WolfAtTheDoor, to zapytam konkretnie: gdzie proponujesz wciśnąć jakiś park w obrębie murów Durovnika? Gdzie Ty tam na to widzisz miejsce???? Chyba, że ogrody "wiszące"...w powietrzu się unoszące...
Pozdrawiam
.png)
.png)
.png)
WolfAtTheDoor napisał(a):http://www.holidays-in-croatia.info/photos-from-croatia/Dubrovnik/dubrovnik-street.jpg a choćby głowna ulica - na środku zrobić cienki pas zieleni z posadzonymi pięknymi palmami, pomiędzy nimi kwiaty, różne zdobienia z kamienia itd
Generalnie wprowadzić do miasta więcej zieleni - tam gdzie się da to posadzić palmy, kwiaty, krzewy.
Proponowałbym zbudować na kilku 'placykach' piękne fontanny a nie jakieś 'kapidełka' http://republika.pl/blog_nm_350751/5587 ... anna_m.jpg - widzę ją zaraz przed wieżyczką na końcu tej dużej ulicy.
Poza obrębem murów zarządziłbym budowę oceanarium, i pięknych zielonych parków tak zeby stojąc w nich w tle było widać stare miasto.
Czym byłaby Barcelona bez parków Gaudiego?
.png)
.png)
.png)
WolfAtTheDoor napisał(a):Dziwne tylko ze byłem już w niej 6 razy.
.png)
.png)
.png)
Tomasz W napisał(a):Wracając do meritum tego wątku, to mnie najbardziej podoba się Hvar. Miasteczko o odpowiedniej (w mojej ocenie) wielkości, przede wszystkim malownicze, pełne urokliwych zaułków, z zabytkami, nie tak zatłoczone jak miasta na "kontynencie". Widok z twierdzy... po prostu super! Ocena czysto subiektywna, ale chyba nie odosobniona.
.png)
.png)
WolfAtTheDoor napisał(a):W tym momencie zaczynasz już konkretnie bredzić.
WolfAtTheDoor napisał(a):Przecież od początku mówiłem że rajem w Chorwacji jest dla mnie Primosten - miasteczko idealne musi mieć wszystko, bo mur otaczający starówkę i plaża do której trzeba dochodzić pół godziny to trochę za mało jak na warunki które leżą w definicji "raju".
Riwiera Makarska również w mojej opinii jest godna polecenia, a Opatija gdzieś na końcu krótkiej listy miejsc które w Chorwacji mogę z czystym sumieniem polecić. Dla uspokojenia powiem Ci ze licząc całą południową Europę, którą dość dokładnie zwiedziłem, Chorwacja ma względnie dużo tych miejsc, na tle innnych krajów, które polecam.
.png)