.

Na właściciela karty czyha wiele więcej niebezpieczeństw. Część to błędy ludzi, systemów czy inne chochliki, na które nie ma wpływu ani klient ani bank, a część to celowe działanie oszustów. Przykłady to omawiana zapłata za cudze zakupy, awarie kiedy płatność jest niemożliwa, dziwne blokady własnych pieniędzy. Do tego dochodzą sławne już czytniki na bankomatach kopiujące dane karty. Doszło już do tego, że są montowane w okolicach terminali w sklepach. Wspomnę jeszcze o kartach zbliżeniowych, które można skopiować za pomocą zwykłego telefonu z NFC, a potem nim płacić. Niestety chyba już karty bez opcji zbliżeniowej zamówić się nie da. Dlaczego? Nie wiem. Może dlatego, że każde ułatwienie płacenia za zakupy u sporej części społeczeństwa powoduje brak hamulców, a co za tym idzie większe wydatki, a w efekcie często debet i kolejny zarobek dla banku.

Przy kradzieży lub skopiowaniu karty wprawny złodziej może wyczyścić całe konto (dobrze jest pamiętać o ustawieniu limitów na karcie), a w przypadku karty kredytowej czy debetowej może zabrać pieniądze których jeszcze nie zarobiliśmy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2016 07:50

CZARNOWIDZTWO.
po pierwsze autor okazał się dużą niefrasobliwością ,podając kartę na kasę obok.Zapewne zdążył jeszcze wpisać PIN.
Po drugie jak opisałem wyżej można to było zareklamować.
Idąc tym tokiem myślenia to jakbyś dostał fałszywy banknot ,to powiem,ze gdybyś miał kartę to by sie nie zdarzyło.
Karta jak piszesz ma limity i wtedy też stracisz tylko tyle .

NA gotówce kasjer też Cię może naciąc,zwłaszcza w obcym kraju.

Karta debetowa -działa do ewentualnego salda plus debet,jeśli masz w rachunku.Tak,że pisanie o wydaniu pieniędzy,których nie ma jest nieuzasadnione.

Obie formy mają plusy i minusy i wszędzie potrzebna jest roztropność.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 09.10.2016 12:54

Kolega leopantera odpowiedział na moje pytanie. Kasjer skasował na jednym paragonie paliwo z dwóch dystrybutorów. Wychodzi na to, że to celowe działanie.
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 09.10.2016 13:12

SingSing74 napisał(a): Wspomnę jeszcze o kartach zbliżeniowych, które można skopiować za pomocą zwykłego telefonu z NFC, a potem nim płacić. Niestety chyba już karty bez opcji zbliżeniowej zamówić się nie da. Dlaczego?

Za to można bez problemu wyłączyć płatności zbliżeniowe poprzez system transakcyjny bądź wizytę w oddziale.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 09.10.2016 13:26

Kiedy w swoim banku chciałem zwykłą kartę, powiedziano mi, że nie ma takiej opcji, a jak chcę się ustrzec przed skopiowaniem, to mam owinąć folią aluminiową. Może od tego czasu się coś zmieniło. Zapytam przy okazji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2016 14:43

SingSing74 napisał(a):Kolega leopantera odpowiedział na moje pytanie. Kasjer skasował na jednym paragonie paliwo z dwóch dystrybutorów. Wychodzi na to, że to celowe działanie.

No to rzekłbym ,sam dał sie naciąć.nie sprawdził co ma na potwierdzeniu.
Gdyby nie to,ze sam miałem podobna historię w Macedonii.

W drodze do Albanii zrobiliśmy postój nad jeziorem Ochrydzkim.Płaciłem karta za autostrady nie było problemu.Wieczorem w sklepie nie przeszła.Nie widziałem sensu na wymianę euro na denary,bo nawet nie wiedziałem ile i co zrobić z reszta.Wybraliśmy sie na wycieczkę do Sw Neum ,za rejs zapłaciliśmy euro .
Poszliśmy na obiad.Oczywiście ,zapytalismy czy można karta.
Rachunek ,podaję swoją i odmowa.Nie zdziwiłem się bo wczesniej tez była.Zona podaje swoją a kelner,zapewne wprawiony w takie procedery,przytrzymał wychodzacy z terminala paragon,coś nie nadrukowało jedno na drugim i jeszcze kończy sie papier.Terminal przenośny,mówi mi ,że nie poszło.Zdziwiony ale i zakłopotany ,pytam czy można euro ,on mówi,ze tak ,pisze na rachunku 17.Daję mu 20 ,wydaje mi moje upragnione denary,nawet z nadwyżka łaskawca .Wczesniej przyciął sobie na kursie .Coś tam na rachunku tez było doliczonego ale cholera wie co ,było nas 4 ale za 3 osoby.W różnych krajach rózne zwyczaje.Nie wiem obsługa,napiwek.Kwota z 1,5 euro-olałem.
Nurtowało mnie czemu nie poszło ,sprawdzam i obciązenie jest.Myśle,może sie nie rozliczy.Jednak poszło.
Złozyłem reklamację obciązenia zwrotnego.Bank przysłał formularz,coś tam zapytali co sie pojawiło na terminalu,potwierdzenie zapłaty gotówką.Nawet paragonu nie miałem .Nie odpisałem na pytania.Sam formularz i potwierdzenia płatności i kasa wróciła.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne