Dowiedzieliśmy się później , że była to droga zmarłych wojowników - temat tabu . . .
Myślę , że w przypadku inkaskich " schodów " chodziło raczej o uprawowe tarasy
Pozdrawiam
Piotr
.png)
.png)
piotrf napisał(a):W Colorado Plateau pytanie o taką " drogę do nieba " na zboczu kanionu zraziło do mnie indiańskiego przewodnika na tyle skutecznie , że nikt już po mnie o to nie zapytał( miałem szczęście , że wzrok nie zabija )
Dowiedzieliśmy się później , że była to droga zmarłych wojowników - temat tabu . . .
piotrf napisał(a):Myślę , że w przypadku inkaskich " schodów " chodziło raczej o uprawowe tarasyale mogę się mylić . . .
.png)
Franz napisał(a):Ale mieliście jakiegoś przewodnika czy pilota - oprócz tego indiańskiego?
Nie padło żadne wcześniejsze wyjaśnienie, ostrzeżenie, by o coś nie pytać?
.png)
.png)
.png)
Franz napisał(a):...idealne wycięcia dla wodnych cieków, rozprowadzające drogocenny płyn do skrzętnie zaplanowanych duktów, kilkanaście szerokich tarasów, oddzielonych systemem podmurówek z wystającymi z nich stopniami - wszystko to wywiera na nas ogromne wrażenie...
.png)
Franz napisał(a):Jacek S napisał(a):Na mnie też wywiera, oj jak wywiera...
Powierzchnia całości to ponoć 2200 hektarów...
.png)
piotrf napisał(a):Budowanie takich ogromnych kompleksów w tak trudnym terenie . . .![]()
Samo zoprojektowanie od strony hydrologicznej to majstersztyk . . . o wykonaniu już nie wspominając
Ktoś te kamienie dopasował do siebie i ułożył w bardzo precyzyjny sposób , najprawdopodobniej wykonując niewolniczą pracę - ciekawe ile ta budowa pochłonęła istnień ludzkich
.png)
Franz napisał(a):Inkowie dobrze - aż do przesady - organizowali cykl życiowy swoich poddanych. Do rozwiązywania zagadnień budowlanych oddelegowywali ludność z poszczególnych wsi na określony czas.
.png)
mariusz-w napisał(a):Czyli niewolnictwo ... to tam podobny mit, jak ten o Egipcie.
longtom napisał(a):Będziecie mieli obstawę![]()
![]()