Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małysz...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.02.2009 18:59

W słowackim Szczyrbskim Plesie odbywają się Mistrzostwa Świata Juniorów w skokach narciarskich.
Dziś odbył się konkurs o indywidualne Mistrzostwo Świata na skoczni normalnej.

Wziął w nim udział chorwacki skoczek Urban Zamernik :D

W treningach przed zawodami uzyskiwał odległości 67 m i 72,5 m co plasowało go odpowiednio na 85 i 80 miejscu wśród 95 zawodników :roll:

Ostatecznie jedyny chorwacki skoczek skokiem na odległość 69 m zajął w tych zawodach 74 miejsce na 79 sklasyfikowanych zawodników :?

Niezbyt imponujący wynik, jednak nie wiem czy można się było spodziewać czegoś więcej skoro Urban nie startuje w tym sezonie nawet w zawodach III ligi skoków czyli FIS Cup :(

PS Polski zawodnik Maciej Kot zdobył w tym konkursie srebrny medal :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.02.2009 21:09

Gratulacje dla naszego młodego Kota, skacze jak na kota przystało :D

kulka53 napisał(a):
kulka53 napisał(a):Ciekawe czy w CRO istnieją skoki narciarskie?

Istnieją 8O

W zawodach FIS CUP (III liga skoków) w Szczyrku w dniu 17.02.08 chorwacki skoczek Urban Zamernik zajął 24 miejsce :!:
To pierwsze punkty dla Chorwacji w zawodach tej rangi.

Urban Zamernik w tym roku skończy 17 lat, wcześniej startował w barwach Słowenii, w zeszłym roku otrzymał obywatelstwo chorwackie.
Jeszcze jako Słoweniec startował w czerwcu 2005 w kategorii juniorów młodszych w konkursie o Puchar Doskonałego Mleka na skoczni K-65 w Zakopanem, zajął wtedy 8 miejsce.

Startował również w niedawno zakończonych Mistrzostwach Świata Juniorów na skoczni K90 w Zakopanem, niestety został zdyskwalifikowany. W treningach jednak Zamernik spisywał się słabo :( skacząc 64 i 68 metrów co plasowało go odpowiednio na 75 i 61 miejscu.

Urban Zamernik nie jest jedynym skoczkiem w Chorwacji :D, jednak jako jedyny jest w reprezentacji swego kraju

Na tej stronie do której sznurka wtedy podałeś - co prawda chyba chodzi o Delnice w Chorwacji przy granicy ze Słowenią, ale wszyscy ci skoczkowie są z klubów w Słowenii, łącznie z Zamernikiem (nie wiem jakie wtedy miał obywatelstwo). Zwróciło moją uwagę że mają imiona na ogół słoweńsko brzmiące :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.02.2009 21:46

Masz rację :oops: , zmyliły mnie te Delnice :wink:

Znalazłem taką informację :roll:

Actually Croatia doesn't have national team, it only has one jumper - Urban Zamernik - former Slovenian who was given Croatian nationality last year (his mother is Croatian, or father)

i taką :D

Onda vam treba samo još 3 mladića koje očito treniraju u Zagrebu pa imate več momčad! Nakon 5 godina na olimpiskim igarama možete več nastupiti sa svojom "croatia ski team"

ale też i taką :D

NOVE SKAKAONICE U DELNICAMA!

Jučer su u Delnicama počeli prvi radovi za izgradnju novih skakaonica od osam, petnaest i trideset metara.

Radnici i strojevi podružnice "Hrvatskih šuma" jučer su počeli propremati teren za izgradnju skakaonica. Ubrzo će početi i konstrukcija, a nakon toga pokrivanje plastikom što će omogućiti treninge tijekom cijele godine.

Iva Vukelić, 15.11.08.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.02.2009 22:06

No i bardzo dobrze, trzeba zacząć od małych skoczni żeby dzieciaki się uczyły.
Swoją ścieżką przypomina mi to sytuację Włochów sprzed paru lat. Jak Roberto Cecon pod koniec kariery został jako ostatni Mohikanin włoskiego skakania to na zawody w Pragelato musieli sprowadzać przedskoczków ze Słowenii bo w całych Włoszech nie mogli znaleźć chętnych. Ale ostatnio znowu paru młodych chłopaków zaczęło skakać i znowu mają drużynę i czasem urwą nawet parę punktów w Pucharze Świata :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.02.2009 12:47

Temat "Małysz....." jest co prawda o skokach narciarskich, ale nie chcę zakładać nowego tematu .............

W Południowokoreańskim Pyongchang odbywają się Mistrzostwa Świata w biathlonie. Dziś odbył się bieg indywidualny mężczyzn na 20 km

Oto wyniki:

1 Ole Einar Bjoerndalen (NOR)
2 Christoph Stephan (GER) , strata 14,1s
3 JAKOV FAK (CRO) , strata 17,1s 8O :D

:D GRATULACJE :D :!:

za onet.pl
"Sporą niespodzianką jest trzecie miejsce debiutującego na MŚ Chorwata Jakova Faka, który pomylił się raz na strzelnicy i zakończył rywalizację ze stratą 17,1.

Nigdy w historii biathlonu na podium nie stał jeszcze reprezentant Chorwacji. Urodzony w Rijece Fak ma dopiero 21 lat. Jest studentem. Przed przyjazdem do Pyeongchang jego największym osiągnięciem było 15. miejsce w biegu indywidualnym podczas zawodów PŚ w austriackim Hochfilzen. W Korei w sobotnim sprincie zajął 14- 15 miejsce ex aequo z Niemcem Michaelem Roeschem, a tuż przed Tomaszem Sikorą. Już wtedy jego rezultat był uznawany za wielką niespodziankę. W poprzednim sezonie zawodnik z Bałkanów nie zdobył punktu w PŚ, a najlepszy start zanotował w Pokljuce, gdzie w biegu na 20 km był... 43."

Dodam jeszcze, że w niedzielnym biegu na dochodzenie Jakov Fak zajął 26 miejsce.

:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.02.2009 17:01

Liberec.
Szaranowicz: "...Adam Małysz kiedy miał tylne wiatry to nikt go nie mógł przegonić..."
A dziś, bez tylnich wiatrów (127 m) po pierwszej serii jest 12
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.02.2009 19:00

JacYamaha napisał(a):Liberec.
Szaranowicz: "...Adam Małysz kiedy miał tylne wiatry to nikt go nie mógł przegonić..."

Jacku , to się nadaje do "trochę humoru" :lol: tzn. te "tylne wiatry" Małysza :wink:
krzycholu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzycholu » 19.01.2010 11:03

Witam
Za trzy dni zawody w Zakopanem , czy ktoś z was wybiera sie tam kibicowac naszym orłom ? Ja jade tam juz piąty raz, kto miał to szczęście byc na Pucharze Swiata wie jak wygląda Swięto Polskich Kibiców- atmosfera niezapomniana.
Piątek, sektor C , flaga Płońsk a pod nią ja... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2010 11:25

Oooo... zapomniany trochę temat wyskoczył na górę!

kulka53 napisał(a): W zawodach FIS CUP (III liga skoków) w Szczyrku w dniu 17.02.08 chorwacki skoczek Urban Zamernik zajął 24 miejsce :!:
To pierwsze punkty dla Chorwacji w zawodach tej rangi.

Trochę pomagałem przy organizacji tamtych zawodów i miałem okazję zamienić "dwa słowa" z trenerem Zamernika.
Zdjęcie właśnie ze Szczyrku, które zrobiłem na wspomnianych zawodach FIS Cup. Urban Zamernik z trenerem.

Obrazek

Co do PŚ w Zakopanem, nie wybieram się. Będę kibicował z domu. Mocnych wrażeń życzę!

Interseal M.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.01.2010 12:02

W ubiegły weekend (16 i 17 stycznia 2010) w Szczyrku na skoczni K-95, podobnie jak dwa lata temu, odbyły się zawody FIS Cup.
Wystartował w nich jedyny chorwacki reprezentant, Urban Zamernik, niestety bez większych sukcesów.
Zamernik zajął w zawodach odpowiednio 39 i 44 miejsce, nie zdobywając punktów do klasyfikacji FIS Cup.

Fajnie Mariusz, że dałeś to zdjęcie :D
---------------------------

Do Zakopanego na zawody również się nie wybieram. Z Lidią K byliśmy na Pucharze Świata w 2002, wtedy był on organizowany po przerwie, po raz pierwszy na zmodernizowanej Wielkiej Krokwi.

Przeszło 60 tys ludzi, byli dosłownie WSZĘDZIE, na drzewach na rusztowaniach, pod progiem i obok niego 8O :lol:
Ale się działo...... :wink:

Małysz był wtedy 7 w sobotę i wszyscy śpiewali "niedziela będzie dla nas" . W niedzielę wygrał.......
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 19.01.2010 18:13

Nawet nie wiedziałem, że ten wątek jeszcze istnieje :wink:

W II Dzień Świąt Bożego Narodzenia w Szczyrku odbywały się Mistrzostwa Polski...przybyło trochę ludzi, byliśmy i my (Wiola & Robert) - nasz pierwszy konkurs skoków "na żywo".

Obrazek
Skocznia Szczyrk - Skalite (na chwilę obecną ma dwóch rekordzistów; Słoweńca Prevca i naszego Klimka Murańkę)

Obrazek

Obrazek
...do kogo dzwoni "Prezio"?

Obrazek
Zawodnicy, którzy zajęli miejsca 4-6 tj. od lewej; Kamil Kowal, Tonio Tajner i Klimek Murańka

Obrazek
Srebrny medalista - Kamil Stoch

Obrazek
Medaliści w komplecie: Stoch, Małysz, Hula

Obrazek

Obrazek
Zwycięzca...(choć był 4-ty po I serii)

PS powoli zbieram się do "babiogórskiego" wątku...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2010 09:46

Robert, przypomniałeś mi znowu "Skalite" - huuuu - już zawsze będę wzdychał :)
Widać koparkę na stoku - zaczynają budować najmniejszą z trzech -skocznię K-40.

Tak, tak, zabieraj się za "babiogórski wątek" sam jestem go ciekaw.

Pozdrawiam
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 22.01.2010 22:52

Puchar Świata z Zakopanem - MaŁysz 5 miejsce

A tu taka cisza?
Sukces czy porażka?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2010 22:57

jacekww napisał(a):Puchar Świata z Zakopanem - MaŁysz 5 miejsce

A tu taka cisza?
Sukces czy porażka?

W obecnym stanie formy - sukces.

Na dwóch skoczków nie ma jak na razie mocnych :!:
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 22.01.2010 23:14

Janusz Bajcer
Na dwóch skoczków nie ma jak na razie mocnych

Więc sukcesem było by 3 miejsce ............ a nie 5-te.

Nie ma to oczywiście większego znaczenia, Małysz przez te wszystkie lata tak wiele wygrał i tyle przysporzył emocji kibicom, że na zawsze pozostanie w naszej pamięci niedoścignionym Mistrzem.

Bardziej nurtuje mnie pytanie - co i kto po nim?

Zainteresowanie mija, co widać nawet w tym wątku(przez 2 dni żadnego posta). Niestety chyba fenomen popularności tej dyscypliny w naszym kraju niedługo zaniknie. Nikt nie będzie oglądał naszych walczących o wejście do 30-tki.
Ostatnio edytowano 22.01.2010 23:15 przez jacekww, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone