W sumie to jest niby mały pikuś, szansa, że złapią potem za te złe parkowanie w Omisu jest niewielka
Ale z drugiej strony, podświadomie, cały czas masz lekkiego cykora jadąc potem do Chorwacji.
Kwestia wyboru, twój mandat
.png)
cooleczka napisał(a):Jeżdżę trochę po Europie, nigdy nic nie dostałem, nie ma jeszcze prawa wspólnotowego w tym zakresie, ponoć ma coś się zmienić w listopadzie, jedyne kto może Ci uprzykszać życie to Szwajcarzy i Skandynawowie. A tu mówimy o parkingu, bez przesady
.png)
Lednice napisał(a):artur77 napisał(a):Witam,
jak w tytule...wracaliśmy we wtorek przez Austrię do domu. Będąc już za Wiedniem niedaleko granicy z CZ jest zwężenie autostrady...Oczywiście nie widać ich wcale nawet z bliskiej odległości.
Sprawdzili czy jest trójkąt, apteczka i kamizelka.
Przejrzał dokumenty i ....70EUR za przekroczenie prędkości. Jechałem 120 km/h w miejscu gdzie ograniczenie do 80 km/h.
Tak więc miejcie się na baczności
Tam nie ma zwężenia autostrady, tam się kończy autostrada i są ogromne znaki ograniczenia prędkości![]()
Austriacy są bardzo przepisowi.![]()
Po prostu jechać zgodnie z przepisami, tolerancja +10 km/h poza miastami, w miastach 50 km/h i nic nikomu nie zrobią![]()
I nie dyskutować, jak złapią
To nie są Czechy, gdzie z Ołomuńca do Vyskova jest ograniczenie do 100 km/h a wszyscy grzeją 130, a niektórzy ze 150
Ja też grzałem, ale ten numer w Austrii nie przejdzie
.png)
Lednice napisał(a):No, ale pamiętaj, że Chorwacja jest w Unii i że przystępuje do systemu Schengen.
A to oznacza dostęp do polskiej bazy danych z numerami rejestracyjnymi
.png)
.png)
artur77 napisał(a):Witam,
jak w tytule...wracaliśmy we wtorek przez Austrię do domu. Będąc już za Wiedniem niedaleko granicy z CZ jest zwężenie autostrady...Oczywiście nie widać ich wcale nawet z bliskiej odległości.
Sprawdzili czy jest trójkąt, apteczka i kamizelka.
Przejrzał dokumenty i ....70EUR za przekroczenie prędkości. Jechałem 120 km/h w miejscu gdzie ograniczenie do 80 km/h.
Tak więc miejcie się na baczności
asikx napisał(a):Lednice napisał(a):No, ale pamiętaj, że Chorwacja jest w Unii i że przystępuje do systemu Schengen.
A to oznacza dostęp do polskiej bazy danych z numerami rejestracyjnymi
Nieprawda. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Żadna obca służba nie ma bezpośredniego dostępu do bazy CEPiK.
Podonie jak do większości systemów informatycznych typu PESEL itp.
Pozdrawiam,
Rafał
.png)
Lednice napisał(a):Poza tym pozostaje wyjaśnić, co oznacza w tym przypadku słowo "bezpośredni dostęp".
Przecież w przypadku zatrzymania auta i kierowcy, np. w Austrii,
oni MUSZĄ mieć możliwość sprawdzenia, czy np. dowód rejestracyjny jest prawdziwy
.png)
Lednice napisał(a):No, jeszcze celnicy i wojsko albo VIP z obstawą![]()
asikx napisał(a):Lednice napisał(a):Poza tym pozostaje wyjaśnić, co oznacza w tym przypadku słowo "bezpośredni dostęp".
Przecież w przypadku zatrzymania auta i kierowcy, np. w Austrii,
oni MUSZĄ mieć możliwość sprawdzenia, czy np. dowód rejestracyjny jest prawdziwy
Bezpośredni dostęp polega na tym, że siedzi sobie na posterunku w Wiener Neustadt lub w Kninie sierżant Chwiej i klepie w komputerze sprawdzenie w polskiej bazie CEPIK. Nie ma takiej możliwości i z tego co wiem na dzień dzisiejszy, takiej możliwości mieć nie będzie żadna obca milicja i policja w Europie.
A system gdzie można dokonać sprawdzeń isnieje i nazywa się SIS (System Informacyjny Schnegen). I nie ma tam informacji o tym czy dowód rejestracyjny jest prawdziwy. A dlaczego? A no dlatego, ponieważ strony - sygnatariusze układu z Schengen ustaliły niezbędny zakres informacji, potrzebny do realizacji zadań ustawowych. Dowody rejestracyjne nie podlegają sprawdzeniom pod kątem "prawdziwości", podobnie jak wiele, wiele innych rzeczy i dokumentów.
Pozdrawiam
Rafał
Fatamorgana napisał(a):Lednice napisał(a):No, jeszcze celnicy i wojsko albo VIP z obstawą![]()
oraz niektórzy Polacy, młodzi muzułmanie- imigranci i miłośnicy adrenaliny (złapią czy nie złapią?!)
.png)
skylogg napisał(a):Lednice: 170 km/h pruje w Austrii tylko policja. Powyżej 150 nikt nie jedzie,
Zapewniam, że to twierdzenie jest nieprawdziwe
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi