Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mam wielki problem

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
daisykf
Cromaniak
Mam wielki problem

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 28.10.2009 10:27

Proszę, o pomoc.
Dotychczas ja pomagałem, teraz pora na Was.
W pliku exel, zapisałem go z inna istniejącą nazwą, i teraz w obu plikach mam tę samą treść. Praca z kilku miesiecy.....
CO MAM ZROBIĆ ABY ODZYSKAĆ DANE Z POPRZEDNIEJ WERSJI.
Ofiice 2003.
Pozdrawiam- wszystkich a szczególnie informatyków.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 28.10.2009 12:14

Niestety pozostaje Ci tylko szukać kopii zapasowej tamtego pliku. :(
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.10.2009 12:31

daisykf napisał(a):Proszę, o pomoc.
Dotychczas ja pomagałem, teraz pora na Was.
W pliku exel, zapisałem go z inna istniejącą nazwą, i teraz w obu plikach mam tę samą treść. Praca z kilku miesiecy.....
CO MAM ZROBIĆ ABY ODZYSKAĆ DANE Z POPRZEDNIEJ WERSJI.
Ofiice 2003.
Pozdrawiam- wszystkich a szczególnie informatyków.

Gdybyś sobie skasował plik to możesz spróbować go odzyskać tym programem za free. Program umożliwia również odzyskać nadpisane pliki.

Może się uda.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 29.10.2009 07:38

a na przyszłosc uzywac np repozytorium ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.10.2009 08:20

Nic nie rób chwilowo z tymi plikami :!: Zapytałem swojego znajomego informatyka... jest "doc. dr" na uczelni także jakąś wiedzę ma ;) czekam na odpowiedź, ale to może chwilę potrwać bo mam go tylko na GG ;)

Poprostu skopiowałem mu twój post bo w Hyde Parku jako nie zalogowany go nie zobaczy.

Pozdrav :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.10.2009 09:07

Leszek Skupin napisał(a): "doc. dr" na uczelni

Czy "doc. dr" to inaczej "człowiek ratujący dokumenty Word'a"?
Bo tu raczej "xls.dr" byłby potrzebny. :D

Wiem, na żarty mi się zebrało ...

Przede wszystkim, tak jak pisze poprzednik, "nic nie rób chwilowo z tymi plikami",
jak również z innymi programami, a najlepiej z komputerem.
Kopia poprzedniego pliku ukryta jest gdzieś w tempie pod jakąś zmienioną nazwą (np. @@@temp.cóśtam).
Lepiej tego nie nadpisać, ani nie usunąć.
Ktoś kto lepiej zna tego "wirusa" zwanego Officem, skieruje cię już na właściwy tor poszukiwań.

pzdr
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.10.2009 09:33

weldon napisał(a):Czy "doc. dr" to inaczej "człowiek ratujący dokumenty Word'a"?
Bo tu raczej "xls.dr" byłby potrzebny. :D
...

Hahahaha dobre :D nie wpadłem na to :twisted:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.10.2009 12:19

Mam odpowiedź ale nie wiem czy Cię zadowoli :roll:
niech zobaczy czy np. nie ma pliku w user/documenst and settings/nazwa jego uzytkownika/ustawienia lokalne pliku w folderze temp z rozszerzeniem xls ale inna nazwa - a nuz bylo wlaczone zapisywanie cykliczne (kopia zapasowa) przez excela
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 26.04.2010 16:40

podepnę się pod ten temat choć to nie na temat :wink:

sadzę ,że rozwiązanie jest bardzo proste ,ale cóż ja go nie znam :?

Napiszcie mi proszę co zrobić.........czasem jak "przejmuje" laptopa z rąk mojej córci ,okazuje się że "klawiatura zwariowała"tzn są pozamieniane klawisze np.wciskam "z" a wyskakuje "y".....wciskam "9" a wyskakuje")"....nie ma "ł".."ó" i wiele innych zamianek........

nie wiem czy ona przez przypadek zmienia jakieś ustawienia ?
Czy znacie szybki sposób na odwrócenie tego "zamieszania"?.Ja jak na razie po prostu restartuje komputer.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.04.2010 16:55

start > panel sterowania > opcje regionalne i językowe > języki > szczegóły

Pozostaw: Polski - klawiatura - Polski (programisty)

resztę wykasuj (usuń).
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.04.2010 16:58

Najprawdopodobniej zmienia język...
Na dolnym pasku masz "mały kwadracik" z językiem np. PL...
Zwracaj na ten kwadracik uwagę.. jeśli będzie inny skrót, to oznacza, że córka zmieniła język... Wtedy wystarczy kliknąć na tę ikonę, rozwiną się możliwości Twego kompa.. I tu uwaga: są dwie możliwości ustawień klawiatury polskiej : polski 214 (QWERTZ) i polski programisty (QWERTY).
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2010 17:11

hajduczek napisał(a):nie wiem czy ona przez przypadek zmienia jakieś ustawienia ?.

Wiola nie zawsze chodzi o ustawienia językowe w prawym dolnym rogu.
Czasami robi się to niechcący w pośpiechu - pisząc szybko niechcący wciska się jednocześnie leżące obok siebie (po lewej stronie) 2 klawisze; Shift i Ctrl i to rozwala cały nasz alfabet - ponowne wciśnięcie tych dwóch klawiszy naraz powoduje powrót do ustawień początkowych.
Włącz worda i zrób test z polskimi czcionkami, będziesz wiedziała o co chodzi :wink:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 26.04.2010 17:21

no i wiedziałam ,że to będzie proste :D ślicznie Wam dziękuję :hearts:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 26.04.2010 17:24

Piotrek_B napisał(a):
hajduczek napisał(a):nie wiem czy ona przez przypadek zmienia jakieś ustawienia ?.

Wiola nie zawsze chodzi o ustawienia językowe w prawym dolnym rogu.
Czasami robi się to niechcący w pośpiechu - pisząc szybko niechcący wciska się jednocześnie leżące obok siebie (po lewej stronie) 2 klawisze; Shift i Ctrl i to rozwala cały nasz alfabet - ponowne wciśnięcie tych dwóch klawiszy naraz powoduje powrót do ustawień początkowych.
Włącz worda i zrób test z polskimi czcionkami, będziesz wiedziała o co chodzi :wink:

i właśnie tu jest chyba "pies pogrzebany"...bo właśnie w opcjach językowych miałam ustawione, że te klawisze powodują zmianę.
Znów jestem mądrzejsza....Jeszcze raz wszystkim dziękuję :P

sprawdzono :D Piotrek miał rację....Marta musiała niechcący wciskać te dwa klawisze.....ponowne wciśnięcie powoduje powrót do ładu :D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 26.04.2010 20:19

Ja również mam problemy z klawiaturą, jeśli chce pisać polskich liter. :(
Na przykład:
litera - przyciskam

ą - ts9987nn
ę - opp765tz

ł - źkkk4490
ń - ađđ5733q
ó - r<<>o449
ś - t;xx46118

W końcu wszystko jest jasne, wystarczy przeczytać (pionowo) pierwsze litery to co przyciskam.

:wink: :wink: :wink:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.