Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LED-tv

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.04.2013 12:46

Zważywszy na TO plazmę bym Ci odradzał. A właśnie Panasonic produkował najlepsze plazmy - właściwie jedyne godne uwagi.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 26.04.2013 13:07

No ok, ale to nie oznacza, że wyprodukowane do tej pory to szajs:).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.04.2013 14:16

MRK napisał(a):No ok, ale to nie oznacza, że wyprodukowane do tej pory to szajs:).

technologia plazmowa wciąż ma niezaprzeczalne zalety, takie jak niedościgniony poziom czerni, czy rewelacyjny kontrast i referencyjne odzwierciedlenie kolorów.
:mrgreen:

To tak, jak z VHS - był gie warty w porównaniu z beta, ale zdominował rynek ze względu na cenę i reklamę i beta poszła do kosza :D

greenrs napisał(a):A właśnie Panasonic produkował najlepsze plazmy - właściwie jedyne godne uwagi.

Bez przesady. Mam od wielu lat Samsunga i kompletnie nie mam z nim żadnych problemów.

Nawet kilka razy oglądaliśmy w sklepach te nowoczesne LED itp. - podobno specjalnie je ustawiają pod oświetlenie sklepowe, żeby zachwycały kontrastem i kolorami - ale jakoś żaden nas nie rzucił na kolana.
Zresztą wystarczy spojrzeć na LCD pot kątem większym niż 30 stopni od osi, żeby się załamać.
W tym również plazma nie ma konkurencji.

LCD wygrywa bo u nas (i nie tylko u nas) jest coraz mniej mieszkań w których dałoby się odczuć zalety plazmy i tyle.
Na pewno nie ze względu na jej jakość.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 26.04.2013 16:10

weldon napisał(a):LCD wygrywa bo u nas (i nie tylko u nas) jest coraz mniej mieszkań w których dałoby się odczuć zalety plazmy i tyle.

A są to? W sensie, jak się mają "walory" mieszkania do zalet plazmy?
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 26.04.2013 16:52

@MRK, wybierając telewizor patrz na parametry typu czas odświeżania (im mniej ms tym lepiej) - ważna cecha w przypadku oglądania szybko zmieniających się obrazów typu wydarzenia sportowe czy filmy akcji. Kolejny parametr to jasność w cd (im więcej tym lepiej) - aczkolwiek producenci stosują tutaj typową papkę marketingową. Najważniejsza w Twoim przypadku będzie przekątna telewizora. Jeżeli oglądasz z tak dużej odległości to na pewno nie docenisz szczegółów HD. Aby efekt był najlepszy, 42" to absolutne minimum w Twoim przypadku. Jeżeli upatrzysz sobie już jakiś model to zasięgnij języka w necie, oczywiście tam każdy swoje chwali ale można z tego własne wnioski wyciągnąć. Nie sugeruj się za bardzo firmą, choćby legendarne Sony nie robi już tak dobrych telewizorów jak kiedyś kineskopowe Trinitron. Patrz na firmy typu Samsung, LG, Sharp, Toshiba, Panasonic, Philips. Patrz gdzie masz dostępny serwis, kto Ci oferuje najlepsze warunki (może np. "door to door", itp.). Ja od kilku ładnych lat używam Sharpa i sobie chwalę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2013 18:14

podszywacz napisał(a): Patrz na firmy typu Samsung, LG, Sharp, Toshiba, Panasonic, Philips.

..no toś mu doradził..:mrgreen: :mrgreen: . Sharp to był swego czasu jedyny, oryginalny japończyk na naszym rynku..mają znajomi, masz rację..bezproblemowe :mrgreen: . Z zestawu podanego przez Ciebie stawiałbym na Samsunga...naprawdę wart polecenia. :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.04.2013 18:21

5-ty rok Panasa plazmę 42'' . Bezproblemowo.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.04.2013 19:13

TU masz dość miarodajny ranking telewizorów LCD w odpowiednim dla Ciebie rozmiarze.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.04.2013 19:21

MRK napisał(a):
weldon napisał(a):LCD wygrywa bo u nas (i nie tylko u nas) jest coraz mniej mieszkań w których dałoby się odczuć zalety plazmy i tyle.

A są to? W sensie, jak się mają "walory" mieszkania do zalet plazmy?

Duże kąty i odległości. Plazma jest idealna do dużych pomieszczeń i dużych przekątnych ekranów.
Po to została skonstruowana.

LCD wymyślono do zegarków i ciągle się ten cyferblat próbuje powiększyć :D

Jeżeli telewizor postawisz/powiesisz tak, ze będziesz na niego patrzył niemal na wprost
i z niedużej odległości, rzędu 2-3 metry, to spokojnie starcza LCD.
Natomiast jeżeli może być tak, że ta odległość się zwiększa i zdarza ci się, na przykład,
raz siedzieć na kanapie w jednym rogu pokoju, a raz zerkać na tivi z otwartej kuchni,
znajdującej się w drugim kącie, to LCD nie zda egzaminu. Będziesz musiał nim kręcić, żeby utrzymać kontrast.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.04.2013 19:36

weldon napisał(a):
Natomiast jeżeli może być tak, że ta odległość się zwiększa i zdarza ci się, na przykład,
raz siedzieć na kanapie w jednym rogu pokoju, a raz zerkać na tivi z otwartej kuchni,
znajdującej się w drugim kącie, to LCD nie zda egzaminu. Będziesz musiał nim kręcić, żeby utrzymać kontrast.

Wierz mi, że to mit. Tak było z LCD jeszcze jakieś 5-6 lat temu. Współczesne LCD dorównują pod tym względem plazmie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.04.2013 19:44

greenrs napisał(a):
weldon napisał(a):

Wierz mi, że to mit. Tak było z LCD jeszcze jakieś 5-6 lat temu. Współczesne LCD dorównują pod tym względem plazmie.

Widocznie mam szczególne wymagania, albo nie trafiłem na ten dorównujący model :D

Śmiech, śmiechem, ale autentycznie, kiedy w sklepie staję w takich miejscach,
które mi symulują moje położenie względem telewizora w domu, to kompletnie nie mam co wybrać :/

Jakby co - odpukać - to będę miał kłopot.
Naprawdę wycofują się z tych plazm?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.04.2013 19:45

greenrs napisał(a):
weldon napisał(a):

Spokojnie można oglądać siedząc prawie obok lcedeka.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.04.2013 09:10

Jestem po czwartkowych zakupach.

Do salonu walnąłem sobie Samsunga mimo, że do tej pory miałem tylko Sony.

Do sypialni wziąłem Toshibę, 40 cali za 1899 zł. Ma wbudowany adapter wi-fi i wszystko co tv potrzebuje.

Zwróć uwagę na naścienne "trzymadło" do tv, mają czasami mały kąt nachylenia, te z wysięgnikiem są znacznie droższe.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 27.04.2013 10:34

Kaszubski, jaką masz odległość od TV do lezanki? Wg wszelakich wzorów wychodzi mi, że 50 cali to absolutne minimum.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.04.2013 19:42

W sypialni "od oczu" do tv będzie około 3 metrów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone