Teraz ja
Szukałem telewizora w ubiegłym roku w marcu (robiłem remont dużego pokoju i przy okazji chciałem zaszaleć). Przejrzałem wiele różnych forów, opinii itp, rozmawiałem ze sprzedawcami w marketach i sklepach internetowych, oglądałem (porównywałem) na półkach sklepowych. Generalnie uwzględniając moje potrzeby (komputer - o tym później

) w przedbiegach odpadła plazma - został LCD i LED (LCD podświetlony LED). Bardzo podobały mi się SONY (niestety poza zasięgiem cenowym). Ostatecznie jednak zdecydowałem się na LG (mamy w rodzinie trochę sprzętów AV tej firmy i na razie nie sprawiają problemów). Dodatkowo do LG przekonała mnie opcja podłączenia słuchawek przez bluetooth - super sprawa jak wieczorem chcesz pooglądać film z trochę głośniejszym dźwiękiem, nie lubisz walających się po podłodze kabli, a rodzina śpi......
Rozesłałem wici po sklepach internetowych i dostałem ofertę na wychodzący już z produkcji model (w nowej wersji jest trochę inna obudowa, lecz środek ten sam) LED 47cali za lekko ponad 5 tys PLN.
W domu podłączyłem kablówkę cyfrową UPC (wersja z HD). Głos podłączyłem pod stare kino domowe LG.
Obok telewizora mam komputer z wcześniej posiadanym monitorem z tunerem TV Samsung LCD 24 cale. Podłączyłem komputer kablem HDMI pod TV LG (dual view), dodatkowo spliterem HDMI sygnał z kablówki pod TV LG oraz monitor TV Samsung.
Telewizor służy mi też jako monitor, gdy przeglądam internet leżąc na kanapie z bezprzewodową klawiaturą. Dodatkowo - gdy przychodzą goście można w łatwy sposób zrobić prezentację zdjęć z komputera. Oczywiście nie ma problemu z odtwarzaniem filmów (np DivX) z komputera.
Podczas oglądania obrazu z kablówki (niezależnie czy to HD, czy SD)różnica obrazu (jakość) jest ZDECYDOWANA na korzyść większego LG (nie wiem czy to "wina" technologii, matrycy, firmy, czy wielkości - oczywiście wrażenie subiektywne

)
Jedyny problem, który napotkałem to zła współpraca tego telewizora z dekoderem Cisco UPC (dwa razy wymieniali, w końcu zainstalowali mi Philpsa).
Podsumowując:
Jeżeli dany sprzęt ma być tylko telewizorem - można rozważać plazmę, LCD, LED na równym poziomie. Jeżeli ma służyć również jako monitor do komputera - to tylko LCD z podświetleniem LED (na prawdziwe LEDy dla Kowalskiego" jeszcze pewno trochę poczekamy

).
Pozdrawiam
Tomek