Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 20.06.2017 12:28

30€ za co? za stanie od Ptuja do granicy? Dwukrotnie objeżdżałem autostradę słoweńską i muszę przyznać, że była to miła odskocznia od monotonii autostrady austriackiej i pobudzenie przed monotonią autostrady chorwackiej.
A poza tym, gdyby ta autostrada była w całości autostradą, to pewnie odżałowałbym... a tak, nie widzę powodu żeby płacić tak astronomiczne pieniądze za 60km autostrady, po których i tak będę stać w mega korku. Ale są gusta i guściki :) Jeśli masz ochotę, to przecież nikt Cię nie zmusza do objeżdżania bokiem.... tylko wtedy, po co sie odzywasz w wątku którym nie jesteś zainteresowany?
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 20.06.2017 12:39

Widzę, że sporo ludzi jedzie przez Cvetlin, czy to znaczy że Macelj jest już "spalona"? :D Obserwuję tam kamerki od jakiegoś czasu o różnych porach i korków nie widzę. Chyba że z powodu budowy autostrady do granicy sporo ludzi odpuszcza to przejście...
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 20.06.2017 12:50

Dwukrotnie jechałem przez Macelj. W tym roku zamierzam odpuścić to przejście, gdyż granicę będę przekraczał około 8 rano w sobotę, więc obawiam się fali m.in. amatorów weekendowego plażingu z Austrii a co za tym idzie dłuższego oczekiwania na kontrolę graniczną. Wolę wolniej jechać niż stać w korku (oczywiście wcale nie znaczy, że tego dnia nie będę gdzieś stał - ale chciałbym zminimalizować ryzyko :) )
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 20.06.2017 13:09

String napisał(a):A poza tym, gdyby ta autostrada była w całości autostradą, to pewnie odżałowałbym... a tak, nie widzę powodu żeby płacić tak astronomiczne pieniądze za 60km autostrady, po których i tak będę stać w mega korku.

Ale 60km to ona będzie miała, jak ją doprowadzą do granicy z Chorwacją. teraz ma 45km.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 20.06.2017 13:12

sajmer napisał(a):Naprawdę szkoda Wam 30EU na winietę wydać raz w roku ??

Akurat mi nie, ale raz byłem zmuszony jechać przez Rogatec, ponieważ na głównym przejściu był ogromny korek /wtedy CRO nie było jeszcze w UE/. Jedni kupują winietę, inni sajmer wolą wydać np., na Karlovaćko :D , szanuję ich wybór. Pozdrav :papa:
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 20.06.2017 13:14

kojacek napisał(a):
String napisał(a):A poza tym, gdyby ta autostrada była w całości autostradą, to pewnie odżałowałbym... a tak, nie widzę powodu żeby płacić tak astronomiczne pieniądze za 60km autostrady, po których i tak będę stać w mega korku.

Ale 60km to ona będzie miała, jak ją doprowadzą do granicy z Chorwacją. teraz ma 45km.

Techniczna uwaga słuszna... :D Tyle że w tym przypadku i tak długość nie ma znaczenia :D :mrgreen:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 20.06.2017 13:17

My przez trzy lata z rzędu jeździmy przez przejścia Bad Radkensburg i Ormoż i bez różnicy jaka pora dnia i tygodnia granica zawsze pusta. W Ormoż zawsze byliśmy sami na przejściu i ani razu paszportów nam nawet nie sprawdzili (moja pani była nawet zniesmaczona co to za kontrola graniczna jak nawet paszportów nie chcieli :) ), a i w całej Słowenii na tej trasie nie ma dylematów czy się na jakiś kawałek płatny wjedzie bo takowych możliwości tam nie ma. Prosto jak strzała od Gornja Radgona do samego Ormoż. Żadnych korków, znikomy ruch lokalny, jak się nie robi postoju to jakieś 40min zajmuje przejechanie Slo. W tym roku oczywiście też tak jedziemy.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 20.06.2017 13:53

String napisał(a):
kojacek napisał(a):

Techniczna uwaga słuszna... :D Tyle że w tym przypadku i tak długość nie ma znaczenia :D :mrgreen:

Długość? Może i nie, ale za to szerokość już tak :mrgreen:

A żeby nie było całkiem OT: obecnie koszt to ~0,33€/km, po doprowadzeniu autostrady do granicy chorwackiej 0,25€/km.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 20.06.2017 15:25

AdamBeata napisał(a):My przez trzy lata z rzędu jeździmy przez przejścia Bad Radkensburg i Ormoż i bez różnicy jaka pora dnia i tygodnia granica zawsze pusta. W Ormoż zawsze byliśmy sami na przejściu i ani razu paszportów nam nawet nie sprawdzili (moja pani była nawet zniesmaczona co to za kontrola graniczna jak nawet paszportów nie chcieli :) ), a i w całej Słowenii na tej trasie nie ma dylematów czy się na jakiś kawałek płatny wjedzie bo takowych możliwości tam nie ma. Prosto jak strzała od Gornja Radgona do samego Ormoż. Żadnych korków, znikomy ruch lokalny, jak się nie robi postoju to jakieś 40min zajmuje przejechanie Slo. W tym roku oczywiście też tak jedziemy.

Skąd jechaliście tą trasą? Jakie miejscowości wcześniej, przez Austrię?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 20.06.2017 15:34

Farstone napisał(a):
AdamBeata napisał(a):My przez trzy lata z rzędu jeździmy przez przejścia Bad Radkensburg i Ormoż i bez różnicy jaka pora dnia i tygodnia granica zawsze pusta. W Ormoż zawsze byliśmy sami na przejściu i ani razu paszportów nam nawet nie sprawdzili (moja pani była nawet zniesmaczona co to za kontrola graniczna jak nawet paszportów nie chcieli :) ), a i w całej Słowenii na tej trasie nie ma dylematów czy się na jakiś kawałek płatny wjedzie bo takowych możliwości tam nie ma. Prosto jak strzała od Gornja Radgona do samego Ormoż. Żadnych korków, znikomy ruch lokalny, jak się nie robi postoju to jakieś 40min zajmuje przejechanie Slo. W tym roku oczywiście też tak jedziemy.

Skąd jechaliście tą trasą? Jakie miejscowości wcześniej, przez Austrię?

Zapewne od Ilz https://www.google.pl/maps/dir/47.08180 ... m2!3e0!5i1
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 21.06.2017 07:13

endryu napisał(a):
Farstone napisał(a):Skąd jechaliście tą trasą? Jakie miejscowości wcześniej, przez Austrię?

Zapewne od Ilz

Dokładnie, zjeżdżam na Ilz bo tam mam przy okazji całodobową stację z tanim LPG przy Sparze.

W sumie kiedyś jakoś przypadkiem tamtędy pojechałem (mieszkałem kiedyś trochę w Słowenii), a w Radencach mam takiego Słoweńca, który robi mistrzowskie wino i teraz zawsze robię u niego spore zakupy w obie strony :) Poza tym jak zjadę z autostrady w Austrii to następny większy ruch na trasie spotykam dopiero w Lucko i mam ten pewny kawałek spokojnej jazdy bez przeklinania :D
FidelGastro13
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) FidelGastro13 » 21.06.2017 16:23

Witam.
W tym roku pierwszy raz wybieram się do Chorwacji , a konkretnie do miejscowości Makarska.
Planowo wyjeżdżamy o 16 z Leszna (woj. wlkp) i również rozważam objazd Słoweńskiej autostrady.
Może ktoś jeździ z moich okolic do Cro i ma już sprawdzoną trasę ? Mam coś tam w google maps naszkicowane i myślę ,po tym co zdążyłem wyczytać na tym wspaniałym forum , że to dobra trasa , ale niestety z racji tego , że jestem nowym użytkownikiem nie moge wklejać linków... :evil: :evil:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.06.2017 16:47

FidelGastro13 napisał(a):Witam.
W tym roku pierwszy raz wybieram się do Chorwacji , a konkretnie do miejscowości Makarska.
Planowo wyjeżdżamy o 16 z Leszna (woj. wlkp) i również rozważam objazd Słoweńskiej autostrady.
Może ktoś jeździ z moich okolic do Cro i ma już sprawdzoną trasę ? Mam coś tam w google maps naszkicowane i myślę ,po tym co zdążyłem wyczytać na tym wspaniałym forum , że to dobra trasa , ale niestety z racji tego , że jestem nowym użytkownikiem nie moge wklejać linków... :evil: :evil:

Cześć.
W tym wątku: https://www.cro.pl/wydzielone-z-faq-dojazd-z-zachodniej-polski-do-chorwacji-t32834-2490.html
na pewno dopracujesz swoją trasę. Jeszcze kilka postów i linki będziesz mógł wklejać. :wink:
FidelGastro13
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) FidelGastro13 » 21.06.2017 17:51

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź , na pewno skorzystam z rady !
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 21.06.2017 18:06

A jak wypada trasa z Ilz do granicy słoweńskiej? Słoweński odcinek zapewne podobny do MLP...
W Austrii nie działa StreetView a na mapie droga od Ilz się jakaś taka górska wydaje, trasa ta ma zapewne też pewien plus, że mijamy możliwe korki przy Graz :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 101
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone