Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Palenie w Cro

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.09.2016 11:24

romuald22 napisał(a):Proszę podaj te normy prawne oraz kto i jak je egzekwuje. Najlepiej jak to wygląda w praktyce, a nie w teorii.

Tu masz polskie przepisy:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0071200826
Nie znam języka chorwackiego, aby szukać w ichniejszych "dziennikach".
Mniemam jednak, że jako kraj europejski mają te rzeczy uregulowane podobnie.

Co do praktyki i egzekwowania:
że się tak nieładnie wyrażę: jaki kraj, takie "praktyki i egzekucje".

romuald22 napisał(a):Albo jest zakaz słuchania muzyki albo go nie ma.

Niestety, to akurat nie jest zero-jedynkowe.
Jeśli nie przekraczasz jakiegoś tam poziomu decybeli, słuchaj aż zzieleniejsz.

romuald22 napisał(a):Piszesz poważnie?

Tak, pisałem poważnie.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.09.2016 16:34

boboo napisał(a):
romuald22 napisał(a):Proszę podaj te normy prawne oraz kto i jak je egzekwuje. Najlepiej jak to wygląda w praktyce, a nie w teorii.

Tu masz polskie przepisy:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0071200826
Nie znam języka chorwackiego, aby szukać w ichniejszych "dziennikach".
Mniemam jednak, że jako kraj europejski mają te rzeczy uregulowane podobnie.

No właśnie - mniemasz.
To jest wątek o paleniu w Chorwacji. Polskie przepisy tego dotyczące w Chorwacji są nieważne.
Nie znam chorwackich przepisów ale w tej dziedzinie każdy kraj może mieć własne i przynależność np: do UE nie ma tu znaczenia.
Zawsze pozostają tzw. "dobre obyczaje" i ich trzeba się trzymać. Czy to się tyczy palenia w miejscach publicznych czy też słuchania muzyki.

boboo napisał(a):Co do praktyki i egzekwowania:
że się tak nieładnie wyrażę: jaki kraj, takie "praktyki i egzekucje".

Czyli brak egzekwowania prawa.
Nie mów proszę, że ktoś natężenie muzyki sprawdza. Szczególnie jakby ktoś z przenośnym boomboxem swe otoczenie raczył.

romuald22 napisał(a):Albo jest zakaz słuchania muzyki albo go nie ma.

boboo napisał(a):Niestety, to akurat nie jest zero-jedynkowe.
Jeśli nie przekraczasz jakiegoś tam poziomu decybeli, słuchaj aż zzieleniejsz.

Ale jakiego poziomu decybeli?
Dla jednego 40 to będzie za dużo, a dla innego 60 to nawet nie słyszy bo sam głośniej rozmawia.
Jednemu lekki zapach papierosów przeszkadza, a innemu dopiero wielkie kłęby dymu.

Nie pisz, że z paleniem to co innego niż ze słuchaniem muzyki. Sprawa jest podobna.
Niektóre rzeczy przeszkadzają innym.
Ja nie maltretuję innych swoją muzyką, niech palący nie maltretują innych zapachem.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.09.2016 17:57

O, coś się znalazło:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313188.html
Znaczy też nie za bardzo tam z tym gettoblasterem na maxa.
Najlepsze w tym jest to, że nie potrzeba żadnych znaków (zakazu).
Sam masz wiedzieć gdzie i jak głośno możesz być, co określa ustawa.
Nieznajomość nie chroni.

No i już nie mniemam, tylko stwierdzam.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 12.09.2016 08:38

Z napisał(a):
amatus1 napisał(a):
Z napisał(a):
amatus1 napisał(a):
MWN napisał(a):A jak ktoś ma astmę? Ile to razy musiałem wywalczać i wyrzucać wręcz chorwackich i BiH-owych palaczy z plaży. A w knajpach siadałem dopiero jak było wolny stolik od trony wiatru. Czasami nie siadałem...

Brawo!Ja na tyle odwagi nie miałem. Może w przyszłym roku moja tolerancja się zmieni.

Rozumiem że w Chorwacji na plażach i w knajpach palenie jest zabronione?,czy koniecznie guza na siłę szukasz? :D,no bo nie uwierzę że z astmą nauczycielem wf-u zostałeś

A kto ci powiedział, że uczę WF? Lepszego kawału dawno nie słyszałem...

Nie rozpędzaj się tak z szufladkowaniem na odległość ponieważ ja nie palę,łatwo Ci to przychodzi,możesz się łudzić że specjalnie dla ciebie wszyscy w knajpie i na plaży się przesiądą :D ,oby przebudzenie nie było jak kubeł zimnej wody :D .

Nie robiłem nigdy awantury, ale przeważnie było skuteczne! Za co gorąco dzękowałem!
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Palenie w Cro - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone