Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[SKRADZIONO] Mazda 6, Srebrna, Warszawa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 13.03.2013 10:12

marcinbb napisał(a):
rafgrzeg zweryfikuj udział własny w AC bo czasami potrafią wpisać 2000 PLN udziału własnego w szkodzie. Kosztem mniejszej składki

zwróciłem na to uwagę - wybrałem 500 zł
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 20.03.2013 09:53

A i mnie Aviva miło zaskoczyła po kalkulacji nowego auta wyszło sporo mniej niż zakładałem do zapłacenia.
Zniżki pozostały na tym samym poziomie (-35% OC i AC ) i jedna szkoda kradzieżowa a do tego wziąłem sobie Assistance i NNW w rozszerzonym wariancie + jakieś pierdoły ubezpieczenie szyb/kluczyków/dowodu rejestracyjnego. Na wakacje wystarczy dopłacić różnice do najwyższej wersji Assistance - na rok kosztuje około 260 PLN`ów w tym holowanie 500 km za granicą w Polsce bez limitów i furgon zastępczy na 5 dni.
Więc temat warty przemyślenia na wakacyjne wakacje.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 20.03.2013 16:07

Jeśli chodzi o kupno auta,to ja zawsze kupuje jak się coś fajnego trafi.
Tak kupiłem 4 lata temu obecne auto-Ford Focus II,już na jesieni {2012} myślałem aby zmienić na coś innego ale nie chcę się popsuć,przez 4 lata żadnej awarii tylko sprawy eksploatacyjne a trochę Europy już przejechał.
Pewnie będziesz zadowolony z Forda,chodź ja nie przepadam za dieslami.A do Forda,Mazdy czy Volvo wkładają min.diesle koncernu PSA{Citroen-Peugeot}silniki ogólnie są ok,uważać trzeba na filtr cząstek stałych i z czasem dwumasa do wymiany{trochę boli}.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 21.03.2013 08:10

Części do Mazdy były o wiele droższe w porównaniu do Forda przykładem niech będzie komplet do wymiany rozrządu Mazda to wydatek około 900 PLN, w Fordzie 400 PLN. Zapewne tak samo będzie z dwumasą, a z tego co czytałem z DPF`em problemy są jeśli samochód jeździ cały czas po mieście jednak to dopiero przy 200 kkm staje się dokuczliwe no bo Ford nie informuje kiedy zaczęła się procedura wypalania DPF`a:/
Nigdy nie miałem benzyniaka więc pozostaje przy sprawdzonym Dieslu:)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 21.03.2013 20:26

mireks napisał(a):A do Forda

W mondeo to akurat od renaulta siedzi silnik,ale i tak jest ok.I do zbiornika(50l) ON 0,5l MIXOLU i będzie ok
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 23.03.2013 05:50

[quote="hrupek666"][quote="mireks"]A do Forda[/quote]
W mondeo to akurat od renaulta siedzi silnik,ale i tak jest ok.I do zbiornika(50l) ON 0,5l MIXOLU i będzie ok[/quote]

Tak zgadza się,ale ja się odniosłem do Forda Focusa,Mazdy 3 oraz Volvo V50,silnik 1.6 diesel firmy PSA.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 24.03.2013 17:43

mireks napisał(a):1.6 diesel firmy PSA.

2.0 diesel w tych co napisałeś też jest z PSA.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 25.03.2013 06:13

[quote="hrupek666"][quote="mireks"]1.6 diesel firmy PSA.[/quote]

2.0 diesel w tych co napisałeś też jest z PSA.[/quote]

Tak zgadza się,ale Ty napisałeś że kupiłeś z silnikiem Reno,a Reno to nie PSA.
A jak się spisuje auto.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 25.03.2013 09:08

Autko przetestowałem w ten weekend wyjazd z Wawy w kierunku Wrocławia, droga w tamtą stronę S8-> Bełchatów -> Wieluń -> i dalej na Wrocek. Zgodnie z tym co mówią to droga ekspresowa choć wiele jej do niej brakuje 2 zwężenia i korki.
Ale wracając do samochodu w drodze tam z 2 osobami na pokładzie średnia wyszła 4,7l/100km bardzo optymistycznie.
Droga powrotna to Wrocek -> Sieradz -> Poddębice i na autostradę na Wawę i tak bujałem się 140-160km/h na wyjeździe na Pruszków spalanie wynosiło 7.7l/100 km.
Mazdę z 2005 i Forda z 2009r dzieli przepaść jeśli chodzi o wnętrze i tematy silnikowe Mazda teoretycznie miała 136km ten ma 115km jednak jak by nie jechać w Fordzie przyśpieszenie jest ono o wiele bardziej odczuwalne i nie czuć już turbo dziury jak było to w Mazdzie.
Reasumując z zakupu jestem bardzo zadowolony choć do odszkodowania z Mazdy musieliśmy dołożyć kilka ładnych PLN`ów, jednak nie żałujemy ani złotówki. Samochód tym razem postawiłem na parkingu społecznym ( coś jak strzeżony/dozorowany ) tylko bez budki i kogoś pilnującego. Miejmy nadzieje że ten nie przykuje uwagi innych złodziei.
A jako że plany wakacyjne uległy modyfikacją i zamiast Włoch, będzie Chorwacja i Włochy to będzie można bardzo dokładnie sprawdzić autko. Choć nie ukrywam że przed wyjazdem oddam je do magików którzy ze 115km zrobią 150km aby jeszcze lepiej się jechało.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 25.03.2013 16:07

115 koni to jeden z najlepszych silników,to co pamiętam to chyba na łańcuchu.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 25.03.2013 20:38

mireks napisał(a):
hrupek666 napisał(a):
mireks napisał(a):1.6 diesel firmy PSA.

2.0 diesel w tych co napisałeś też jest z PSA.

Tak zgadza się,ale Ty napisałeś że kupiłeś z silnikiem Reno,a Reno to nie PSA.
A jak się spisuje auto.

Ja nic takiego nie kupiłem tylko kupił to marcinbb.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 25.03.2013 21:03

mireks napisał(a):115 koni to jeden z najlepszych silników,to co pamiętam to chyba na łańcuchu.

Wszystkie 2.0 są na łańcuchu :D
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 26.03.2013 08:59

ciach: "Dwulitrówka zbudowana jest w dość oryginalny sposób. Otóż wał korbowy łączy z jednym wałkiem rozrządu i kołem pompy wtryskowej pasek zębaty. Drugi wałek rozrządu napędzany jest od pierwszego za pomocą krótkiego łańcucha. Konstruktorzy niezwykle optymistycznie oceniają żywotność układu. Pasek rozrządu wymienia się co ... 200 tys. km a łańcuch jest dożywotni."

A czy 2.0 Diesel 115 kucy jest jednym z najlepszych silników puki co jeszcze nie wiem, jeździ płynnie, przyśpieszenie OK, żona z dzieckiem chwile po ruszeniu zasypiają bo jest taki wygodny ?? (nie wiem na tylnej kanapie siedziałem raz jak go oglądałem).
Jedną rzeczą którą mogę zarzucić Fordowi to kompletny brak informacji o wypalaniu DPF`a w ten sposób zdajesz sobie sprawę z wypalania DPF`a gdy startujesz ze świateł i zamiast odczuwalnego przyśpieszenia przy około 1,8k rpm to samochód zaczyna jechać przy 2,7k rpm. Albo jak zajeżdżasz pod dom a spod auta bucha gorące powietrze i śmierdzi spalonym metalem. Niestety włącza się kiedy chce i jak chce, trwa to też od kilkunastu minut do ... nie wiem ostatnio po 30 minutach poddałem się i wyłączyłem stacyjkę. Wymyślili sobie wielki około 7 calowy wyświetlacz ( converse+ ) między zegarami i szkoda było im zaimplementować informacje DPF... ale o niezapiętych pasach pasażera, o pikaniu czujników parkowania na światłach z przodu i z tyłu już nie zapomnieli.
Aaa no i najważniejsze Ford wymyślił sobie że da zestaw naprawczy zamiast zapasu/dojazdówki ba nawet klucza do odkręcania kół... podłącz "szprej" i napompuj sobie kompresorem opony i szukaj wulkanizatora nie przekraczając 80km/h.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.03.2013 09:04

marcinbb napisał(a):Aaa no i najważniejsze Ford wymyślił sobie że da zestaw naprawczy zamiast zapasu/dojazdówki ba nawet klucza do odkręcania kół... podłącz "szprej" i napompuj sobie kompresorem opony i szukaj wulkanizatora nie przekraczając 80km/h.

Opel tez tak ma.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 26.03.2013 10:05

Takie rozwiązanie ma sens w przypadku zachodnich narodowości które mogą mieć problemy z samodzielną wymianą koła, jednak Polak jak to Polak woli wszystko zrobić samemu.
Bocian: winachorwacji.pl widzę że to zaraz obok mnie ;) wcześniej było tam coś innego... chyba BiH
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.