napisał(a) Jacck77 » 03.01.2016 17:33
Czarnogóra to zupełnie inny kraj, niż Chorwacja. Cenowo też przeróżny, podzieliłbym go na dwie części. Do Petrovaca i poniżej Petrovaca. Ceny są zupełnie inne. Ja osobiście nie odczułem prawie wcale różnicy w kosztach pobytu. Byłem 2 razy w Czarnogórze po 10 dni, zawsze po 10 -dniowym pobycie w Chorwacji-) . I zawsze w ciemno( ale raz przed, a raz po sezonie) i zawsze niestety powyżej lub w Petrovacu. I o dziwo nigdy nie poczułem różnicy w kosztach,no może troszkę, ale naprawdę niewiele. Z tym,że zaznaczam byłem zawsze nie w sezonie. Na pytanie gdzie było fajniej, rodzina zawsze zgodnie odpowiada ,że w Chorwacji-). Opinia jest subiektywna ,bo poruszaliśmy się z Małym 1,5 rocznym brzdącem, więc naszym priorytetem było leniuchowanie. I stąd taka opinia, ponieważ Czarnogóra to idealny kraj na wczasy poza plażą. Niesamowitych miejsc jest sporo. Również sporo odwiedziliśmy ( całe wybrzeże z Veliką Plażą włącznie +Cetinje, jezioro Szkoderskie, Lovcen i cudowny zjazd do Kotoru i cała Boka), ale sporo nie widzieliśmy-). Zwiedzać pomiędzy 1 czerwca a 25 września jest naprawdę ciężko-), upał i wilgotność powietrza jest masakryczna. Jeśli miałbym coś komuś doradzić w sensie doboru plaży w Czarnogórze to dla mnie osobiście zdecydowanym numerem jeden jest Velika Plaża za Ulcijnem i na plażowanie zwlaszcza z dziećmi jechałbym tam. Na plaży miejsca nigdy nie zabraknie-), nawet w wysokim sezonie-). Ulcijn to już zupełnie inne miasto , bardziej orientalne z niesamowitym jedzeniem. Wyśmienite kebaby z baraniną w lokalu z mapą Polski i niesamowita jagnięcina, przypomina bardziej już miasta tureckie. Acha i jeszcze jedno, może ciężko w to uwierzyć, ale we Wrześniu 2013 taniej mnie wyniósł nocleg w Baśce Vodzie niż w Petrovacu. Mimo wszystko na mnie osobiście większe wrażenie robi Chorwacja, nie ma tak mocno skomercjonalizowanego wybrzeża jak Czarnogóra.