napisał(a) megidh » 19.08.2016 08:34
Owidiusz napisał(a):Dhmegi super! Dziękuję Ci za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie trochę

Jeśli możesz to napisz jeszcze jak cenowo wygląda sprawa z biletami do Baśki, Omisia itd.
Do Baški Vody poszliśmy na nogach. Wspaniała wycieczka, piękne widoki, klify, plaże, na których co jakiś czas odpoczywaliśmy. Trochę czasu nam ten spacer zajął (chyba ok. 6 godzin), ale warto. Z Baški Vody wróciliśmy do Makarskiej autobusem (cena biletu 15 kun). W centrum Baški Vody zaraz przy porcie jest przystanek autobusowy, ale tutaj zjeżdżają z Jadranki tylko niektóre autobusy, które na rozkładzie jazdy są oznaczone grubszą czcionką. Pozostałe autobusy zatrzymują się na przystanku przy Jadrance, gdzie trzeba dojść (droga trochę stroma, my szliśmy wolno, bo byliśmy już bardzo zmęczeni chyba ok. pół godziny). Na przystanku przy Jadrance nie ma rozkładu jazdy (tak niestety jest na większości przystanków autobusowych). Teraz zrobiłabym tę wycieczkę odwrotnie - wyjazd autobusem z Makarskiej do Breli (nie dotarliśmy do niej, czego żałuję) i stamtąd powrót na nogach do Makarskiej.
Do Omiša z Makarskiej nie jechałam, bo w Omišu spędzałam wakacje w 2014 roku, ale z Omišu jechałam autobusem do Splitu. Oczywiście w Omišu na przystankach nie ma rozkładu jazdy, ale autobusy jeżdżą co ok. pół godziny. Z Makarskiej jest łatwiej jeździć, bo tam wisi duży rozkład jazdy. Cena biletu z Omišu do Splitu wynosiła 21 kun. Z Makarskiej do Omišu jest trochę więcej kilometrów, więc myślę że bilet będzie trochę droższy (może ok. 30 kun).
Bardzo fajną wycieczkę zrobiliśmy sobie z Makarskiej do Tučepi na nogach przez Park Osejava. Za hotelem Osejava (przy porcie) należy wejść w górę do parku i tam już prowadzą dwie ścieżki; jedna do Tučepi (przez środek parku) a druga do FKK Nugal (ścieżka przy brzegu morza). My poszliśmy tą ścieżką przez środek Parku Osejava, zbaczając po drodze na punkt widokowy, z którego roztacza się piękny widok. Spacer z przystankami trwał ok. 1 godziny. W powrotnej drodze trochę kluczyliśmy, bo chcieliśmy trafić do plaży Nugal od strony Tučepi: z plaży przy hotelu Jadran poszliśmy ścieżką przy morzu, ale doprowadziła nas ona do tej drogi przez środek Parku Osejava. Dopiero z niej odbiliśmy w dół w kierunku morza (jest tam przyczepiony do drzewa napis, że tędytrzeba iść do plaży Nugal). Zeszliśmy na ścieżkę, która prowadzi z Makarskiej do plaży Nugal (jest to jedyna ścieżka która prowadzi do tej plaży). Widokowo ta ścieżka jest fantastyczna. Polecam.