napisał(a) realista2 » 10.02.2011 20:01
Drodzy podglądacze tfu, tfu oglądacze. Najgorsza plazma jest lepsza od najlepszego LCD obojętne z podświetleniem LED czy bez niego. Oto garść dowodów:
Po pierwsze jaki parametr jest najważniejszy dla oceny jakości odbioru TV ? To oczywiście kontrast czyli stosunek pomiędzy najciemniejszym a najjaśniejszym punktem wyświetlanym w tym samym czasie na ekranie.
Kontrast w praktyce wpływa na odbierany przez użytkownika poziom ostrości obrazu. Tutaj istnieje generalna zasada: im wyższy kontrast tym lepiej - obrazy stają się bardziej wyraziste, a oglądanie obrazów przyjemniejsze. Duży kontrast sprawia np., że czerń okaże się czarna jak smoła, a nie tylko ciemnoszara czyli w nocnych scenach coś widać nie trzeba się domyślać (Zapożyczyłem z netu ten bełkot bo mi się nie chciało pisać samemu) Kontrast LCD w grupie cenowej 2-3 tys zł rzadko przekracza 5000-1. W najdroższych LCD z Podświetleniem LED czyli tych za 6 tys zł w górę dochodzi do poziomu 500000- 1 czyli ten najlepszy, najdroższy jest minimum czterokrotnie gorszy od najtańszej, najbardziej badziewiastej plazmy.
Na telewizorach LCD zarabia się lepiej niż na plazmach więc trzeba było coś wymyślić i wymyślono. Oszustwo tzw kontrastu dynamicznego. Co to jest nikt nie wie bo tak jak wzorzec miary 1 metra w Sevre stanowi punkt odniesienia dla pomiaru odległości tak kontrast statyczny mierzy się według uniwersalnych przyjętych przez wszystkich kryteriów, to kontrast dynamiczny każda firma mierzy i podaje wyniki według sobie wiadomych kryteriów czyli z sufitu , ale mozna na się pochwalić kontrastem dynamicznym np. 15 milinów do 1 . Bzdura, a kto nam zabroni? Nabywca jest głupi i kupi wszystko co mu byle w eleganckiej formie podamy.
Ten tekst jest dla tych którym się chce ruszyć szare komórki w tak błahej sprawie. Oczywiście są ważniejsze problemy np. "Smoleńsk", Kubica, Egipt, stłuczka na rogu tej i tamtej ulicy. TVN24 i inne stacje tylko o tym prawią, a ja mam to w dupie, ale nie lubię jak mnie robią w konia. Czy to wielcy balceroekonomiści na których świat się nie poznał i Nobla nie dał, czy to pojebusy co to na trumnach do władzy ciągną, ale i ci co korupcję za normę przyjęli. Wiecie o kogo chodzi o nich wszystkich bez względu na opcje.
Plazma góruje nad LCD pod każdym względem. WYMIENIŁEM JEDEN. Chcecie podyskutować ? Zachęcam, ale tylko merytorycznie, bo tego ble,ble, ble dość w TV.