.png)
.png)
GrzegorzGłogów napisał(a):witam
ile mogę zapłacic za autostradę wjeżdzajac do CHorwacji od Słowenii a lecąc az do Dubrownika.
jutro wyjezdzam i mniej więcej chciałem sobie policzyć koszt całej autostradyw Chorwacji
.png)
GrzegorzGłogów napisał(a):witam
ile mogę zapłacic za autostradę wjeżdzajac do CHorwacji od Słowenii a lecąc az do Dubrownika.
jutro wyjezdzam i mniej więcej chciałem sobie policzyć koszt całej autostradyw Chorwacji
.png)
GrzegorzGłogów napisał(a):rozumiemiem ze ta najwyzsza kwota
GrzegorzGłogów napisał(a):rozumiemiem ze ta najwyzsza kwota
.png)
.png)
gusia-s napisał(a):Odnośnie opłaty zdziwił nas jeden manewr w tym roku.
Otóż odcinek autostrady od Zagrzebia do Trakošćan kosztuje normalnie w II kat. 72 kuny. Potrzebowaliśmy zatankować LPG więc zjechaliśmy z autostrady na węźle Začretje Sv. Kriż i zapłaciliśmy do tego miejsca 28 kun. Zatankowaliśmy na pobliskim tifonie i zaraz wróciliśmy spowrotem na autostradę na ten sam węzeł w ten sposób (w sumie 1,7 km ta pętelka) i za kolejny odcinek autostrady już do końca do Trakošćan policzyło nam tylko 21 kun też w kat. II, więc w sumie za cały odcinek wyszło 49 kunGdybyśmy nie zjeżdżali zapłacilibyśmy normalnie 72 kuny a przecież przebyliśmy normalnie całą autostradę.
Po powrocie spr. w cenniku i rzeczywiście tak to wychodzi:A2 - Mokrice do A2 - Začretje 28 kun
A2 - Začretje do A2 - Trakošćan 21 kun.
Może opłaca się tak co raz zjechać na tym długim odcinku za Zagrzebiem w kierunku na Dubrownik to i na jakąś pizze się uklepie zwierzaków![]()
![]()
![]()
Nie dość, że taniej te parę kun na autostradzie to LPG na tym Tifonie też tańszy o 20 lip na litrze w porównaniu do autostrady
.png)
.png)
gusia-s napisał(a):Odnośnie opłaty zdziwił nas jeden manewr w tym roku.
Otóż odcinek autostrady od Zagrzebia do Trakošćan kosztuje normalnie w II kat. 72 kuny. Potrzebowaliśmy zatankować LPG więc zjechaliśmy z autostrady na węźle Začretje Sv. Kriż i zapłaciliśmy do tego miejsca 28 kun. Zatankowaliśmy na pobliskim tifonie i zaraz wróciliśmy spowrotem na autostradę na ten sam węzeł w ten sposób (w sumie 1,7 km ta pętelka) i za kolejny odcinek autostrady już do końca do Trakošćan policzyło nam tylko 21 kun też w kat. II, więc w sumie za cały odcinek wyszło 49 kunGdybyśmy nie zjeżdżali zapłacilibyśmy normalnie 72 kuny a przecież przebyliśmy normalnie całą autostradę.
Po powrocie spr. w cenniku i rzeczywiście tak to wychodzi:A2 - Mokrice do A2 - Začretje 28 kun
A2 - Začretje do A2 - Trakošćan 21 kun.
Może opłaca się tak co raz zjechać na tym długim odcinku za Zagrzebiem w kierunku na Dubrownik to i na jakąś pizze się uklepie zwierzaków![]()
![]()
![]()
Nie dość, że taniej te parę kun na autostradzie to LPG na tym Tifonie też tańszy o 20 lip na litrze w porównaniu do autostrady
.png)
.png)
A to było przed czy po finałowym meczut_i_t_o napisał(a):Jechałem Peugeotem Expertem Tepee (9-os.) - katalogowa wysokość - 1,95m, czyli łapie się na kat. II, tak jak wszystkie mini-busy.
Na ostatnim zjeździe przed Ploce (Mali Prolog) gość popatrzył na auto i... policzył kat. I, czyli zamiast zapłacić 396 Kn, zapłaciłem 257 Kn.
.png)
Następnym razem to ja się przygotujędids76 napisał(a):kojacek napisał(a):Wygląda na to, że zjeżdżając i wjeżdżając na każdym kolejnym zjeździe przejechalibyście cały odcinek Zagrzeb-granica za 40Kn
Wystarczy zjechać przedostatnim i płacisz 27Kn zamiast 48Kn
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi